Το ιστορικό σωματείο της Μόρφου όπου εκεί γεννήθηκε και μεγαλούργησε τόσο ο αθλητισμός όσο και ο πολιτισμός ολόκληρης της περιοχής ιδρύθηκε στις 23 Απριλίου 1931!

Το σωματείο ιδρύθηκε από μια ομάδα 38 ευέλπιδων της Μόρφου. Η συγκέντρωση για την ίδρυση του σωματείου έγινε στο σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Λουκής Ακρίτας. Στο σωματείο δόθηκε το όνομα Διγενής Ακρίτας ώστε να συνοψίζει την εθνική δράση του σωματείου αλλά και λόγω μιας παράδοσης που ήθελε το Διγενή Ακρίτα να έχει ζήσει στην ακριτική Μόρφου.

 Σκοποί του σωματείου ήταν η εθνική, ηθική, καλλιτεχνική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη του λαού και ειδικά της νεολαίας, η τόνωση και διάδοση των ελληνοχριστιανικών ιδεωδών και η παραγωγή, ανάπτυξη και καλλιέργεια του αθλητισμού.

Η Μόρφου ήταν η “πρωτεύουσα” ολόκληρης της περιοχής αφού συνορεύει με το Καλό Χωριό Καπούτη, την Κυρά, το Αργάκι, την Κάτω Ζώδεια, τον Νικήτα, το Συριανοχώρι και την Αγία Ειρήνη. Έτσι λοιπόν και το Οίκημα του προσφυγικού σήμερα σωματείου ήταν ” Στέγη Πολιτιστικών και Αθλητικών Δραστηριοτήτων”.

Έμβλημα του σωματείου είναι ο τοξότης και χρώματα του το πράσινο και το άσπρο.

Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, ο Διγενής εδρεύει προσωρινά στο ιδιόκτητο οίκημα του στη Λευκωσία. Σήμερα διατηρεί τμήματα ποδοσφαίρου και καλαθοσφαίρισης.

Η ποδοσφαιρική ομάδα του σωματείου αγωνίζεται στην Β΄Κατηγορία με πολύ καλά αποτελέσματα και σημαντικότερο χαρακτηριστικό το ότι απαρτίζεται κυρίως από Κύπριους ποδοσφαιριστές που έχουν διακριθεί μέσα από τις Ακαδημίες του σωματείου. Μάλιστα πολλοί από αυτούς έχουν καταγωγή από την κατεχόμενη Μόρφου.

Ο Διγενής βέβαια είχε γράψει ιστορία και στην κυπριακή καλαθόσφαιρα. Τη δεκαετία του 1950 ξεκίνησε η ενασχόληση των νέων της Μόρφου με την καλαθοσφαίριση.  Δημιούργησε καλαθοσφαιρική ομάδα η οποία μέχρι το 1974 ήταν πολύ ισχυρή.  Ο Διγενής κατέκτησε τρία Πρωταθλήματα Κύπρου (1965-66,1966-67, 1967-68). Σήμερα, η καλαθοσφαιρική ομάδα έχει επαναδραστηριοποιηθεί μετά από αρκετά χρόνια απουσίας με εξαιρετική παρουσία στην Β΄Κατηγορία, ενώ διατηρεί Ακαδημίες αγοριών και κοριτσιών κάθε ηλικίας!

Δείτε Επίσης  Απόλλωνας: Ψηφοφορία για τους πέντε κορυφαίους της δεκαετίας

Με σύνθημα “‘Oσο ζει ο Διγενής η Μόρφου δεν πεθαίνει” το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο του Διγενή Ακρίτα Μόρφου επιτελεί ένα “άξιο συγχαρητηρίων” έργο τόσο στον αθλητικό όσο και τον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα (εκδηλώσεις).

O filathlos365.com.cy εύχεται στο Διοικητικό Συμβούλιο και τα Μέλη του Διγενή Ακρίτα Μόρφου Χρόνια Πολλά με πολλές διακρίσεις και ας είναι αυτά τα τελευταία γενέθλια στην προσφυγιά!