Οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής μας, μας αναγκάζουν πολλές φορές να μην έχουμε μια ισορροπημένη σωστή διατροφή. Το άγχος και η έλλειψη εκγύμνασης να μην μπορούμε να κοιμηθούμε σωστά. Η ηλικία, τα αυτοάνοσα νοσήματα αλλά και οι εκφυλιστικές ασθένειες να επιφέρουν στον άνθρωπο ιδιαίτερες ανάγκες. Οι άνθρωποι που γυμνάζονται συστηματικά αλλά και οι αθλητές να έχουν αυξημένες ανάγκες θρεπτικών ουσιών… Όλα αυτά και άλλα πολλά τα απαντά η επαγγελματίας υγείας (Φαρμακεία Μαρίας Καλλιτσιώνη) κα Μαρία Λεωνίδου την οποία ευχαριστούμε :

Ένα άτομο το οποίο ασχολείται συστηματικά με την εκγύμναση τι πρέπει να παίρνει έτσι
ώστε να χάσει λίπος και να αυξήσει την μυϊκή του μάζα;


Ένα άτομο που ασχολείται συστηματικά με την εκγύμναση για να χάσει λίπος και να αυξήσει τη
μυϊκή του μάζα θα πρέπει να επικεντρωθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε
πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και υγιή λίπη. Συμπληρώματα όπως η πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey
protein), τα αμινοξέα (BCAAs) και η κρεατίνη μπορεί να είναι χρήσιμα. Επιπλέον, είναι
σημαντικό να διατηρείται η ενυδάτωση και να λαμβάνονται πολυβιταμίνες για την κάλυψη
πιθανών διατροφικών ελλείψεων. Επίσης, η L-καρνιτίνη βοηθά στη μεταφορά των λιπαρών
οξέων στα μιτοχόνδρια για ενέργεια, το CLA (Συζευγμένο Λινολεϊκό Οξύ) υποστηρίζει τη μείωση
του σωματικού λίπους, η γλουταμίνη ενισχύει την ανάρρωση και τη μυϊκή ανάπτυξη και τα
ψευδάργυρος και μαγνήσιο (ZMA) βελτιώνουν την ανάρρωση και την ποιότητα του ύπνου.

Τον τελευταίο καιρό ακούγονται συχνά καταγγελίες από  διαβητικούς ότι είναι έλλειψη διάφορα ενέσιμα τα οποία χρειάζονται οι διαβητικοί, αφού είναι θέμα επιβίωσης για τους ίδιους και ο λόγος είναι ότι τα χρησιμοποιούν κάποιοι απλά για χάσιμο βάρους. Από την εμπειρία σας αληθεύει ; Ποια είναι η άποψη σας γι αυτό το θέμα;

    Είναι γεγονός ότι υπάρχει ανησυχία σχετικά με τη χρήση ενέσιμων φαρμάκων για τον διαβήτη από μη διαβητικούς για απώλεια βάρους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις για τους ασθενείς που τα χρειάζονται πραγματικά. Η κατάχρηση αυτών των φαρμάκων είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη. Είναι σημαντικό οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι υγειονομικές αρχές να διασφαλίσουν ότι τα φάρμακα αυτά διατίθενται αποκλειστικά στους ασθενείς που τα χρειάζονται.

    Τι θα πρέπει να δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους όταν είναι μικρά και είναι πολύ ευαίσθητα σε ιώσεις και κρυολογήματα ; Τι θα πρέπει να τους δίνουν όταν είναι στην ανάπτυξη τους και παραπονιούνται για κούραση κλπ.

      Για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών, οι γονείς μπορούν να δίνουν πολυβιταμίνες, βιταμίνη C, και προβιοτικά. Επίσης, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνες είναι σημαντική. Όταν τα παιδιά βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και αισθάνονται κουρασμένα, μπορεί να χρειάζονται συμπληρώματα σιδήρου, βιταμίνης D και ασβεστίου. Επιπλέον, ο ψευδάργυρος βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η εχινάκεια μπορεί να υποστηρίξει την άμυνα του οργανισμού κατά των λοιμώξεων και η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

      Δείτε Επίσης  Η παρέλαση της Ίντερ (video)

      Τι θα πρέπει να παίρνει μια γυναίκα η οποία περνά το στάδιο της εμμηνόπαυσης και παραπονιέται για εξάψεις, μυϊκούς πόνους, αύξηση βάρους και αυπνία ;

        Οι γυναίκες που περνούν την εμμηνόπαυση και αντιμετωπίζουν συμπτώματα όπως εξάψεις, μυϊκούς πόνους, αύξηση βάρους και αυπνία μπορεί να επωφεληθούν από συμπληρώματα ασβεστίου, βιταμίνης D, μαγνησίου και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Επίσης, φυτικά συμπληρώματα όπως το νυχτολούλουδο (evening primrose) και το τζίνσενγκ μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

        Αντιβιοτικά φάρμακα. Πόση κατάχρηση γίνεται από τους ασθενείς? Ποια η άποψη σας για την κατανάλωση των αντιβιοτικών; Πότε θα πρέπει να τα παίρνει κάποιος και πότε όχι;

          Η κατάχρηση αντιβιοτικών είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα αντιβιοτικά, καθιστώντας τις λοιμώξεις δυσκολότερες στη θεραπεία. Τα αντιβιοτικά πρέπει να λαμβάνονται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητα, δηλαδή για βακτηριακές λοιμώξεις, και πάντα με συνταγή γιατρού. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για ιογενείς λοιμώξεις όπως το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη.

          Τι θα πρέπει να παίρνει ένα άτομο πάνω από 50 έτσι ώστε να καθυστερήσει όσο αυτό γίνεται την γήρανση είτε αυτό αφορά δέρμα, οστά κλπ

            Ένα άτομο άνω των 50 ετών μπορεί να καθυστερήσει τη γήρανση λαμβάνοντας συμπληρώματα όπως βιταμίνη D, ασβέστιο, μαγνήσιο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, και αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C και Ε. Επίσης, η γλουκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη μπορεί να βοηθήσουν στην υγεία των αρθρώσεων. Επιπλέον, το κολλαγόνο υποστηρίζει την υγεία των αρθρώσεων και του δέρματος, η ρεσβερατρόλη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και το CoQ10 υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς και τα επίπεδα ενέργειας.

            Τι συμβουλή θα θέλατε γενικά να δώσετε για τα συμπληρώματα διατροφής;

              Γενικά, τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να είναι χρήσιμα, αλλά δεν πρέπει να αντικαθιστούν μια ισορροπημένη διατροφή. Είναι σημαντικό να συμβουλευόμαστε έναν επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσουμε οποιοδήποτε συμπλήρωμα για να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλές και κατάλληλο για τις εκάστοτε ατομικές ανάγκες.