Ένας νεαρός ξεκινά από τον Ηρακλή Γερολάκκου και χαράσει δεκαετή αξιόλογη πορεία στο Αποέλ. Συνεχίζει να υπηρετεί μέχρι σήμερα το άθλημα του ποδοσφαίρου σαν προπονητής.

Σε ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο. Μίλα μας για το ξεκίνημα σου. Πώς προέκυψε;

Ξεκίνησα στον Ηρακλή Γερολάκκου όταν ήμουνα 13 χρονών όταν με προέτρεψε  ο  κολλητός μου να πάμε προπόνηση  έμεινα εκεί για δύο χρόνια όπου   και μεταγράφηκα στο ΑΠΟΕΛ το 1985. Λόγω οικογένειας και λόγο επαρχίας που γεννήθηκα η οικογένεια μου υποστήριζε  την Ανόρθωση όμως λόγο του σχολείου δεν   μπορούσα να μεταβώ στη Λάρνακα και έτσι εντάχθηκα στο ΑΠΟΕΛ.

Μαγνήτης και ΑΠΟΕΛ. Μια αξιοζήλευτη πορεία γεμάτη περγαμηνές. Ποιες στιγμές θα ξεχώριζες;

Στο  ΑΠΟΕΛ αγωνίστηκα  10 χρόνια πήρα τρία πρωταθλήματα με το ΑΠΟΕΛ και 2 κύπελλα  το καθένα σίγουρα είχε τη δική του σημασία αλλά ξεχωρίζω περισσότερο αυτό που πήρα το 1989-90 με προπονητή τον Γιάννη Ματζουράκη γιατί ήταν μόλις είχα απολυθεί από τον στρατό και ήμουν βασικός σε όλο το πρωτάθλημα. Μπορώ να πω ακόμα μια ξεχωριστή στιγμή ήταν o Stefan Efenberck της Bayern Munich ήταν ένας παίκτης που τον έβλεπα από την τηλεόραση και τελικά βρεθήκα αντιμέτωπος  μαζί του.  

Ποια νομίζεις ήταν εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία σε ξεχώριζαν στο γήπεδο;

Εκείνο τον καιρό οι εποχές δεν είναι όπως τώρα, ήταν κάπως διαφορετικές οι καταστάσεις τότε, εγώ στην αρχή ξεκίνησα σαν κεντρικός μέσος με προπονητή τον Tommy Casity που σαν Ιρλανδός είχε σαν φιλοσοφία του το δυνατό παιχνίδι και νομίζω ότι αυτό με βοήθησε.  Η δύναμη πιστεύω και ότι πάντα εκτελούσα τις οδηγίες  του προπονητή κατά γράμμα.( Στρατιώτης).

Από ποδοσφαιριστής… προπονητής. Ακόμη μια πορεία στα γήπεδα…

Ακριβώς  έτσι   όπως τα λες. Ξεκίνησα  το  2004  την  προπονητική μου καριέρα μέχρι κα σήμερα. Αυτά όλα τα χρόνια ήμουν σε διάφορα πόστα. Θήτευσα σε 3η  Κατηγορία ,4η Κατηγορία , Ακαδημίες   και σε Ομάδες του Αγροτικού.

Σήμερα  είμαι προπονητής  στην Ακαδημία  Πανταζής  που μετονομάστηκε σε ΠΑΟΚ ΚΟΚΚΙΝΟΤΡΙΘΙΑΣ και ταυτόχρονα  είναι και προπονητής στην ομάδα του ΡΟΤΣΙΔΗ ΜΑΜΜΑΡΙ που αγωνίζεται  στην  ομοσπονδία  της  ΕΠΟΠΛ.

Δείτε Επίσης  Πρεμιέρα κάνει ... η Εθνική Γυναικών

Εθνική Κύπρου. Τι πιστεύεις ότι θα πρέπει να βελτιωθεί ή να αλλάξει σε όλους τους τομείς (τεχνικό team, ποδοσφαιριστές, προετοιμασία κλπ) για να έχει μια καλύτερη πορεία στους διεθνείς χώρους?

Πολλά πράγματα πιστεύω  πρέπει να αλλάξουν. Πρέπει να αλλάξει όλη η δομή. Όλες οι υποδομές. Δεν μπορούμε να το αλλάξουμε εμείς από μια συζήτηση. Μόνο οι αρμόδιοι φορείς μπορούν να το κάνουν”.

Μια με δυο  εισηγήσεις  να πω  όμως είναι λόγια  θέλουμε έργα

Συμμετοχή  κυπρίων  ποδοσφαιριστών  στις  ομάδες τους (βασικοί) στην εντεκάδα. Το Ισραήλ  πέρασε νόμο  να αγωνίζονται 5 ισραηλίτες ποδοσφαιριστές στην αρχική εντεκάδα και βλέπουμε την πορεία της Εθνικής τους τα τελευταία χρόνια.

Ανανέωση. Έχουμε πιστεύω  αρκετά ταλαντούχους νεαρούς  π.χ   (ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, ΚΑΚΟΥΛΛΗΣ,ΛΟΙΖΟΥ – ΟΜΟΝΟΙΑ,  ΣΑΤΑΣΙΑΣ , ΓΑΒΡΙΗΛ – ΑΠΟΕΛ ) και άλλοι τόσοι  που μπορώ να  αναφέρω.

Ποια η άποψη σου για τα κεφάλαια (συνήθως ξένα) τα οποία επενδύουν στις Κυπριακές ομάδες? Βοηθά τελικά την άνοδο του επιπέδου του Κυπριακού ποδοσφαίρου ή είναι ένα μπαλόνι που θα σκάσει;

Σίγουρα βοηθάνε στο επίπεδο  του Κυπριακού Ποδοσφαίρου όμως από την άλλη σκοτώνει τον  Κύπριο ποδοσφαιριστή. Η ταπεινή μου άποψη είναι ότι θα σκάσει.

Τι θα συμβούλευες ένα νεαρό παιδί αλλά και τους γονείς του το οποίο επιθυμεί ν ασχοληθεί επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο;

Για τους  γονείς

  1. Να  αφήσουν τα παιδιά να μεγαλώσουν.
  2. Να τα στηρίζουν στις οποιεσδήποτε αποφάσεις τους είτε είναι για το ποδόσφαιρο είτε για τις σπουδές τους.
  3. Να μην γίνονται προπονητές οι γυμναστές να μείνουν γονείς.

Για τους ποδοσφαιριστές

  1. Δουλεία  Δουλειά  Δουλειά  ……….
  2. Να κάνει έξτρα προπόνηση ατομική με personal trainer
  3. Να σέβεται τον προπονητή του, να τον εμπιστεύεται και να υπακούει στις οδηγίες και συμβουλές του.
  4. Να μάθει να θέτει προσωπικούς στόχους και να προσπαθεί με την βοήθεια του προπονητή του να τους κατακτήσει.
  5. Να λειτουργεί ατομικά αλλά και ομαδικά όσον αφορά στην απόδοσή του.
  6. Να είναι συνεπής στις προπονήσεις και στους αγώνες.
  7. Να μην απουσιάζει από τις προπονήσεις της εβδομάδας(Να συμμετέχει σε τουλάχιστον 5 από τις 6 εβδομαδιαίες προπονήσεις)