Ο Μπγιόρν Ρούνε Μποργκ γεννήθηκε το 1956 στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, ξεχώρισε από μικρός παίζοντας τένις και το 1973, σε ηλικία 17 ετών, έγινε επαγγελματίας.

Έναν χρόνο αργότερα κατέκτησε το πρώτο του Grand Slam στο Ρολάν Γκαρός (ο μικρότερος σε ηλικία που το πετύχαινε μέχρι τότε). Μέσα σε μόλις μια δεκαετία επαγγελματικής καριέρας, κόσμησε με 11 majors τη συλλογή του, έξι Γαλλικά Όπεν και πέντε Γουίμπλεντον! Είναι ο μοναδικός τενίστας της Εποχής των Όπεν που έχει καταφέρει να κατακτήσει το Wimbledon πέντε σερί χρονιές. Στο συγκεκριμένο τουρνουά κατέχει ακόμα δυο ρεκόρ, το υψηλότερο ποσοστό νικών (51-4, 92.7%) και το μεγαλύτερο σερί νικών με 41 κερδισμένα παιχνίδια! Είναι επίσης ο μοναδικός τενίστας που πέτυχε τρεις φορές – και μάλιστα συνεχόμενες – στην καριέρα του το περίφημο “Channel Slam”, δηλαδή το νταμπλ σε Ρολάν Γκαρός και Γουίμπλεντον την ίδια χρονιά (1978-1980)! Για να καταλάβετε τί ακριβώς σημαίνει αυτό, να πούμε ότι από τότε μέχρι σήμερα, μόνο ο Ναδάλ (2008 & 2010) και ο Φέντερερ (2009), το έχουν πετύχει. Ένα ακόμα ρεκόρ που κατέχει ο Μποργκ, είναι ότι έχει κατακτήσει το Grand Slam με τα λιγότερα χαμένα games στην ιστορία (το Ρολάν Γκαρός του 1978, όπου έχασε συνολικά σε ολόκληρο το τουρνουά μόλις 32 games). Επίσης, έχει κατακτήσει τρία majors χωρίς να χάσει ούτε ένα σετ, ρεκόρ που μοιράζεται με τους Sears, Trabert και Nadal.

Ο Μποργκ υπήρξε ο πρώτος σούπερ σταρ του αθλήματος και επίσης ο πρώτος που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο δολάρια σε κέρδη μέσα σε μια μόνο σεζόν (1979).

Το αγωνιστικό του στιλ ξεχώριζε για την ποικιλία των χτυπημάτων και τη φοβερή του κίνηση με τα πόδια. Απέναντι στους μεγάλους αντιπάλους του, εφάρμοζε σχεδόν πάντα το “σερβίς-βολέ” στο πρώτο σερβίς και τα πολύ δυνατά groundstrokes (χτυπήματα από τη βασική γραμμή) στο δεύτερο. Τα συνεχόμενα backhand με topspin με τα δυο χέρια, ήταν σήμα κατατεθέν του, ενώ πρόκειται ίσως για τον μοναδικό τενίστα της ιστορίας που μπορούσε να αποδώσει άριστα τόσο στο χώμα όσο και στο γρασίδι. Παροιμιώδης ήταν η ψυχραιμία του απέναντι σε οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση, εξ ου και το παρατσούκλι “Ice-Borg” (από το iceberg, δηλαδή παγόβουνο). Πάντα άψογα προετοιμασμένος ψυχικά και σωματικά, με μια απίστευτη αντοχή, είναι ο τενίστας με το υψηλότερο ποσοστό νικών σε ματς πέντε σετ στην ιστορία του αθλήματος (24-3, 89%).

Δείτε Επίσης  Γενική Συνέλευση ΠΑΕΕΚ Κερύνειας

Θεωρείται ο θεμελιωτής του σύγχρονου τρόπου παιχνιδιού και ο πιο επιδραστικός παίκτης της Open Era. Ο Ρουμάνος Ίλιε Ναστάσε, είχε πει κάποτε για τον Μποργκ, “όλοι εμείς παίζουμε τένις, εκείνος παίζει κάτι άλλο”.

Όμως η τεράστια δημοφιλία του και το γεγονός ότι βρισκόταν συνεχώς στο επίκεντρο της προσοχής, μέσα και έξω από τα κορτ, τον εξουθένωσαν τόσο πολύ ψυχολογικά, ώστε αποφάσισε να σταματήσει την αγωνιστική δράση το 1983, σε ηλικία μόλις 26 ετών! Ο ίδιος είχε εξηγήσει την αποχώρησή του λέγοντας: “Είχα χάσει την εσωτερική λάμψη, από τότε ήταν μάταιο να συνεχίσω”. Το 1991 έκανε μια σύντομη επανεμφάνιση, όμως μετά από συνεχόμενες ήττες σε διάφορα τουρνουά, αποσύρθηκε οριστικά.