Νήφωνα μίλα μας λίγο για το ξεκίνημά σου στο άθλημα της καλαθόσφαιρας. Πότε έγινε και από πού και ποιους είχες δίπλα σου σε αυτό;

Τα πρώτα μου βήματα στην καλαθόσφαιρα ξεκίνησαν από πολύ μικρή ηλικία όταν ήμουν μόλις τεσσάρων ετών, στην ακαδημία του ΑΠΟΕΛ για ένα χρόνο και μετά στην ακαδημία της Youth Stars, όπου αγωνίζομαι μέχρι και σήμερα. Σε αυτό το πρώτο βήμα μου στην καλαθόσφαιρα είχα δίπλα μου την οικογένειά μου, η οποία με στηρίζει και με ακολουθεί σε κάθε μου βήμα.  Ακόμη, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι προπονητές μου, που πάντοτε με στήριζαν σε κάθε μου επιλογή, με συμβούλευαν και με βοηθούσαν να εξελιχθώ.

Ποιες δυσκολίες συναντά ένα παιδί, το οποίο έχοντας και υποχρεώσεις στο σχολείο σαν μαθητής, έχει προπονήσεις, προετοιμασία και αγώνες και με την ομάδα του στην καλαθόσφαιρα;

Σίγουρα, ένας έφηβος αθλητής σαν εμένα, πρέπει απαραίτητα να δίνει πολλή έμφαση και στα μαθήματα εκτός από τον αθλητισμό, γιατί ο αθλητισμός είναι κάτι που δεν κρατάει για πάντα κι επίσης ένας σοβαρός τραυματισμός μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα ενός αθλητή. Το να έχεις διπλό ρόλο μαθητή-αθλητή είναι πάρα πολύ δύσκολο, γιατί πρέπει να ισοροπήσεις τις υποχρεώσεις των μαθημάτων, αλλά και του αθλητισμού. Εγώ προσπαθώ να κρατήσω την αριστεία μου στα μαθήματα αλλά και την επιτυχία των στόχων μου και την αφοσίωσή μου στην καλαθόσφαιρα. Αυτό, απαιτεί πάρα πολλές θυσίες και σίγουρα για έναν έφηβο αποτελεί πρόκληση. Χρειάζεται απίστευτος προγραμματισμός γιατί οι ώρες που βρίσκομαι στο σπίτι είναι πολύ περιορισμένες, όχι μόνο εξαιτίας των προπονήσεων και του σχολείου μου που βρίσκονται μακριά από το σπίτι μου, αλλά και λόγω των αγώνων  που είναι κάθε Σάββατο και Κυριακή.

Ποια είναι η ατμόσφαιρα γενικά η οποία επικρατεί στους Youth Stars?

Γενικά, στην ομάδα μου την Youth Stars, ανάμεσα στα παιδιά υπάρχει ένας δεσμός. Εγώ, όπως και οι συμπαίχτες μου στηρίζουμε ο ένας τον άλλο,  όχι μόνο στο γήπεδο αλλά και εκτός, στην καθημερινή ζωή. Δεν είμαστε απλά συμπαίχτες, αλλά και φίλοι, είμαστε μια μεγάλη οικογένεια και συναντιούμαστε συχνά, είτε για να διασκεδάσουμε μια επιτυχία, είτε για να συζητήσουμε κάποιο παιχνίδι αλλά και για να χαλαρώσουμε. Γίνεται σοβαρή δουλειά στις προπονήσεις και υπάρχουν ψηλές προσδοκίες και απαιτήσεις. Πολλά παιδιά συμμετέχουν σε προπονήσεις και αγώνες μεγαλύτερης ηλικίας και αυτό αποτελεί απίστευτη εμπειρία, πρόκληση και ευκαιρία να εξελιχθούμε.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου σαν Νήφωνας στην φετινή χρονιά και ποιοι γενικά για το μπασκετικό σου μέλλον;

Δείτε Επίσης  Euro 2024 : Εκτός η Ελλάδα

Στην φετινή σεζόν, έθεσα τους στόχους μου τους μπασκετικούς αλλά και τους ακαδημαϊκούς. Οι μπασκετικοί μου στόχοι είναι πρώτον, να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα στην Κ14 και να διακριθώ ως MVP του πρωταθλήματος. Ακόμη, να τερματίσουμε πρώτοι στους παγκύπριους σχολικούς αγώνες καλαθόσφαιρας του γυμνασίου. Γενικότερα στο μπασκετικό μου μέλλον, στόχος είναι να παίξω σε μια υψηλού επιπέδου ομάδα είτε στη Κύπρο, είτε στο εξωτερικό, αλλά πάντα το όνειρό μου θα είναι να παίξω σε μία ομαδα της Euroleague.

 Ποια ομάδα ξεχωρίζεις από την Α’κατηγορία στην Κύπρο και ποιο Κύπριο καλαθοσφαιριστή;

Από την Α’ Κατηγορία στο Κυπριακό πρωτάθλημα ξεχωρίζω δύο ομάδες, τον Κεραυνό Στροβόλου και την ΑΕΚ Λάρνακας. Είναι και οι δύο μεγάλες ομάδες με ταλαντούχους καλαθοσφαιριστές και εξαιρετικούς προπονητές. Ο καλαθοσφαιριστής ο οποίος μου κάνει περισσότερη εντύπωση και μου αρέσει ο τρόπος παιχνιδιού του είναι ο Φίλιππος Τίγκας από τον Κεραυνό γιατί έχει πολύ καλά μπασκετικά χαρακτηριστικά.

Θα ήθελες να αγωνιστείς μελλοντικά σε μια ομάδα του εξωτερικού;Σε ποια ομάδα έχεις όνειρο να αγωνιστείς;

Όπως προείπα το όνειρό μου είναι να παίξω σε μια ομάδα της Euroleague και θα είχα μια ιδιαίτερη προτίμηση στην ομάδα που αγαπώ και υποστηρίζω ,τον Ολυμπιακό Πειραιώς.

Ποιο είναι το ίδαλμά σου στην καλαθόσφαιρα και για ποιο λόγο;

Το ίδαλμά μου στην καλαθόσφαιρα είναι ο Βασίλης Σπανούλης για πολλούς λόγους. Γιατί, εκτός του ταλέντου του και της σκληρής δουλειάς που τον ανέβασαν εκεί που είναι, θαυμάζω την ηγετικότητά του, αλλά και τον έλεγχο των συναισθημάτων του, αφού μπορεί να έχανε οκτώ σουτ και να είχε την ψυχολογία και την σιγουριά να κάνει το τελικό σουτ και να το βάλει!

Εκτός από το μπάσκετ με τι άλλο ασχολείσαι στον ελεύθερο σου χρονο(αν υπάρχει);

Στον ελάχιστο ελεύθερό μου χρόνο, λόγω του διαβάσματος και των προπονήσεων, ασχολούμαι με την μουσική αφού παίζω και ένα μουσικό όργανο, το σαντούρι. Ακόμη, ασχολούμαι και με την ατομική μου ενδυνάμωση, έτσι ώστε να μπορώ να πραγματοποιήσω τους στόχους μου στον αθλητισμό.

Τι μήνυμα θα ήθελες να δώσεις σε ένα παιδί που επιθυμεί να αρχίσει τώρα την ενασχόλησή του με την καλαθόσφαιρα;

Η καλαθόσφαιρα  ως ένα ομαδικό άθλημα μπορεί να σου προσφέρει πολλά!  Από απλή άσκηση,  ψυχαγωγία και κοινωνικοποίηση, μέχρι μεγάλες επιτυχίες! Μετά έχει σχέση το τι εσύ θα δώσεις για το τι θα πάρεις. Οι επιτυχίες θέλουν αγάπη και πάθος, θέληση, σκληρή δουλειά, συνεχή προσπάθεια για βελτίωση,σίγουρα πολλές θυσίες και στήριξη από την οικογένεια.