Ποιά η προσωπική σου εμπλοκή με τον αθλητισμό; Γιατί επέλεξες να
σπουδάσεις καθηγητής φυσικής αγωγής;

Η εμπλοκή μου με τον αθλητισμό ξεκινά από τα παιδικά μου χρόνια. Από τις αλάνες του χωριού μας παίζοντας ποδόσφαιρο και μπάσκετ στα αυτοσχέδια γήπεδα που φτιάχναμε, η ενασχόληση μου με το ποδόσφαιρο και ακολούθως η γυμναστική ακαδημία. Στη συνέχεια εργάστηκα σαν προπονητής
ποδοσφαίρου σε διάφορες ακαδημίες και σαν γυμναστής σε γυμναστήρια. Ακόμη και σήμερα που δεν εξασκώ το επάγγελμα του καθηγητή φυσικής αγωγής το ‘μικρόβιο’ του αθλητισμού είναι ακόμη ζωντανό αφού αθλούμε σε τακτική βάση.
Από πολύ μικρή ηλικία ο αθλητισμός μπορεί να καθορίσει τη ζωή του ατόμου. Έτσι και εγώ μαγεμένος από τον αθλητισμό τελειώνοντας το λύκειοαποφάσισα να α κολουθήσω σπουδές σαν καθηγητής φυσικής αγωγής ώστε να βοηθήσω περισσότερα παιδιά να ακολουθήσουν και να εξερευνήσουν το
κόσμο του αθλητισμού.

Τι προσφέρει σε ένα παιδί η ενασχόληση με τον αθλητισμό πέρα από
το υγιές σώμα
;
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός το οποίο έχει τεκμηριωθεί με επιστημονικές μελέτες, πως ο αθλητισμός είναι πολύ σημαντικός για κάθε παιδί. Πέρα από την ανάγκη τους για καθημερινή φυσική δραστηριότητα, βοηθά στην υγιή ανάπτυξη, αλλά και βελτιώνει τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού.
Ο αθλητισμός μπορεί να:
– Συμβάλει θετικά στην ομαλή ανάπτυξη των παιδιών ενισχύοντας τη μυϊκή τους δύναμη, την ευεξία, την υγεία και μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας όχι μόνο τώρα αλλά και στην ενήλικη ζωή τους.
-Αναπτύσσει τις πνευματικές δυνάμεις των νέων, την κρίση, την αντίληψη τα αντανακλαστικά τους, αυξάνεται η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή τους και αποτελεί μέσο εκτόνωσης και διασκέδασης.
– Ο αθλητισμός δεν έχει μόνο νίκες αλλά και ήττες, οι αθλητές μαθαίνουν να διαχειρίζονται την πιθανή αποτυχία, ενώ ταυτόχρονα αποκτούν κίνητρο για να εξελίσσονται. Συνάμα, μέσω του αθλητισμού οι νέοι θέτουν στόχους και μαθαίνουν πως η επιτυχία απαιτεί προσπάθεια.
Για όλα τα πιο πάνω σαν γονείς πρέπει να φέρουμε τα παιδιά μας κοντά στον αθλητισμό σε οιαδήποτε μορφή του.

Ποια η σημασία της ίδρυσης των Αθλητικών σχολείων;
Η σημασία των αθλητικών σχολείων είναι μεγάλη αφού στοχεύουν στη πολύπλευρη στήριξη των μαθητών/τριών – αθλητών/τριών, που διακρίνονται στον Αθλητισμό, για σωστή προετοιμασία και προαγωγή της άθλησης και τουαγωνιστικού αθλητισμού , την προώθηση της δημιουργικότητας, της
καινοτομίας και της αριστείας στον αθλητισμό. Επίσης βοηθούν την ανάπτυξη νεαρών ταλέντων του αθλητισμού αφού δίνεται η ευκαιρία σε παιδιά που έχουν κλίση σε κάποιο άθλημα να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες τους με την κατάλληλη καθοδήγηση. Θεωρώ όμως ότι η πολιτεία θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στα αθλητικά σχολεία κυρίως σε θέματα υποδομών.

Τι πιστεύεις ότι θα πρέπει να γίνει ή να βελτιωθεί στην Κύπρο έτσι ώστε
περισσότερα παιδιά αλλά και ενήλικες να αθλούνται?

Τα παιδιά ακολουθούν στη μεγάλη πλειοψηφία τους ένα βαρυφορτωμένο σχολικό και εξωσχολικό πρόγραμμα με πολύ μεγάλες απαιτήσεις. Παράλληλα, μεγάλο μέρος από τον ελεύθερο χρόνο τους τον περνούν μπροστά στην τηλεόραση, στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή στα ηλεκτρονικά παιχνίδια
υποβαθμίζοντας τη φυσική κατάσταση και την υγεία τους. Επίσης η διατροφή τους απέχει πάρα πολύ από την υγιεινή, με τα λιπαρά και τα συντηρητικά να κυριαρχούν.
Τα δεδομένα αυτά καθιστούν επιτακτική την ανάγκη της αλλαγής κουλτούρας σε όλα τα επίπεδα. Τα παιδιά πρέπει να αρχίσουν να γυμνάζονται και να αθλούνται από τη νηπιακή ηλικία. Η γυμναστική να ενταχθεί στα σχολεία ως απαραίτητη καθημερινή δραστηριότητα ενώ παράλληλα τα σχολεία θα πρέπει να ενισχυθούν με κατάλληλες αθλητικές εγκαταστάσεις, με σύγχρονες αθλητικές υποδομές, τις οποίες να έχουν τη δυνατότητα οι νέοι να χρησιμοποιούν οργανωμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.
Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να παρέχει στους δημότες κατάλληλα πάρκα και ανοιχτούς και κλειστούς χώρους άθλησης. Επίσης η δημιουργία ποδηλατοδρόμων και κατάλληλων πεζοδρόμων είναι επιτακτική ανάγκη.
Η αθλητική παιδεία πρέπει να ενδυναμωθεί γιατί το οφείλουμε στην υγεία των παιδιών μας. Το κράτος σε όλα τα επίπεδα αλλά και εμείς σαν γονείς πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να αθλούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Δείτε Επίσης  Σπουδαίο «διπλό» της Καρμιώτισσας επί του Οθέλλου!

Είσαι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος για τον νεοσύστατο Δήμο Λατσιών-Γερίου. Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα σου για το κομάτι του αθλητισμού γεννικότερα;
Το κομμάτι του αθλητισμού είναι κάτι το οποίο πρέπει να δούμε με ιδιαίτερη σοβαρότητα και ευαισθησία στο νεοσύστατα Δήμο.

Πιο συγκεκριμένα:
– Σε συνεργασία με όλους τους φορείς του αθλητισμού θα πρέπει να υλοποιηθούν προγράμματα και δράσεις με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας μέσα από την άθληση, τη
δημιουργική αξιοποίηση του ελευθέρου τους χρόνου αλλά και τη δημιουργία αθλητικής κουλτούρας.
-Η βελτίωση των σχολικών αθλητικών εγκαταστάσεων, η δημιουργία μεγάλων πάρκων με ανοιχτούς χώρους άθληση και η απόκτηση επιτέλους Κοινοτικού γηπέδου είναι μερικά από τα έργα που πρέπει
άμεσα να προωθηθούν προς υλοποίηση.
– Η δημιουργία ποδηλατοδρόμων και περιπατικών διάδρομων από και προς το πάρκο Αθαλάσσας αλλά και το Πανεπιστήμιο Κύπρου πρέπει να είναι προτεραιότητες αφού η γειτνίαση του Δήμου μας με τον μεγαλύτερο πνεύμονα πράσινου της Λευκωσίας θα πρέπει δίνει την δυνατότητα στους δημότες μας να αθλούνται σε ένα όμορφο περιβάλλον.
– Η υποστήριξη αθλητικών σωματείων αλλά και εθελοντικών οργανώσεων που προωθούν την άσκηση και τον αθλητισμό είναι πολύ σημαντική τόσο για την ανάπτυξη του αθλητισμού στο Δήμο μας όσο
και για τη δημιουργία αθλητικής παιδείας και ευγενής άμιλλας.
– Η ενθάρρυνση της άσκησης στη τρίτη υλικά είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε με πολλή αγάπη και ευαισθησία, προωθώντας διαφορά προγράμματα και δραστηριότητες αλλά και δημιουργώντας τις
κατάλληλες υποδομές και διευκολύνσεις.

Τι μήνυμα θέλεις να μεταφέρεις στους επισκέπτες της σελίδας μας ;
Ο αθλητισμός από όποια οπτική γωνιά τον αντικρίσουμε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αποτελεί μια σημαντική κοινωνική δραστηριότητα που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων.
Σαν κοινωνία πρέπει να δούμε την υγεία των νέων πρώτιστα, αλλά και το χαρακτήρα που τους βοηθούμε να οικοδομήσουν. Η συμμετοχή των νέων σε αθλήματα αποτελούν μια σημαντική ασπίδα προστασίας εναντίον της μάστιγας των ναρκωτικών, του καπνίσματος και άλλων κακών συνηθειών. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η ενασχόληση των νέων με τον αθλητισμό τους καθιστά, σωστούς φιλάθλους, ανθρώπους που σέβονται τους γύρω τους και τον εαυτό τους, καλυτέρους ανθρώπους.