Η Νάντια Κομανέτσι γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1961 στο Ονέστι της Ρουμανίας. Ήταν η πρώτη αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής που βραβεύτηκε με το τέλειο 10 σε Ολυμπιακούς αγώνες. Θεωρείται μια από τις κορυφαίες αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής.

Άρχισε την ενασχόληση με τη γυμναστική στα 6 της χρόνια. Στα 7 της, η Κομανέτσι μπήκε στη σχολή γυμναστικής του Μπέλα Κάρολι που ιδρύθηκε στο Ονέστι. Ο Κάρολι προπόνησε στο μέλλον πολλούς προεξέχοντες Αμερικανούς αθλητές.

Στο πρώτο της Εθνικό πρωτάθλημα, το 1969, τερμάτισε στην 13η θέση. Την επόμενη χρονιά, όμως, τερμάτισε πρώτη, γεγονός που την καθιστούσε ως τη νεαρότερη αθλήτρια που κέρδισε το Εθνικό πρωτάθλημα της χώρας της. Η πρώτη της διεθνής επιτυχία ήρθε στα 13 της χρόνια, όπου και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο σε όλα τα αθλήματα εκτός από τις ασκήσεις εδάφους, όπου κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο, στο ΠανευρωπαΪκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Σκίεν της Νορβηγίας.

Στα 14 της χρόνια συμμετείχε στους Θερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του 1976 του Μοντρεάλ όπου ήταν από τις σημαντικότερες αθλήτριες.

Στις παράλληλες μπάρες σημείωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία όλων των εποχών στο άθλημα , δηλαδή το τέλειο 10. Στην Ολυμπιάδα αυτή κέρδισε άλλα δύο χρυσά μετάλλια. Μετά την Ολυμπιάδα κέρδισε και τον τίτλο “Ηρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας” της Ρουμανίας.

Η Κομανέτσι ήταν η νεαρότερη που κέρδισε το βραβείο αυτό κατά την διάρκεια της διοίκησης του Νικολάε Τσαουσέσκου.

Δύο χρυσά και δύο ασημένια μετάλια κέρδισε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Μόσχα το 1980.

Αποσύρθηκε από την ενόργανη γυμναστική στις 7 Μαΐου 1984 ενώ από το 1989 κατοικεί μόνιμα στις ΗΠΑ.

Δείτε Επίσης  Απόλλωνας : Αρκετή κριτική δέκτηκε ο Πάμπλο Ματσίν μετά την ήττα από την "Κυρία"