Ο Στέλιος Θεοφάνους  αθλητής και εκπαιδευτής τοξοβολίας του Κένταυρου, απαντά στις ερωτήσεις του filathlos365 και εντοπίζει προβλήματα και ελλείψεις!

Πότε ιδρύθηκε το σωματείο και από ποιους;

Στις  3 Ιουνίου 1989 

Πως προέκυψε η ενασχόληση του Σωματείου με το άθλημα της τοξοβολίας;

Ο πρώτος Πρόεδρος του σωματείου μας κύριος Ανδρέας Στυλιανού μετά από κτύπημα στην σπονδυλική του αναγκάστηκε να χρησιμοποιεί τροχοκάθησμα, στην Αγγλία που ήταν για θεραπεία το μόνο άθλημα που χρησιμοποιήσαν ήταν η Τοξοβολία για  δυναμώσει των μυών της πλάτη και τα χέρια, ο κύριος Ανδρέας επιστρέφοντας στην Κύπρο συνέχισε να προπονείτε  στην τάφρο Ταβυλλα με τον φυσιοθεραπευτή του (προπονητή) του με αποτέλεσμα να τον δουν και άλλοι που ήθελα να ασχοληθούν με το  νέο  αυτό άθλημα. Στην συνέχεια είχαν συνάντηση με τον ΚΟΑ και από εκεί δημιουργήθηκε το Σωματείο μας.  

Ποιες αθλητικές εγκαταστάσεις χρησιμοποιείτε για τις προπονήσεις του Κένταυρου;

Οι αθλητές μας χρησιμοποιούν το Ομοσπονδιακό Γήπεδο της ΚΟΤΟΞ.

Πόσοι αθλητές/τριες ανήκουν στον Κένταυρο και τι ηλικίες έχουν;

Από 18 χρονών και άνω 7 αθλητές/τριες. Από 18 χρονών και κάτω  9  αθλητές/τριες (Πριν την πανδημία είχαμε τους διπλάσιους σε αριθμό αθλητές δυστυχώς όχι μόνο εμείς αλλά και σε όλα τα αθλήματα είχαν μειώσεις στους αθλητές τους)

Σε ποιο πρωτάθλημα συμμετέχει ο Κένταυρος και ποια η πορεία του μέχρι σήμερα;

Σε όλα τα Πρωταθλήματα της ΚΟΤΟΞ από το 1989 μέχρι σήμερα στις κατηγορίες Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανιδών, Παίδων, Κορασίδων και σε όλες τις κατηγορίες των Ακαδημιών.

Ποιες θεωρείτε τις καλύτερες στιγμές;

Η αγωνιστική δραστηριότητα του Κένταυρου είναι μεγάλη αφού λαμβάνει μέρος σε πολλούς αγώνες εξωτερικού συμπεριλαμβανομένων στους Ολυμπιακούς το 1992 στην Βαρκελώνη με τον Σίμο Σιμώνη και το 2008 στην Κίνα με την Έλενα Μουσικού. Παγκόσμιων, Πανευρωπαϊκών Αγώνων, Grand Prix, Πανευρωπαϊκούς Κυπέλλου για νέους. σε  Μεσογειακούς,  Κοινοπολιτειακούς, Πανεπιστημιαδές, Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης στους Διεθνείς Αγώνες στην Κύπρο όπου είχαμε αρκετές επιτυχίες.

Δείτε Επίσης  Sabbianco Ανόρθωση : Άμεσος θα είναι ο αποκλεισμός της ομάδας

Υπάρχουν επίσης οι αγώνες πρωτοκόλλου με αρκετές χώρες.

Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει, τόσο η προπονητική ομάδα όσο και οι ίδιοι οι αθλητές κατά την διάρκεια των προπονήσεων και  στην διάρκεια των αγώνων;

Υπάρχουν πολλά προβλήματα λόγω του ότι τις ιδίες ώρες προπονούνται αθλητές και άλλων σωματείων με αποτέλεσμα να μην γίνεται σοβαρή και ποιοτική προπόνηση (θα ήταν ιδεώδεις να είχε το κάθε σωματείο το δικό του χώρο) επίσης το Ο. Γήπεδο έχει αρκετά προβλήματα ανεπάρκεια στόχων , μειωμένος φωτισμός.

Στους αγώνες δεν προσέξαμε να έχουν πρόβλημα σοβαρό.

Πιστεύετε ότι υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και υποστήριξη από τους αρμόδιους φορείς όσο αφορά γενικότερα το άθλημα της τοξοβολίας;

Όχι όσο έπρεπε όπως δίνονται σε άλλα αθλήματα πχ ποδόσφαιρο, γήπεδα, χρήματα. Ο ΚΟΑ μας έκανε το Ο. Γήπεδο δίνει ένα χρηματικό ποσό στον προϋπολογισμό της ΚΟΤΟΞ άλλα  δυστυχώς δεν είναι αρκετό να γίνονται οι διορθώσεις με αποτέλεσμα η Ομοσπονδία να μην μπορεί να  ανταπεξέλθει στις ανάγκες των αθλητών ( όλοι οι αθλητές που χρησιμοποιούν το Γήπεδο κάθε χρονών δίνουν ένα χρηματικό ποσό ως κάρτα εισόδου)

Πέραν από τα μέλη και τους αθλητές του Κένταυρου ποιους έχετε δίπλα σας σε αυτή την πορεία;

Τους γονείς των αθλητών και τους παλαιούς αθλητές αν και αποσυρθήκαν από το άθλημα όποτε τους χρειαστούμε είναι δίπλα μας

Τι θα συμβουλεύατε ένα παιδί το οποίο επιθυμεί ν΄ασχοληθεί με το άθλημα της τοξοβολίας;

Ο αθλητής που αρχίζει το άθλημα μαθαίνει να αυτοσυγκεντρώνεται και να σέβεται τους αντίπαλους του σε κάθε Αγώνα.

Ποιοι οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι του Κένταυρου όσο αφορά το άθλημα της τοξοβολίας και όχι μόνο;

Ένα δικό του χώρο να αυξηθεί πάλι ο αριθμούς των αθλητών του και οι αθλητές μας να έχουν περισσότερες επιτυχίες τόσο στους αγώνες στη Κύπρο όπως και στο εξωτερικό.