Καρλ Λιούις, o βασιλιάς του στίβου, καλύτερος από όλους κι από όλα!

«Έχω αποσυρθεί εδώ και πέντε χρόνια αλλά ακόμη μιλάνε για μένα. Και ελπίζω να συνεχίσουν να το κάνουν»

Ο Καρλ Λιούις, γεννήθηκε 1 Ιουλίου 1961, είναι πρώην αθλητής του στίβου. Είναι ο πιο πετυχημένος αθλητής στίβου όλων των εποχών.

Ο Λιούις πήρε μέρος σε 4 Ολυμπιακούς Αγώνες και κατέκτησε 9 χρυσά μετάλλια, στα οποία περιλαμβάνονταν τα 4 στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες το 1984.

Πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες το 1984, στη Σεούλ το 1988, στη Βαρκελώνη το 1992 και τέσσερα χρόνια αργότερα στην Ατλάντα, κατακτώντας χρυσά και αργυρά μέχρι την απόσυρσή του από την ενεργό δράση το 1997. «Έχω αποσυρθεί εδώ και πέντε χρόνια αλλά ακόμη μιλάνε για μένα. Και ελπίζω να συνεχίσουν να το κάνουν», δήλωσε με αυτοπεποίθηση ο κορυφαίος των κορυφαίων.

Βραβεύτηκε ως ο κορυφαίος αθλητής στίβου του 20ου αιώνα. Στις αθλητικές ακαδημίες και στις σχολές φυσικής αγωγής μάλιστα συχνά διδάσκουν ως πρότυπο και μελετούν τον τρόπο που έτρεχε ή έκανε το άλμα του. Η επιρροή του παραμένει μεγάλη ακόμα και σήμερα!

Έχει ψηφιστεί Αθλητής του αιώνα (Sportsman of the Century) από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (International Olympic Committee) και Olympian of the Century από το αμερικανικό αθλητικό περιοδικό Sports Illustrated.

Αν και η μόνη ενασχόληση του Λιούις με τον αθλητισμό είχε να κάνει με τον στίβο, εντούτοις, οι Σικάγο Μπουλς τον επέλεξαν στην 208η θέση του ντραφτ του NBA το 1984, ενώ το ίδιο έγινε και στο ντραφτ του NFL την ίδια σεζόν, όταν οι Ντάλας Κάουμποϊς τον επέλεξαν στον 12ο γύρο.

Δείτε Επίσης  Βίκτωρας Πενταράς : Νέο ρεκόρ

Έξι χρόνια μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, το 2003, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Αμερικανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Γουέντ Έξουμ, έφερε στο φως της δημοσιότητας έγγραφα που είχε συλλέξει και παρέδωσε σε γνωστό περιοδικό, με τα οποία αποδεικνύονταν ότι ο περιβόητος δρομέας και άλτης είχε βρεθεί θετικός σε αναβολικά τρεις μήνες πριν από εκείνη την Ολυμπιάδα του ’88, ωστόσο, η υπόθεση αυτή (όπως και δεκάδες άλλες) είχε συγκαληφθεί από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ.

Έτσι, ο Λούις έμεινε ατιμώρητος και συμμετείχε κανονικά στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού.

Συνολικά έξι από τους οκτώ δρομείς εκείνου του τελικού, ο Καναδός Μπεν Τζόνσον, ο Αμερικανός Καρλ Λιούις, ο Βρετανός Λίνφορντ Κρίστι, ο Αμερικανός Ντένις Μίτσελ , ο Καναδός Ντεσάι Γουίλιαμς και ο Τζαμαϊκανός Ρέι Στιούαρτ, είχε αποκαλυφθεί ότι ήταν εν τέλει μπλεγμένοι με αναβολικά, με αποτέλεσμα εκείνος ο αγώνας να μείνει στην ιστορία για όλους τους λάθος λόγους.