Με τόλμη και αγάπη για το άθλημα της ποδηλασίας το Προσφυγικό Σωματείο Ολυμπιάδα Νεάπολης, με μια μακρόχρονη πορεία στα δρώμενα της Πετόσφαιρας, προχώρησε στην ίδρυση της Ακαδημίας Ποδηλασίας με κύριο γνώμονα τα άπειρα πλεονεκτήματα που προσφέρει στα παιδιά και τους νέους η ενασχόληση με το ποδήλατο!

Αγαπητέ Λάζαρε,
Σε γνωρίσαμε σαν Κλινικό Διαιτολόγο, σαν Λέκτορα σε Πανεπιστήμια, ενεργό μέλος του “Be Active” στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού τα τελευταία εννιά χρόνια. Περιέγραψε μας λίγο τον νέο σου ρόλο σαν υπεύθυνος και προπονητής Ποδηλασίας της Ολυμπιάδας Νεάπολης και πως προέκυψε;


Σχεδόν για κάθε παιδί στην Κύπρο ένα από τα αγαπημένα παιδικά του παιγνίδια είναι το ποδήλατο. Αυτή η παιδική αγάπη λοιπόν για το ποδήλατο δεν έσβησε ποτέ για μένα ακόμα και όταν ασχολήθηκα περισσότερο με την σωματική διάπλαση και το γυμναστήριο. Το πάθος για το ποδήλατο και την προπονητική ενισχύθηκε περισσότερο όταν τα παιδιά μου ξεκίνησαν να κάνουν ποδήλατο και στην συνέχεια να αγωνίζονται στις επίσημες διοργανώσεις της ΚΟΠΟ. Μαζί με τα δικά μου παιδιά καθοδηγούσα και προπονούσα ανεπίσημα και αφιλοκερδώς άλλα παιδιά. Επειδή όμως σε κάθε τι που κάνω θέλω να έχω μια θεσμοθετημένη επαγγελματική υπόσταση και κατοχύρωση από τις πλέον αρμόδιες αρχές, επέλεξα και συμμετείχα με επιτυχία σε δυο σημαντικές εκπαιδεύσεις πιστοποίησης στην προπονητική της ποδηλασίας που προσφέρονταν μέσω της Διεθνούς Ένωσης Ποδηλασίας. Σχεδόν ταυτόχρονα με την απόκτηση των δυο αυτών πιστοποιήσεων που έχουν αλώστε και διεθνή αναγνώριση δέχτηκα με τιμή την πρόταση που μου έγινε από ένα από τα ιδρυτικά σωματεία άλλα και την ομοσπονδία για να ενεργοποιήσω το τμήμα ποδηλασίας της Ολυμπιάδας Νεαπόλεως πάρα να ξεκινήσω κάτι εντελώς δικό μου. Οκτώ χρόνια πέρασαν από τότε και τόσο εγώ όσο και τα παιδιά και οι γονείς που βρίσκονται στην ομάδα νιώθουν την Ολυμπιάδα ως το πιο δικό τους σωματείο και την πιο δική τους ομάδα.


Στόχος της ΚΟΠΟ (Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας) είναι η ανάπτυξη της ποδηλασίας σε όλες της τις μορφές αλλά ειδικά για τις ηλικίες μέχρι 14 ετών. Ανάλυσε μας την δική σου άποψη για την σημασία του στόχου αυτού.


Ο στόχος αυτός είναι ο πλέον καθοριστικός στην ανάπτυξη ενός αθλήματος διότι οι ηλικίες αυτές αφορούν τον αναπτυξιακό αθλητισμό και μπορείτε να φανταστείτε αν σε κάθε άθλημα δεν υπήρχε κανένας μακροπρόθεσμος προγραμματισμός και καθόλου αθλητισμός βάσης, θα ήταν καθαρά θέμα χρόνου η γήρανση, η κόπωση και η απόσυρση των αθλητών από την ενεργό δράση και απλά το άθλημα θα εξαφανιζόταν. Ο αθλητισμός βάσης είναι πολύ σημαντικός στην απόκτηση κινητικών δεξιοτήτων άλλα και στην εξοικείωση των παιδιών με διαγωνιστικές εμπειρίες .

Η Ολυμπιάδα Νεάπολης είναι Ιστορικό Προσφυγικό Σωματείο με μια σπουδαία πορεία στο άθλημα της Πετόσφαιρας. Ποιά η ανταπόκριση από τα μέλη αλλά και φίλων του Σωματείου στην Ακαδημία Ποδηλασίας της Ολυμπιάδας;

Υπάρχει μια πολύ καλή σχέση μεταξύ του τμήματος ποδηλασίας των μελών και των φίλων του σωματείου παρόλο που πολλά παιδιά όταν ξεκινούν ποδηλασία δεν ξέρουν ούτε για την Ολυμπιάδα ούτε για την Νεάπολη με την πάροδο του χρόνου γίνονται ένα με την ομάδα και φυσικά παθιασμένοι φίλαθλοι της γυναικείας ομάδας πετόσφαιρας του σωματείου. Η περσινή πετυχημένη πορεία της πετοσφαιρικής ομάδας έγινε φάρος και πηγή έμπνευσης και για τα παιδιά της ποδηλασίας.


Αγωνιστική Ποδηλασία. Ανέπτυξε μας τον όρο και ανάλυσε μας τα πλεονεκτήματα τα οποία προσφέρει σε ένα παιδί και γενικά σε ένα αθλητή η ενασχόληση με αυτό το άθλημα.


Η επίσημη αγωνιστική ποδηλασία στην Κύπρο υπό την αιγίδα της ΚΟΠΟ έχει να κάνει κυρίως με την Ορεινή Ποδηλασία, και την Ποδηλασία δρόμου που εντάσσονται και στους Ολυμπιακούς αγώνες και στα παγκόσμιά πρωταθλήματα της UCI διεθνούς ένωσης ποδηλασίας άλλα και με την Ποδηλασία κατάβασης που παρόλο που δεν είναι ολυμπιακό άθλημα συγκαταλέγεται στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της UCI .

Στην διάρκεια μιας αγωνιστικής χρονιάς έχουμε επίσημο καλεντάρι με την διεξαγωγή των Παγκυπρίων πρωταθλημάτων και κυπέλλων στη Ποδηλασία Δρόμου, στην Ορεινή Ποδηλασία και στην Ποδηλασία κατάβασης. Επίσης στην διάρκεια της χρονιάς έχουμε έξι αγωνιστικές Ημερίδες για την Ακαδημία Ποδηλασίας ΚΟΠΟ όπου τα παιδιά των αναπτυξιακών ηλικιών U7, U 10, U12, U14,15 διαγωνίζονται στην δεξιοτεχνία και στην αντοχή. Η ομάδα συμμετέχει ανελλιπώς με πολύ καλή αγωνιστική παρουσία σε όλες ανεξαιρέτως τις διοργανώσεις της ΚΟΠΟ στον δρόμο και στο χώμα , εννοώ στην ορεινή ποδηλασία και στην ποδηλασία δρόμου.


Πέρα από τις προπονήσεις και την συμμετοχή σε ΑγώνΘ7ες Ποδηλασίας τί άλλες δραστηριότητες γίνονται εντός της Ακαδημίας;

Δείτε Επίσης  Αντρέας Σάντης: Θα φτάσουμε στα άκρα εάν χρειαστεί για την πλήρη αναβάθμιση του “Αντώνης Παπαδόπουλος”


Ένα από τα καινοτόμα και σημαντικά στοιχεία ανάπτυξης που έχουμε καθιερώσει στην ομάδα μας είναι η συμμετοχή μας σε προπονητικά Καμπ. Αυτή η τακτική δίνει περισσότερο χρόνο τους μικρούς αθλητές να δουλέψουν ομαδικά με την βοήθεια των συναθλητών τους να αφομοιώσουν τεχνικές άλλα και όλες τις καλές συνήθειες που πρέπει να έχει ένα παιδί αθλητής. Σε κάθε προπονητικό Καμπ πέρα από την προπόνηση δίνουμε έμφαση στον προγραμματισμό του χρόνου, στην διατροφή , στις ώρες ύπνου, στην ξεκούραση, στην κοινωνικοποίησή, την αθλητική ψυχολογία. Η ομάδα συμμετέχει
επίσης σε διάφορες άλλες διοργανώσεις κοινωφελούς και φιλανθρωπικού περιεχομένου.

Ερώτηση 6:
Ποιά ήταν η πορεία της Ποδηλατικής Ομάδας της Ολυμπιάδας από την ίδρυση της
μέχρι σήμερα?


Η ομάδα έχει ιστορικά μια καλή δυναμική παρουσία και αρκετά μεγάλα ονόματα της
ποδηλασίας πέρασαν από την Ολυμπιάδα Νεαπόλεως. Η ομάδα όμως έκανε έντονη την
παρουσία της με την δημιουργία του τμήματος αναπτυξιακού αθλητισμού το 2015 και
από τότε έχει σταθερή συμμετοχή με πολλές διακρίσεις σε όλες τις επίσημες διοργανώσεις και τις ηλικιακές κατηγορίες ξεκινώντας με αθλητές από την κατηγορία U7 δηλαδή κάτω των 7 χρονών μέχρι και την κατηγορία μάστερ 3 με αθλητές 50-59 χρονών.


Ποιοί είναι οι στόχοι σας για την φετινή χρονιά και γενικά για το μέλλον της Ποδηλατικής Ακαδημίας της Ολυμπιάδας;


Ο στόχος μας κάθε χρονιά είναι να ανεβαίνουμε με υπομονή όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κορυφή στην γενική κατάταξη με μαζική συμμετοχή και όσο το δυνατόν καλυτέρα αποτελέσματα στα κύπελλα και πρωταθλήματα της ΚΟΠΟ. Αυτός ο στόχος είναι σχεδόν εφικτός κάθε χρονιά διότι ξεκινήσαμε από πολύ χαμηλά στην βαθμολογία διότι δεν είχαμε αρκετούς αθλητές και αθλήτριες και ειδικότερα στις νεαρές ηλικίες. Με την πάροδο του χρόνου όμως τα παιδιά της ακαδημίας αρχίσαν να έχουν συμμετοχή στις επίσημες κατηγορίες και να συνεισφέρουν σημαντικά στην βαθμολογική συγκομιδή της ομάδας. Επίσης τώρα η ομάδα έγινε πόλος έλξης και για πολλούς άλλους αθλητές


Ποιά συμβουλή θα δίνατε τόσο στους γονείς όσο και στα ίδια τα παιδιά που επιθυμούν να ξεκινήσουν να ασχολούνται με την Ποδηλασία σαν άθλημα;

Η ποδηλασία είναι ένα συναρπαστικό άθλημα ειδικά για την γεωγραφική μορφολογία και το κλίμα της Κύπρου. Είναι ένα άθλημα που μπορεί να μας εξασκεί και να μας ενθουσιάζει από την πρώιμη παιδική ηλικία μέχρι και τα γεράματα. Η ποδηλασία απαιτεί τεχνική, δύναμη, ταχύτητα, στρατηγική, υπομονή, και επιμονή. Η ποδηλασία είναι ατομικό άλλα και ομαδικό άθλημα ταυτόχρονα μέσα από την ποδηλασία τα παιδιά κοινωνικοποιούνται και εξασκούνται στο να αντέχουν ακόμα και στην αποτυχία και την ματαίωση μαθαίνουν να αξιολογούν και να διορθώνουν τις αδυναμίες προσπαθώντας κάθε φόρα να βελτιώνονται και να διεκδικούν το καλύτερο για τον εαυτό τους και την ομάδα τους. Στην ποδηλασία μαθαίνουμε στα παιδιά να μαθαίνουν. Η ποδηλασία μπορεί να μάθει σε ένα παιδί να ξεπέρνα τις φοβίες του να ελέγχει τις παρορμήσεις και τα συναισθήματα του τον θυμό ή και την απογοήτευση του ακόμη και όταν χάνει να βρίσκει τι μπορεί να κάνει για να φτάσει στην νίκη την επόμενη φόρα. Η ποδηλασία όμως δεν είναι εύκολο άθλημα και χρειάζεται αρκετή συνέπεια και πολλές ώρες προπόνησης για να μπορεί κάποιος να συμμετέχει σε διαγωνιστικό επίπεδο και ειδικότερα για να διακριθεί στο εξωτερικό.