Οι Youth Stars είναι πλέον μια πολύ πετυχημένη ακαδημία στο χώρο της Κυπριακής Καλαθοσφαίρισης ! Ο Άδωνης Χρίστου , ιδρυτής και επικεφαλής της Ακαδημίας , μας περιγράφει το “δεύτερο” του παιδί από το ξεκίνημα μέχρι σήμερα.

Σας ταξιδεύω πίσω στο χρόνο. Ίδρυση των Youth Stars. Πότε έγινε και πώς προέκυψε;

Η Youth Stars ιδρύθηκε στις 09/09/09. Πάντα ήθελα να κάνω την δική μου ακαδημία από τότε που δούλευα στην ακαδημία του ΑΠΟΕΛ. Πίστευα πολύ στις ικανότητες μου και αφού έφυγα από το ΑΠΟΕΛ το 2006 και περιπλανιόμουν σε άλλα σωματεία αποφάσισα 3 χρόνια μετά να την δημιουργήσω.

Οι Youth Stars είναι πλέον μια πολύ πετυχημένη Ακαδημία Καλαθόσφαιρας. Σίγουρα στην πορεία αντιμετωπίσατε προβλήματα…

Είναι όντως μια πετυχημένη ακαδημία και αγκαλιάστηκε από αρκετό κόσμο όλα αυτά τα χρόνια και κυρίως στην έδρα μας που είναι Λακατάμια-Αρχάγγελος. Ο δήμος μας πρέπει να νιώθει ιδιαίτερα περήφανος αφού έχει το δικό της αντιπρόσωπο στον χώρο της καλαθόσφαιρας. Προβλήματα  συναντήσαμε όπως πολλά σωματεία όπως οι οικονομικές κρίσεις το 2013 και μετά στην πανδημία αλλά κι άλλα  σε σχέση με άλλα σωματεία όπως  προσωπικές αντιπαλότητες από παράγοντες της καλαθόσφαιρας και συνεχίζει μπορώ να πώ κι αυτό οφείλεται η λόγο της επιτυχίας της που δεν αρέσει σε πολλούς η λόγο αντιζηλιών θα έλεγα.

Ποιες θεωρείται είναι οι καλύτερες στιγμές σε αυτή την πορεία;

Όμορφες στιγμές έχω κάθε χρόνο να αναφέρω αφού κάθε ομάδα , κάθε φουρνιά και κάθε παιδί σου προσφέρει διαφορετική χαρά και συγκίνηση. Εκεί που παίρνεις ένα τίτλο και νιώθεις χαρά έρχεται η δίψα και η κατάκτηση του επόμενου και τον καπελώνει. Οπότε είναι μια συνεχείς διαδρομή χαράς και συγκίνησης που μόνο τα παιδιά μπορούν να σου χαρίσουν.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να βελτιωθεί η να δημιουργηθεί για να ανέβει ακόμη περισσότερο το επίπεδο του αθλήματος της καλαθόσφαιρας στην Κύπρο;

Πολλά πράγματα πρέπει να γίνουν και να βελτιωθούν αλλά δυστυχώς δεν εισακούγονται. Πολλές φορές έχω προτείνει εισηγήσεις για κάποια πράγματα για διάφορες ηλικίες αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη όποτε φτάνεις στο σημείο να αναρωτιέσαι γιατί να μπαίνεις στον κόπο να τα λες. Έτσι αυτά που θέλεις να αλλάξεις η να κάνεις, τα κάνεις εντός του σωματείου σου γι αυτό και προχωρά και μεγαλώνει και έχει επιτυχίες.

Πιστεύετε ότι βγαίνουν μέσα από τις Ακαδημίες νεαρά ταλέντα του μπάσκετ και έχουν προοπτική για καριέρα είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό;

Δείτε Επίσης  Γενέθλια έχει ο Πανίκος Ευθυμιάδης , ο εστεμμένος αθλητής ήθους!

Ναι, πιστεύω ότι όλες οι ομάδες έχουν ταλέντα τα οποία θα κάνουν καριέρα στην Κύπρο. Έχουμε παιδιά που δουλεύουν και το αγαπούν και έχουν όνειρα να αγωνιστούν στις πρώτες ομάδες η στις Εθνικές. Όσο αφορά το εξωτερικό είναι δύσκολο διότι χρειάζεται μεγάλο ταλέντο και προοπτική. Ίσως να είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Τι θα συμβουλεύατε ένα παιδί και τους γονείς του το οποίο επιθυμεί να ασχοληθεί με το μπάσκετ;

Αυτό που θα συμβούλευα ένα γονιό είναι να δει τι θα κάνει το παιδί του ευτυχισμένο. Αν η επιλογή να ασχοληθεί με το μπάσκετ είναι του ίδιου του παιδιού τότε να το στηρίξουν, να είναι συνοδοιπόροι και να το παροτρύνουν αφήνοντας τους ειδικούς που είναι οι προπονητές να του χαρίσουν αυτά όλα που του προσφέρει το μπάσκετ. Αν η επιλογή και επιθυμία  είναι των γονέων (διότι βλέπουμε κι αυτό το φαινόμενο) στο να ασχοληθεί το παιδί τους με το μπάσκετ χωρίς να το θέλει πραγματικά ο ίδιος είναι ότι απλά χάνουν το χρόνο τους αφού σε κάποια στιγμή θα σταματήσει. Το μπάσκετ πρέπει να το αγαπήσει ένα παιδί για να μπορέσει να το απολαύσει και να κερδίσει από αυτό.

Έχετε ονομάσει τους Youth Stars το δεύτερο σας παιδί μετά την Μελανή?  Τι σχέδια έχετε για το μέλλον τους Youth Stars;

Ναι όντως ισχύει. Η Μελανή μου και το παιδί το καθενός φαντάζομαι είναι πάνω απ όλα. Πάνω από χόμπις και δουλειές. Απλά επειδή είναι μια δημιουργία δική μου και μεγαλώνει και μου προσφέρει απέραντη χαρά την έχω ονομάσει σαν δεύτερο μου παιδί. Τα σχέδια δεν αλλάζουν από την πρωταρχική ιδέα της δημιουργίας που δεν είναι άλλο από το να αγκαλιάζει περισσότερα παιδιά, να τα φέρνει κοντά στον αθλητισμό, να χτίζει χαρακτήρες και να προσφέρει ανεκτίμητες στιγμές και χαρές στα παιδιά ζώντας στον μαγικό κόσμο του μπάσκετ.