Ο Βίκτωρας Κουντούρης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Χειμερινού Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας περιγράφει πως από “ιδέα” το Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα έγινε πράξη και διανύει ήδη την 3η χρονιά!

Σας τοποθετώ στη “Μηχανή του Χρόνου” και σας οδηγώ τρία χρόνια πίσω. Πώς ξεκίνησε η ιδέα της διοργάνωσης του Χειμερινού Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας; Από ποιους;

Η ιδέα της διοργάνωσης του Χειμερινού Πρωταθλήματος ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021. Πρωτεργάτες της συγκεκριμένης ιδέας ήταν 8 άτομα τα οποία αποτελούν σήμερα (μαζί με τον ομιλούντα) το Δ.Σ. του σωματείου μας. Τα άτομα αυτά, εκπροσωπούσαν αντίστοιχα 8 ομάδες, οι οποίες συμμετείχαν για αρκετά χρόνια στο Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα Λευκωσίας. Βασική επιθυμία των ομάδων αυτών, όπως και πολλών άλλων που προστέθηκαν στην πορεία, ήταν να βρουν κάποιο τρόπο να αγωνίζονται σε κάποιο Πρωτάθλημα ολόχρονα και όχι μόνο τους 3 μήνες του καλοκαιριού που διαρκεί το Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα Λευκωσίας.

Έτσι λοιπόν προέκυψε η σύσταση μίας ανεξάρτητης λίγκας που να λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια ενός κανονικού Πρωταθλήματος, το οποίο ονομάστηκε “Χειμερινό”, ακριβώς επειδή το μεγαλύτερο μέρος της διάρκειάς του είναι κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι εμπνευστές της ιδέας ήταν οι εξής 8 φίλοι, οι οποίοι εκπροσωπούσαν αντίστοιχα και τις 8 πιο κάτω ομάδες:

 Δημήτρης Βαρζακάκος – ΚΕΠ/Δικέφαλος Γερίου

 Λούης Μιχαηλίδης – Δήμος Έγκωμης

 Βόρις Καραγιάννης – ΕΑΚ

 Παναγιώτης Νικολαιδης – Think Colour

 Αντρέας Κοκκινος – EUC Warriors

 Χάρης Παπαηρακλέους – Nicosia Wizards

 Παναγιώτης Μπακόπουλος – P&P

 Χρίστος Πιτζιολής – First Shoot Basket

Τι εμπόδια και ποιες δυσκολίες είχατε ν’ αντιμετωπίσετε από την ιδέα… στην υλοποίηση;

Οι βασικότερες δυσκολίες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, κυρίως στο ξεκίνημα, είχαν να κάνουν με την εξεύρεση διαθέσιμων γηπέδων, με την εξεύρεση χορηγών για κάλυψη των εξόδων, αλλά και με την έλλειψη διαθέσιμου εξοπλισμού (όπως ηλεκτρονικοί πίνακες, πίνακες καταμέτρησης της επίθεσης των 24 δευτερολέπτων κ.α. Επίσης, κατά τη διάρκεια της 1 ης σεζόν 2021-2022 σε αρκετές περιπτώσεις προέκυπταν και εμπόδια που είχαν να κάνουν με την πανδημία του Covid-19 και τις υποχρεωτικές απουσίες παικτών, προπονητών κλπ. Όλα όμως αυτά τα εμπόδια ξεπεράστηκαν, χωρίς να χρειαστεί να αναβληθεί ούτε και ένα παιγνίδι!

Ποιους είχατε δίπλα σας;

Βασικοί μας συμπαραστάτες σε αυτή μας την προσπάθεια ήταν πρώτα απ’ όλα οι διάφοροι εθελοντές μας, οι οποίοι αγκάλιασαν την διοργάνωση και έδωσαν πολύτιμες βοήθειες σε διάφορα οργανωτικά κυρίως επίπεδα. Καθοριστικής σημασίας ήταν επίσης η στήριξη που είχαμε από τους Χορηγούς μας, ειδικά την 1 η σεζόν, χάρη στη συμβολή των οποίων καλύφθηκαν κάποια σημαντικά έξοδα που ήταν απαραίτητα για την επιτυχή ολοκλήρωση της διοργάνωσης. Πολύτιμη ήταν ακόμη και η άρτια συνεργασία που είχαμε με τους υπόλοιπους συντελεστές της διοργάνωσης, όπως ο Σύνδεσμος Διαιτητών Κύπρου και ο Σύνδεσμος Κριτών Καλαθόσφαιρας, οι νοσηλευτές μας, οι φωτογράφοι και όλοι οι υπόλοιποι φορείς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι. Και φυσικά, η συνεργασία μας και η παροχή χρήσιμων συμβουλών και καθοδήγησης από την Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης υπήρξε επίσης ιδιαίτερα επωφελής.

Μιλήστε μας λίγο για την φετινή διοργάνωση, την 3η στη σειρά, (συμμετοχές, χορηγούς κλπ)

Η 3 η σεζόν του Χειμερινού Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας μας βρίσκει πιο έτοιμους από ποτέ και με τη διοργάνωσή μας να έχει λάβει πλέον τις μεγαλύτερες διαστάσεις από το ξεκίνημά της πριν 2 χρόνια. Κατ’ αρχάς, να αναφέρουμε ότι φέτος θα έχουμε 3 ξεχωριστές διοργανώσεις: το Πρωτάθλημα Ανδρών Λευκωσίας, το Πρωτάθλημα Ανδρών Λεμεσού και το Πρωτάθλημα Γυναικών. Το 1 ο έχει ήδη ξεκινήσει την προηγούμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή 17 ομάδων, αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα του Χειμερινού Πρωταθλήματος.

Μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται η έναρξη και των άλλων 2 διοργανώσεών μας. Μετά την επιτυχία της διοργάνωσης του Πρωταθλήματός μας στη Λευκωσία και κατόπιν έντονης επιθυμίας από φίλους στη Λεμεσό για διοργάνωση κάποιου παρόμοιου Πρωταθλήματος στη συγκεκριμένη πόλη, έχουμε αποφασίσει από φέτος να επεκταθούμε και εκεί. Μετά από τις σχετικές επαφές, έχουν ήδη εντοπιστεί οι ομάδες που θα λάβουν μέρος και σε ένα μήνα περίπου θα ξεκινήσει κι εκεί το αντίστοιχο Πρωτάθλημα.

Παράλληλα, μετά την επιτυχία της περσινής 1 ης διοργάνωσης Πρωταθλήματος Γυναικών, το 1 ο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα για γυναίκες που διοργανώθηκε ποτέ στην Κύπρο, φέτος θα διεξαχθεί η 2 η και μάλιστα αναμένεται να υπάρχει και μεγαλύτερος αριθμός ομάδων σε σχέση με πέρσι, κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Και το Πρωτάθλημα Γυναικών θα ξεκινήσει περί τα τέλη Νοεμβρίου.

Όσον αφορά στους χορηγούς, αυτό που έχουμε ήδη ανακοινώσει είναι ότι Χορηγός Επικοινωνίας του Πρωταθλήματος μας θα είναι το CyprusBasket, το γνωστό καλαθοσφαιρικό portal. Παράλληλα είμαστε πολύ κοντά στο να ανακοινώσουμε και κάποιους άλλους μεγάλους χορηγούς του Πρωταθλήματός μας, με τους οποίους είμαστε σε τακτική επαφή.

Δείτε Επίσης  ΑΕΚ : Στο δυναμικό της ο Μάριος Τζιωρτζής

Τί πιστεύετε ότι θα πρέπει να βελτιωθεί ή ν αλλάξει εντελώς στο χώρο του ερασιτεχνικού μπάσκετ στη Κύπρο έτσι ώστε και για τους διοργανωτές και για όσους συμμετέχουν να είναι πιο εύκολο και οι συμμετοχές ν αυξηθούν;

Το ερασιτεχνικό μπάσκετ στην Κύπρο ανέκαθεν είχε πολλούς θαυμαστές. Πολύς κόσμος αγαπά με πάθος το συγκεκριμένο άθλημα και βλέπουμε ότι με την πάροδο του χρόνου ο κόσμος αυτός αυξάνεται. Βλέπουμε φίλους οι οποίοι είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω χρόνου, είτε λόγω άλλων υποχρεώσεων είχαν σταματήσει να ασχολούνται,τελευταία να επιστρέφουν στα παρκέ, ενδεχομένως και λόγω της προβολής που έχει πάρει και το δικό μας Πρωτάθλημα.

Απ’ εκεί και πέρα, όπως αντιλαμβάνεστε, το να διοργανώνεται σε τακτική και συστηματική βάση μία τέτοια πρωτοβουλία, η οποία βασίζεται καθαρά στην εθελοντική συνεισφορά των διοργανωτών, εμπεριέχει και τις δυσκολίες της. Όπως θα αντιληφθεί κάποιος απλά και μόνο από μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας (https://xeimerino.com/), ο κόπος και ο χρόνος που απαιτείται από όλους εμάς που εμπλεκόμαστε στη διοργάνωσή του για να βγει σε πέρας το συγκεκριμένο αποτέλεσμα είναι πολύς.

Παρά το γεγονός ότι το Χειμερινό είναι ένα Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας, εντούτοις θεωρούμε ότι βασίζεται σχεδόν σε επαγγελματικά πλαίσια, σεβόμενο απόλυτα τους αθλητές και τις αθλήτριες που λαμβάνουν μέρος.

Ενδεικτικά να αναφέρω απλώς ότι:

 Τηρούνται πλήρη στατιστικά στοιχεία μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής (Swish) για κάθε αγώνα, για κάθε παίκτη, τα οποία μάλιστα ενημερώνονται σε live χρόνο την ώρα του αγώνα.

 Πλέον όλοι οι παίκτες και παίκτριες είναι υποχρεωμένοι να εκδώσουν Δελτία Υγείας του ΚΟΑ, έτσι ώστε να είμαστε όλοι βέβαιοι ότι πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις υγείας για να μπορούν να συμμετέχουν στους αγώνες.

 Όλοι οι αγώνες διεξάγονται με επαγγελματίες Διαιτητές και Κριτές της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και πάντα στην παρουσία επαγγελματία νοσηλευτή.

 Όλες οι ομάδες γνωρίζουν εκ των προτέρων το αναλυτικό πρόγραμμα των αγώνων τους (μέρες/ώρες/γήπεδα) για τους επόμενους μήνες, έτσι ώστε να μπορούν να προγραμματίζονται ανάλογα και το πρόγραμμα τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια.

 Για κάθε αγώνα υπάρχει την επομένη του παιγνιδιού αναλυτικό ρεπορτάζ, ένας αγώνας κάθε εβδομάδα προβάλλεται σε ζωντανή μετάδοση μέσω Facebook live, ενώ λαμβάνονται πολύ συχνά και δηλώσεις από τους πρωταγωνιστές.

Όπως αντιλαμβάνεστε για να μπορούν όλα τα πιο πάνω να λειτουργούν άψογα, όπως μέχρι τώρα, απαιτείται η συνεισφορά αρκετών ατόμων, τα οποία συνεισφέρουν καθαρά μέσα από τον ελεύθερο τους χρόνο και με κύριο γνώμονα την αγάπη τους για το άθλημα. Ιδανικά θα θέλαμε σε κάποια χρονική στιγμή, το Χειμερινό να καταστεί οικονομικά αυτάρκες, έτσι ώστε να είναι σε θέση να μπορεί να προσλάβει κάποια επαγγελματικά στελέχη, τα οποία θα αναλαμβάνουν όλες αυτές τις ενέργειες, πάντα βέβαια με τη συμβολή και καθοδήγηση των Μελών του Δ.Σ. έτσι ώστε να έχουμε μία ακόμα καλύτερη διοργάνωση.

Τι μήνυμα θα θέλατε να δώσετε σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με το ερασιτεχνικό μπάσκετ και τι μήνυμα σε όσους επιθυμούν να συμμετέχουν και στο Χειμερινό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας;

Το βασικότερο μήνυμα που θα θέλαμε να περάσουμε σε όσους φίλους και φίλες αγαπούν το ερασιτεχνικό μπάσκετ είναι να έρθουν κοντά μας. Τα οφέλη από την ενασχόληση με τον αθλητισμό και ειδικά τον ομαδικό και δη με το μπάσκετ είναι τεράστια. Ακόμη και αν δεν έχουν κάποια δικιά τους ομάδα, ακόμη κι αν δεν γνωρίζουν κάποια ομάδα που θα μπορούσαν να ενταχθούν, ας μας στείλουν ένα μήνυμα στους λογαριασμούς του Χειμερινού στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ή ένα e-mail στο xeimerino@gmail.com και θα τους καθοδηγήσουμε ανάλογα.

Τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του ερασιτεχνικού μπάσκετ, σε σύγκριση με το επαγγελματικό, είναι δύο:

1. Όσοι συμμετέχουν το κάνουν επειδή το μοναδικό τους κίνητρο είναι η αγάπη τους για το άθλημα και

2. Δεν υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας. Μπορεί κάποιος να αγωνίζεται για όσο…τον κρατάνε τα πόδια του! Το Χειμερινό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας έχει καθιερωθεί για τα καλά πλέον στη Λευκωσία, έχει ήδη επεκταθεί και στη Λεμεσό, γίνεται πλέον θεσμός και το Γυναικείο, υπάρχουν κάποιες προκαταρκτικές επαφές και με μπασκετόκοσμο σε άλλες πόλεις, άρα δεν σας κρύβουμε ότι απώτερος στόχος μας είναι το Χειμερινό κάποια στιγμή να αποκτήσει παγκύπριο χαρακτήρα. Άρα λοιπόν, όποιοι φίλοι ή φίλες αγαπούν το άθλημα και θα ήθελαν να λάβουν μέρος σε μία όμορφη και καλά δομημένη διοργάνωση που θα αναγνωρίζει και θα σέβεται τον κόπο και τον χρόνο τους, πολύ απλά ας επικοινωνήσουν μαζί μας. Όπως λέει άλλωστε και το γνωστό καλαθοσφαιρικό σλόγκαν “Basketball Never Stops”!