Με την νέα ποδοσφαιρική χρονιά , το 2024-25 , στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν θα υπάρχουν όμιλοι αλλά οι 36 ομάδες θα παίζουν σε ενιαίο πρωτάθλημα.

Μετά το “ναυάγιο” της προσπάθειας ευρωπαϊκών συλλόγων να δημιουργήσουν το Σούπερ Λίγκα η UEFA απάντησε με αλλαγές στο Champions League.

Με την αύξηση των Ομάδων είναι αναμενόμενο ότι αυξάνονται και τα παιχνίδια και γίνονται 64 περισσότερα.

Με βάση το νέο φορμάτ για την συμμετοχή στην τελική φάση, εκεί που θα είναι 36 ομάδες, υπάρχουν δύο ελεύθερα απευθείας εισιτήρια. Και αυτά μπορεί να καταλήξουν σε οποιαδήποτε χώρα… 

Με δεδομένο ότι αυξάνεται ο αριθμός των ομάδων από 32 σε 36 δημιουργούνται άλλες τέσσερις θέσεις για την τελική φάση. 

Με ποιον τρόπο θα δοθούν αυτά τα τέσσερα εισιτήρια; Το ένα πηγαίνει στη χώρα που βρίσκεται στην πέμπτη θέση στην κατάταξη της UEFA, άλλο ένα πηγαίνει στα προκριματικά και μένουν δύο ελεύθερα… 

Η νέα μορφή, σύμφωνα με την UEFA «θα πρέπει να παρέχει μεγαλύτερη αθλητική ισότητα για όλους τους συλλόγους, μεγαλύτερη ποικιλία αντιπάλων και υψηλότερο επίπεδο αθλητικού ενδιαφέροντος μέχρι την τελευταία μέρα».

Πως θα μοιράζονται οι 36 θέσεις από την επόμενη σεζόν

1 στον νικητή του Champions League 2023-2024
1 στον νικητή του Europa League 2023-2024
10 στους πρωταθλητές των πρωταθλημάτων από θέση 1 έως 10 στην κατάταξη της UEFA
6 στους δεύτερους των πρωταθλημάτων από θέση 1 έως 6 στην κατάταξη της UEFA
5 στους τρίτους των πρωταθλημάτων από θέση 1 έως 5 στην κατάταξη της UEFA
4 στους τέταρτους των πρωταθλημάτων από θέση 1 έως 4 στην κατάταξη της UEFA
5 νικητές των πλέι οφ στο μονοπάτι των πρωταθλητών
2 νικητές των πλέι οφ στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών
1 στο πρωτάθλημα με τον καλύτερο συντελεστή UEFA της προηγούμενης σεζόν
1 στο πρωτάθλημα με τον δεύτερο καλύτερο συντελεστή UEFA της προηγούμενης σεζόν

Άρα δίνονται δύο εισιτήρια με βάση την κατάταξη που θα έχουν οι χώρες την προηγούμενη σεζόν και όχι πια την πενταετία όπως ίσχυε μέχρι φέτος. Άρα για την σεζόν 2024-25 θα ληφθεί υπόψη οι βαθμοί που θα συγκεντρωθούν για κάθε χώρα την τρέχουσα περίοδο. 

Πρακτικά, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Ελλάδα θέλει τους βαθμούς των τεσσάρων ομάδων την φετινή σεζόν για να πάει όσο πιο ψηλά γίνεται σε αυτή την κατάταξη και να έχει ελπίδες να δει τον πρωταθλητή της απευθείας στην τελική φάση του χρόνου. Αυτό, φυσικά, δίνει ελπίδες σε πολλές χώρες, αρκεί οι ομάδες τους να τα πάνε καλά φέτος. 

Το νέο φορμάτ της τελικής φάσης 

Οι 36 ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερις υπο-ομίλους των εννέα με βάση τον ατομικό συντελεστή τους, που ορίστηκε στην αρχή της σεζόν (συντελεστής πέντε περιόδων, συμπεριλαμβανομένης της προηγούμενης σεζόν).

Δείτε Επίσης  "Με το βλέμμα στο Παρίσι 2024" τίμησε τα ταλέντα ο ΚΟΑ

Το πρώτο γκρουπ θα περιλαμβάνει τον κάτοχο του τίτλου και τις οκτώ πρώτες ομάδες στην κατάταξη της UEFA, ενώ τα γκρουπ 2, 3 και 4 όλες τις υπόλοιπες ομάδες, επίσης σύμφωνα με την κατάταξη της Συνομοσπονδίας.

Κάθε σύλλογος θα κληρωθεί με δύο αντιπάλους από κάθε ένα από τα τέσσερα γκρουπ, παίζοντας έναν αγώνα εντός κι έναν εκτός έδρας εναντίον τους.

Οι σύλλογοι από την ίδια εθνική ομοσπονδία δεν θα κληρωθούν μεταξύ τους στη φάση του πρωταθλήματος (κανονική περίοδος) ει μη μόνο κατ΄ εξαίρεση (για ομοσπονδίες με 4 ή περισσότερες ομάδες), εάν αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί το αδιέξοδο στην κλήρωση.

Στο τέλος, βέβαια, η βαθμολογία θα είναι ενιαία και για τις 36 ομάδες, με τις οκτώ πρώτες να παίρνουν την απευθείας πρόκριση για τη φάση των «16». Οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 9η έως τη 16η θέση θα τεθούν επικεφαλής («ισχυρές») και θα κληρωθούν με εκείνες που κατετάγησαν στις θέσεις 17-24 («αδύναμες»), με τη ρεβάνς να διεξάγεται στην έδρα των πρώτων.

Τα υπόλοιπα οκτώ εισιτήρια θα βγουν μετά από πλέι οφ με τα ζευγάρια εκεί να προκύπτουν από τις θέσεις στις οποίες θα τερματίσουν οι ομάδες. Για παράδειγμα ο 9ος θα παίξει με τον 24ο, ο 10ος με τον 23ο και πάει λέγοντας… 

Οι σύλλογοι που θα βρίσκονται από την 25η θέση και κάτω θα αποκλειστούν από όλες τις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA. Ουσιαστικά, λοιπόν, δεν θα υπάρχουν πια «υποβιβασμοί» μεταξύ διοργανώσεων. 

Οι αλλαγές στο καλεντάρι 

Οι οκτώ αγωνιστικές της φάσης του πρωταθλήματος θα διεξαχθούν σε δέκα εβδομάδες, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Ιανουαρίου.

Πρώτο στάδιο: 8 αγωνιστικές (4 εντός και 4 εκτός)
Νοκ άουτ πλέι οφ: 2 αγωνιστικές (εντός κι εκτός έδρας)
Γύρος 16: 2 αγωνιστικές (εντός κι εκτός έδρας)
Προημιτελικοί: 2 αγωνιστικές (εντός κι εκτός έδρας)
Ημιτελικοί: 2 αγωνιστικές (εντός κι εκτός έδρας)
Τελικός: Μία ημέρα

Τι ισχύει για τις άλλες δύο διοργανώσεις 

Αντίστοιχες αλλαγές θα υπάρξουν από την περίοδο 2024-25 και στις άλλες δύο διοργανώσεις της UEFA. Τόσο το Europa League όσο και το Europa Conference League θα διεξάγονται με τη συμμετοχή 36 ομάδων σε ενιαίο όμιλο, με τη διαφορά ότι στο ECL θα διατηρηθούν οι έξι αγωνιστικές.

Η UEFA αποφάσισε να διατηρήσει την αρχική πρόβλεψη για δέκα εβδομάδες αγώνων, από το ξεκίνημα κάθε χρονιάς ως τον Δεκέμβριο, όμως μετά τη μείωση των αγωνιστικών σε οκτώ θα υπάρχει από μία «αποκλειστική» εβδομάδα για κάθε διοργάνωση. Δηλαδή, μία εβδομάδα που θα διεξάγονται αποκλειστικά αγώνες του