Ο Αθλητισμός είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της σωματικής υγείας, της πνευματικής διαύγειας, της κοινωνικοποίησης και της ψυχικής ηρεμίας. “

Τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να γίνει ή να βελτιωθεί στην Κύπρο έτσι ώστε περισσότερα παιδιά να ασχολούνται σοβαρά με τον αθλητισμό; 

Θα σας μιλήσω ως πατέρας τριών παιδιών, δύο αγοριών 16 και 13 ετών και ενός κοριτσιού 10 ετών και με βάση τις δικές μου εμπειρίες.  

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό αρχίζει από τα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών μας, στον χώρο του σπιτιού, στο νηπιαγωγείο και στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού μέσα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση με άλλα παιδιά της ηλικίας τους. Σε αυτό το στάδιο επιβάλλεται όπως η πολιτεία αυξήσει/βελτιώσει τον αθλητικό εξοπλισμό και τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται από τους εκπαιδευτικούς ούτως ώστε να κεντρίζουν στο μέγιστο βαθμό το ενδιαφέρον των παιδιών για τον αθλητισμό. 

Λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού πέραν των ορίων των μεγάλων πόλεων, θα πρέπει προγράμματα τα οποία προσφέρονται τώρα σε συγκεκριμένα σχολεία στις μεγάλες πόλεις, όπως για παράδειγμα η ενόργανη και η ρυθμική γυμναστική, να επεκταθούν στα προάστια και στην ύπαιθρο. Νοείται ότι στις περιοχές αυτές θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες αίθουσες πολλαπλής χρήσεως, να βελτιωθούν οι υφιστάμενες (θερμομονώσεις, κλιματισμός, δάπεδα, φωτισμός, ηλεκτρονικές πινακίδες, κερκίδες, εποπτικά μέσα κτλ) ούτως ώστε να μπορούν να ασκούνται τα παιδιά σε όλα τα αθλήματα με άνεση και σωστή καθοδήγηση. 

Επιπρόσθετα, οι αίθουσες πολλαπλής χρήσης στα Δημοτικά Σχολεία καλό θα ήταν να ανεγείρονται με προδιαγραφές που θα επιτρέπουν τη χρήση τους από τα Σχολεία και τα Αθλητικά Σωματεία για προπονήσεις και αγώνες πρωταθλήματος  καλαθόσφαιρας, πετόσφαιρας, ποδόσφαιρο σάλας κτλ. 

Πόσο πιστεύετε ότι βοήθησε ο θεσμός των Αθλητικών σχολείων στην ανάπτυξη των ταλέντων του αθλητισμού? 

Σίγουρα το αθλητικό σχολείο βοήθησε στην ανάπτυξη ταλέντων του αθλητισμού αφού δίνεται η ευκαιρία σε παιδιά που έχουν κλίση σε κάποιο άθλημα να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό με την κατάλληλη καθοδήγηση χωρίς συμβιβασμούς στις σχολικές τους επιδόσεις και παράλληλα με πριμοδότηση στις τελικές τους εξετάσεις. Σημειώστε ότι αρκετοί τελειόφοιτοι άλλων σχολείων μέσης εκπαίδευσης εγκαταλείπουν τον αθλητισμό με στόχο να επικεντρωθούν στις ενιαίες εξετάσεις με σκοπό να εξασφαλίσουν μια θέση στα Πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας.  

Δείτε Επίσης  Εθνική Κύπρου : Kλήρωση του Nations League 2024 - 2025 την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου

Πολλοί γονείς εκφράζουν συχνά παράπονα ότι παιδιά τα οποία ασχολούνται με πρωταθλητισμό και ειδικότερα με στίβο (ενόργανη γυμναστική κλπ) δεν έχουν καμία χορηγία από το κράτος και αναγκάζονται οι γονείς είτε να επιβαρύνονται με το κόστος των προπονήσεων, των ταξιδιών,του εξοπλισμού της ειδικής διατροφής και πολλών άλλων εξόδων με αποτέλεσμα είτε να πιέζονται οικονομικά είτε να αναγκάζονται να διακόπτουν την ενασχόληση των παιδιών τους με το άθλημα. Το κράτος που βρίσκεται? 

Όντως είναι γεγονός ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς επωμίζονται μεγάλο κόστος και είναι λυπηρό να βλέπουμε τα νεαρά μας ταλέντα να προπονούνται σε ακατάλληλους χώρους και να μην συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις λόγω οικονομικών δυσκολιών. Θα πρέπει η πολιτεία να παρέχει οικονομική στήριξη σε όλους όσοι ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό για συνθήκες ασφαλούς και ικανοποιητικής προπόνησης και παράλληλα αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. 

Είστε υποψήφιος Αντιδήμαρχος του Διαμερίσματος Γερίου για τον νέο Δήμο Λατσιών-Γερίου. Ποιό είναι το όραμα σας γενικά και ειδικότερα για τον αθλητισμό. 

Όραμα μου είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μου μέσω της ανάπτυξης ενός πράσινου, σύγχρονου, Ευρωπαϊκού,  βιώσιμου, προοδευτικού, καθαρού και ανθρώπινου Δήμου.  

Ειδικότερα, όσον αφορά την νεολαία και τον Αθλητισμό, στοχεύω σε βελτίωση των σχολικών αθλητικών μας εγκαταστάσεων, σε δημιουργία συνοικιακών γηπέδων, σε υποστήριξη και οικονομική ενίσχυση των τοπικών αθλητικών και πολιτιστικών φορέων μας, σε θεσμοθέτηση αθλητικών και πολιτιστικών διοργανώσεων και στήριξη όλων των αθλητών του Δήμου μας. 

Τί μήνυμα θέλετε να περάσετε στους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας; 

Έχουμε χρέος ως Πολιτεία και ως άτομα να προωθήσουμε τον αθλητισμό αφού αθλητισμός σημαίνει και πολιτισμός.  

Ο αθλητισμός αποτελεί το θεμέλιο μιας υγιούς κοινωνίας αφού εφοδιάζει τα παιδιά μας με αξίες όπως η ευγενής άμυλα, η ομαδικότητα, ο σεβασμός, η πειθαρχία σε κανόνες, η λιτότητα, η υπομονή, η αγωνιστικότητα, το θάρρος, η τόλμη και η αλληλεγγύη. 

Παράλληλα αξιοποιείται ο ελεύθερος χρόνος του αθλητή ευχάριστα, μακριά από ναρκωτικά και το κάπνισμα, τη βία, μακριά από το άγχος και τη ρουτίνα. 

Επιπρόσθετα, ο αθλητισμός είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της σωματικής υγείας, της πνευματικής διαύγειας, της κοινωνικοποίησης και της ψυχικής ηρεμίας. “Νους υγιής εν σώματι υγιεί” όπως έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι.