Η “Etha Court Queen” Μάρσια Τριλλίδου μοιράζεται μαζί μας ανεπανάληπτες εμπειρίες από τον χώρο του Γυναικείου Ερασιτεχνικού Μπάσκετ! Τους αγώνες 3Χ3 και το Α΄Γυναικείο Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας 2022-23!

Μάρσια η αγάπη σου για την καλαθόσφαιρα είναι δεδομένη. Ποια η πορεία σου μέχρι σήμερα στο άθλημα αυτό;

Από 10-11 χρονών θυμάμαι τον εαυτό μου με μια μπάλα του μπάσκετ να τριγυρίζω στα γήπεδα των σχολείων και να παίζω μπάσκετ, κατά κύριο λόγο, με τα αγόρια. Βλέπεις το άθλημα την εποχή εκείνη ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο κυρίως λόγω της προβολής των επιτυχιών του Ελληνικού μπάσκετ και της παρέας του Νίκου Γκάλη και του Παναγιώτη Γιαννάκη μέσα από το κρατικό μας κανάλι. Δεν ήταν, ωστόσο, αρκετά διαδεδομένο ανάμεσα στα κορίτσια και οι κοπέλες που το τολμούσαν πολύ συχνά συνοδευόταν από διάφορες ‘ταμπέλες’ και προκαταλήψεις. Μεγαλώσαμε στην εποχή με τα τσιμεντένια γήπεδα, τις αφίσες του Michael Jordan και του Dominique Wilkins από τα βιβλιοπωλεία, τις δανεισμένες βιντεοκασέτες με παιχνίδια από το NBA, τα πρώτα Nike Air Max και τα επαναστατικά για τότε Reebok Pump, τα οποία αν θυμάστε τα φούσκωνες, δημιουργώντας ένα μαξιλάρι αέρα για να προστατεύσουν το πόδι.

Οι ευκαιρίες, ιδιαίτερα για τα κορίτσια, να προπονηθούν στην καλαθόσφαιρα και να μάθουν τεχνικές δίπλα σε επαγγελματίες την εποχή αυτή ήταν ελάχιστες. Ήμουν τυχερή, θεωρώ, γιατί συνάντησα μέσω του σχολείου, προπονητές που αναγνώρισαν την αγάπη μου για το άθλημα και μου πρόσφεραν αρκετά. Θυμάμαι, για παράδειγμα, τον καθηγητή μου στη φυσική αγωγή στο Γυμνάσιο να μου κάνει προσωπική προπόνηση τα πρωινά από τις 6 το πρωί πριν να ξεκινήσει το σχολείο. Παρότι μου έγινε σε κάποια στιγμή πρόταση να συμμετέχω σε ομάδα κορασίδων, η ενασχόληση μου με το άθλημα παρέμεινε τελικά στο επίπεδο των μαθητικών ομάδων, περνώντας από τη θέση του αρχηγού των ομάδων μας στο γυμνάσιο και το λύκειο. Στις σπουδές μου στη Θεσσαλονίκη συνέχισα ερασιτεχνικά με το άθλημα, με περιστασιακές επισκέψεις στα γήπεδα του Ποσειδωνίου και στα σχολεία της παραλιακής.

Μετά από σχεδόν 2 δεκαετίες παύσης, κατά τις οποίες απέκτησα την δική μου οικογένεια, άρχισα δειλά δειλά να επανέρχομαι με παιχνίδια ανάμεσα σε φίλους τα Σαββατοκύριακα, ενώ σημαντικός σταθμός ήταν η γνωριμία μου πριν από δύο περίπου χρόνια με την υπέροχη ομάδα ενήλικων γυναικών «Etha Court Queens», η οποία αποτελεί μια πρωτοβουλία της ακαδημίας καλαθόσφαιρας Ε.Θ.Α. Έγκωμης. Ανάμεσα στις «βασίλισσες των γηπέδων», λοιπόν, συνάντησα υπέροχες γυναίκες, με τις οποίες μοιραζόμαστε πλέον, πέρα από μια βαθιά φιλία, το μεγάλο μας πείσμα και την τρομερή μας αγάπη για το άθλημα. Τότε ήταν που σταδιακά άρχισα να αισθάνομαι πως ίσως να μην είναι αργά για να δημιουργήσουμε τις δικές μας νέες, ανεπανάληπτες εμπειρίες. Η πρώτη φορά που παίξαμε σε τουρνουά 3×3 – και μάλιστα καταλάβαμε την πρώτη θέση –ήταν όντως ανεπανάληπτη, το συναίσθημα ήταν σαν να πήραμε το Ευρωπαϊκό! Όπως ανεπανάληπτη ήταν και η συμμετοχή μας στην επόμενη διοργάνωση του OPAP Cyprus 3×3, όπου ήρθαμε δεύτερες, χάνοντας από την Εθνική Γυναικών. Η συμμετοχή μας σε διοργανώσεις 3×3 μας έδωσε στόχο και κίνητρο να βελτιωθούμε, τόσο τεχνικά όσο και σε φυσική κατάσταση, ενώ παράλληλα οι αθλητικές μας εμπειρίες προσομοιάζουν για μας σε ένα μεγάλο πάρτι.

Διοργανώθηκε για πρώτη φορά φέτος Ερασιτεχνικό Γυναικείο Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας. Λίγα λόγια για την αρχική ιδέα και την διοργάνωση.

Δεδομένης της απουσίας ευκαιριών για τη συμμετοχή γυναικών σε ερασιτεχνικές διοργανώσεις καλαθόσφαιρας, πέραν των τουρνουά 3×3, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε εμείς οι ίδιοι τις ευκαιρίες. Ακολουθώντας την επιτυχή πορεία που σημείωσε το Χειμερινό Πρωτάθλημα ερασιτεχνικής καλαθόσφαιρας στους άνδρες, προχωρήσαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε συνεργασία με τους διοργανωτές του Χειμερινού, στη διοργάνωση του Πρώτου Πρωταθλήματος Ερασιτεχνικής Καλαθόσφαιρας Γυναικών Κύπρου. Το Πρωτάθλημα έτρεξε από το Δεκέμβριο 2022 μέχρι και τον Απρίλιο 2023 με τη συμμετοχή 4 ομάδων – 3 ομάδων από Λευκωσία και 1 από Λάρνακα – και την πραγματοποίηση 16 συνολικά αγώνων. Στο πλαίσιο του Πρωταθλήματος συμμετείχαν 70 περίπου καλαθοσφαιρίστριες ηλικίας από 25 μέχρι και 50+, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι ο μέσος όρος ηλικίας των καλαθοσφαιριστριών των ομάδων κυμάνθηκε στα 37 έτη. 

Το Πρωτάθλημα έτρεξε με τη συνεισφορά μιας βασικής οργανωτικής ομάδας και την υποστήριξη, όπως ανέφερα και πριν, των διοργανωτών του Χειμερινού Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας ανδρών, στους οποίους θα πρέπει να πω πως οφείλεται ένα πολύ μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας της διοργάνωσης. Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιήθηκε η εκτεταμένη εμπειρία, τα κανάλια επικοινωνίας, καθώς και ηλεκτρονικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία στις διοργανώσεις του Χειμερινού. Μεταξύ άλλων, με τη χρήση εξειδικευμένης διαδικτυακής πλατφόρμας SWISH, κατέστη δυνατή η ζωντανή αναμετάδοση των αποτελεσμάτων όλων των αγώνων και η τήρηση αναλυτικών στατιστικών ανά ομάδα και ανά παίκτρια.

Το πρώτο πρωτάθλημα άφησε, θεωρώ, άριστες εντυπώσεις, ενώ αγκαλιάστηκε θερμά τόσο από τις παίκτριες που συμμετείχαν, όσο και από τους δικούς τους ανθρώπους, τις οικογένειες και τους φίλους τους, καθώς από αρκετούς άλλους φίλους της καλαθόσφαιρας, με τους ημιτελικούς και τελικούς αγώνες να συγκεντρώνουν κοινό που θα ζήλευαν αρκετές αντρικές ερασιτεχνικές διοργανώσεις.

Πόσο εύκολο είναι για γυναίκα να συμμετέχει σε αυτή την διοργάνωση και γενικά σε ομάδα καλαθοσφαίρισης. Έχει σημασία να έχει στον οικογενειακό της κύκλο άτομα τα οποία την στηρίζουν? Εσύ είχες? Ασχολούνται και εκείνοι σε επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό επίπεδο με το μπάσκετ;

Δείτε Επίσης   Κυπέλλο ΟΠΑΠ ECOMMBX Basket League : Το ζευγάρι του τελικού ...

Οι γυναίκες που ασχολούνται με την καλαθόσφαιρα είναι θεωρώ εκ της φύσης τους αγωνίστριες, καθώς η φύση του αθλήματος καθαυτού προαπαιτεί σε ένα σημαντικό βαθμό να διακατέχεσαι από αγωνιστικό πνεύμα, πείσμα και επιμονή. Υπάρχουν, ωστόσο, παράγοντες, τόσο βιολογικοί, όσο και κοινωνικοί, τους οποίους οι γυναίκες καλούνται να αντιμετωπίσουν σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τους άντρες, ιδιαίτερα με την πάροδο του χρόνου και την πιθανή απόκτηση οικογένειας και παιδιών. 

Η ενασχόληση με την ερασιτεχνική καλαθόσφαιρα προϋποθέτει, αναπόφευκτα, μια σημαντική δέσμευση χρόνου, τόσο για τις προπονήσεις, όσο και για τη συμμετοχή στους αγώνες. Για να αποφεύγονται όσο το δυνατό οι τραυματισμοί, χρειάζεται να υπάρχει μια φυσική κατάσταση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με όχι λιγότερο από 2-3 προπονήσεις την εβδομάδα, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και ενδυνάμωση. Παράλληλα, οι αγώνες πραγματοποιούνται κατά κύριο λόγο νυχτερινές ώρες, κατά τις οποίες τα γήπεδα είναι διαθέσιμα για τις ερασιτεχνικές ομάδες. Είναι, όμως, εντυπωσιακή η δέσμευση και το πείσμα που συναντάμε πολύ συχνά σε γυναίκες καλαθοσφαιρίστριες, οι οποίες επιμένουν και δεν αφήνουν τίποτα να τις πτοήσει, αποτελώντας παραδείγματα προς μίμηση.

Έχει ιδιαίτερη σημασία οι γυναίκες που ασχολούνται με το άθλημα, να έχουν στον οικογενειακό ή τον φιλικό τους κύκλο άτομα, τα οποία τις στηρίζουν σε πρακτικά θέματα, όπως για παράδειγμα με την φύλαξη των παιδιών κατά τις ώρες της προπόνησης και των αγώνων, την κάλυψη κάποιων από τις ανάγκες του σπιτιού, την εξασφάλιση μιας ισορροπημένης διατροφής. Ακόμη πιο σημαντική θεωρώ, ωστόσο, είναι επίσης η ψυχολογική στήριξη και η συνεχής ενθάρρυνση για να προσπαθείς και να βελτιώνεσαι, καθώς συχνά μπορεί να πιστέψεις πως το σώμα σου δεν σε ακολουθεί, ενώ πάρα πολλές είναι οι αφορμές, όπως οι τραυματισμοί (δικοί σου ή των άλλων παικτριών), η κούραση, ή ακόμα και μια κακή μέρα σε έναν αγώνα, που μπορούν εύκολα να σε σπρώξουν στο να τα παρατήσεις. Εγώ υπήρξα μια από τις τυχερές που έχω αυτή την υποστήριξη σε μεγάλο βαθμό από την οικογένεια μου – το σύζυγο και τα παιδιά μου – και τους είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για αυτό.

Γενικότερα, η συμμετοχή των οικογενειών και των φίλων των αθλητριών στις δραστηριότητες των ομάδων και στους αγώνες, έχει αποδειχθεί ότι συνεισφέρει, πέραν των πρακτικών θεμάτων, και στην ανάπτυξη όμορφων φιλικών και οικογενειακών σχέσεων και στο κτίσιμο μιας κοινότητας ανάμεσα σε φίλους της ερασιτεχνικής καλαθόσφαιρας, με παράλληλα οφέλη που επεκτείνονται σημαντικά και εκτός των γηπέδων.

Τι ετοιμάζεται στην συνέχεια που αφορά το Γυναικείο Μπάσκετ;

Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε φάση προετοιμασίας για το δεύτερο Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας Γυναικών, το οποίο θα ξεκινήσει μέσα στο Φθινόπωρο και το οποίο αναμένεται να προσελκύσει ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον σε σχέση με πέρσι. Ειδικότερα, στοχεύουμε σε έξι ομάδες για το φετινό Πρωτάθλημα, οι οποίες θα κληθούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου 2023, ενώ αναμένεται και η αναβάθμιση σε κάποιες από τις πτυχές του φετινού Πρωταθλήματος, συμπεριλαμβανομένης της επικοινωνιακής κάλυψης και αυξημένων προδιαγραφών για ασφάλεια και υγεία, όπως η προσκόμιση δελτίων υγείας από τις παίκτριες.

Όραμα μας για το Πρωτάθλημα Ερασιτεχνικής Καλαθόσφαιρας Γυναικών είναι να αναδειχθεί ως σημείο αναφοράς για την ερασιτεχνική καλαθόσφαιρα στην Κύπρο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες που για οποιουσδήποτε λόγους, οι οποίοι μπορεί να σχετίζονται με το φύλο, την ηλικία, ή τις αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις, δεν είχαν τις ευκαιρίες να ασχοληθούν όσο θα επιθυμούσαν με το άθλημα στο παρελθόν. Θέλουμε να δώσουμε τις ευκαιρίες που αξίζουν στις γυναίκες αυτές. Επιθυμούμε, επίσης να διασφαλίσουμε για τα κορίτσια που ασχολούνται επί του παρόντος στα αγωνιστικά τμήματα των ακαδημιών μια προοπτική ενασχόλησης με το αγαπημένο τους άθλημα σε βάθος χρόνου και να βεβαιωθούμε πως μεγαλώνοντας και ακολουθώντας τη δική τους επαγγελματική και οικογενειακή πορεία, δεν θα αντιμετωπίσουν το κενό που αντιμετωπίσαμε εμείς στο παρελθόν.

Επιθυμία μας είναι να γνωρίσουμε καλύτερα την Μάρσια σαν άνθρωπο μέσα από τις πιο κάτω Αγαπημένες ερωτήσεις:

Αγαπημένο Φαγητό: Κινέζικο

Αγαπημένος Τραγουδιστής: Πάνος Μουζουράκης

Αγαπημένος Ηθοποιός: Φυσικά ο Leonardo DiCaprio!

Αγαπημένο χόμπυ: Μα φυσικά η καλαθόσφαιρα!

Αγαπημένος καλαθοσφαριστής/στρια: Νίκος Γκάλης

Αγαπημένος προορισμός: Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει!

Αγαπημένο χρώμα: Το μπλε της θάλασσας!

Τυχερός αριθμός: Το 9, το οποίο βεβαίως έχω και στη φανέλα!

Τί έχεις πάντα μαζί σου? Το κινητό μου που είναι συνάμα και πορτοφόλι, ημερολόγιο, σημειωματάριο, χάρτης, γραφείο, τράπεζα και πολλά άλλα.

Πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις: Παίρνω βαθιές ανάσες για να ξυπνήσω σώμα και μυαλό μου και σκέφτομαι τα θετικά στοιχεία της ημέρας που με περιμένει!

Τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς: Κοιτάζω τον ουρανό!