Σε παίρνω πίσω στο χρόνο , στο ξεκίνημα σου. Πότε έγινε , από πού και ποιούς είχες δίπλα σου σε αυτό?

Αρχικά να πω ένα ευχαριστώ σε σας που μου δίνεται αυτή η ευκαιρία να μιλήσω ως μια έφηβη για την πορεία μου μέχρι τώρα στον χώρο της καλαθόσφαιρας. Εγώ άρχισα να παίζω μπάσκετ από 5 χρόνων (2010) και κύριος λόγος ήταν ο πατέρας μου. Ήταν αυτός ο οποίος με έβαλε σε αυτόν τον χώρο και πραγματικά το αγάπησα απότότε. Σαν μικρό παιδί που ήμουνα βέβαια στα πρώτα μου βήματα δίπλα μου είχα και έχω την οικογένεια μου αφού είναι αυτοί που μου δίνουν ώθηση και συμπαράσταση για να πιστέψω σε εμένα και σε αυτό που κάνω.

Ο πατέρας σου , Άδωνης Χρίστου και “πατέρας” των Youth Stars πόσο σε επηρέασε αλλά και σε βοήθησε/στήριξε στην πορεία σου στο μπάσκετ?

Όπως ανέφερα και πριν χωρίς τον πάτερα μου δεν θα είχα ποτέ σκεφτεί ότι η καλαθόσφαιρα για μένα σημαίνει τόσα πολλά. Από μικρή μου έλεγε πάντα ότι για να φτάσω ψηλά πρέπει να κάνω σκληρή προπόνηση καθημερινά αλλά και να το θέλω πραγματικά. Η βοήθεια που παίρνω από τον πατέρα μου δεν είναι μόνο στο θέμα ψυχολογίας αλλά ξοδεύουμε μαζί πολλές ώρες σε ατομική προπόνηση για να βελτιώσω τις αδυναμίες μου. Μέσα από αυτά τα χρόνια με πίεζε περισσότερο σε σχέση με άλλες συμπαίκτριες μου διότι ήξερε τα όρια μου και δεν του άρεσε να με (χαϊδεύει) αν μπορώ να το πώ έτσι έτσι ώστε να γίνομαι καλύτερη. Στο γήπεδο δεν μου συμπεριφέρεται σαν κόρη του αλλά σαν μια παίκτρια που έχει απαιτήσεις.

Πόσο εύκολο είναι για μια μαθήτρια με τόσες υποχρεώσεις στο σχολείο ν΄ασχολείται σε επίπεδο πρωταθλητισμού με το άθλημα της καλαθόσφαιρας ?

Για να πετύχεις κάτι στην ζωή σου δεν χρειάζεται μόνο να το ονειρεύεσαι αλλά και να προσπαθείς να το πραγματοποιήσεις και για να το πετύχεις χρειάζεται σωστός προγραμματισμός. Έτσι είναι σε οτιδήποτε θέλεις να πετύχεις. Προσωπικά για εμένα το σχολείο είναι εξίσου σημαντικό όσο το μπάσκετ αλλά επειδή οι στόχοι μου για το μπάσκετ είναι να παίξω σε μεγάλες ομάδες και ίσως εκτός Κύπρου τότε έπρεπε να δώσω μεγάλη σημασία και στα μαθήματα μου για να μπορέσω να το καταφέρω. Αλλά ακόμη και για τα παιχνίδια εντός Κύπρου στα οποία αγωνιζόμουν για να έχω καθαρό το κεφάλι μου και για να μπορώ να παίξω έπρεπε να τελειώσω τις σχολικές υποχρεώσεις που είχα για να έχω καλύτερη επίδοση.

Ποιό είναι το ίνδαλμα σου από τον χώρο της καλαθόσφαιρας?

Εκτός από τον πάτερα μου που είναι ένας άνθρωπος με πολλές εμπειρίες και πολλά επιτεύγματα στον χώρο της καλαθόσφαιρας, ένας καλαθοσφαιριστής ο οποίος θαυμάζω και με έχει εντυπωσιάσει με το πως σκέφτεται αλλά και αντιδρά μέσα στο παιχνίδι είναι ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ. Έχει το ταλέντο να προσαρμόζεται γρήγορα σε οποιοδήποτε επίπεδο αγωνίζεται και δείχνει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο πως να βρίσκει λύσεις και να είναι πάντα αποτελεσματικός.

Εάν κάνεις μια αναδρομή στην μπασκετική σου καριέρα από το ξεκίνημα σου μέχρι σήμερα ποιές στιγμές μπορείς να ξεχωρίσεις?

Σίγουρα όταν είσαι αθλήτρια η κάθε στιγμή είναι μοναδική και κάθε τίτλος ξεχωριστός. Όμως προσωπικά σαν Μελανή αγαπημένη μου στιγμή μέχρι τώρα ήταν όταν κερδίσαμε το περσινό Πρωτάθλημα 2022-2023 στις νεανίδες. Ήταν η τελευταία μου χρόνια στα αναπτυξιακά αφού πλέον μπορώ να αγωνίζομαι μόνο στα γυναικεία πρωταθλήματα.

Δείτε Επίσης  Ολυμπιακός : Παραίτηση Κούγια

Εθνική Κύπρου. Ποιές οι εμπειρίες σου?

Αρχικά η κάθε αθλήτρια πιστεύω εκτός από την προσωπική της ευχαρίστηση και τους προσωπικούς της στόχους που βάζει είναι και το υπέρτατο συναίσθημα αλλά και στόχος της να παίξει για την πατρίδα της. Από μικρή αυτό που ονειρευόμουν ήταν να αγωνιστώ για την Κύπρο. Και το κατάφερα στην Εθνική νεανίδων. Όταν μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία ένιωθα ότι ένα μέρος από τους στόχους και τα όνειρα μου πραγματοποιήθηκαν. Εκτός αυτού όμως οι εμπειρίες που απέκτησα από τις προπονήσεις , από τα παιχνίδια, είναι κάτι διαφορετικό και ταυτόχρονα κάτι όμορφο το οποίο είμαι σίγουρη ότι όλες όσες έχουμε μπει σε αυτήν την θέση το έχουμε νιώσει. Πλέον στόχος μου είναι να μπορέσω να αγωνιστώ στην Εθνική Κύπρου γυναικών.

Τί πιστεύεις ότι πρέπει να δημιουργηθεί ή να βελτιωθεί στην Κύπρο για να ανέβει το επίπεδο της γυναικείας καλαθόσφαιρας?

Αν και εγώ το βλέπω καθαρά σαν παιχνίδι και το απολαμβάνω και δεν το βλέπω οικονομικά, πιστεύω πρέπει να γίνουν περισσότερες γυναικείες ομάδες και να δωθούν περισσότερα κίνητρα στις γυναίκες. Υπάρχει τεράστια διαφορά στο οικονομικό σε σχέση με το πόσα κερδίζει ένας άντρας και έτσι πολλές γυναίκες σταματούν νωρίς, ενώ θα μπορούσαν ακόμη και οικογένεια να έκαναν και παιδιά, μια γυναίκα να συνεχίσει να αγωνίζεται ηλικιακά όπως οι άντρες. Βλέπω κορίτσια που σταματούν νωρίς την καλαθόσφαιρα διότι δεν βγάζουν ούτε τα βασικά τους έξοδα. Κι αυτό με λυπεί ιδιαίτερα.

Πού αγωνίζεσαι φέτος ? Ποιοί είναι οι στόχοι τόσο της ομάδας σου όσο και οι προσωπικοί σου?

Φέτος αγωνίζομαι στον ΓΑΣ Κομοτηνής. Είναι η τοπική ομάδα εδώ που φοιτώ και έχω συνδεθεί πολύ γρήγορα με την ομάδα και περνώ πολύ όμορφα. Στόχος της ομάδας μας είναι να ανεβούμε στην Α2. Οι προσωπικοί μου στόχοι συμβαδίζουν με αυτούς της ομάδας μου, προσπαθώ να δίνω το 100% σε ότι μου ζητήσει ο προπονητής μου για να μπορώ να βοηθώ την ομάδα μου και τις συμπαίκτριες μου.

Τι θα συμβούλευες ένα παιδί το οποίο επιθυμεί να ασχοληθεί με την καλαθόσφαιρα?

Αυτό που θα συμβούλευα ένα παιδί που θέλει να ασχοληθεί για πρώτη φορά με το άθλημα είναι πρώτο να του εξηγήσω τα θετικά που έχει να εισπράξει από αυτό κι αφού το ξεκινήσει να το αγαπήσει και να μην σταματά ποτέ να δουλεύει μέχρι να πραγματοποιήσει το όνειρο του.

Ένα μήνυμα από την Μελανή σε όλους τους αναγνώστες της σελίδας μας για την νέα χρονιά.

Δύο πράγματα θα ήθελα να πώς στους αναγνώστες της ιστοσελίδας σας. Πρώτα ένα μήνυμα ότι, Ο μόνος που μπορεί να καθορίσει το μέλλον σου είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Αν μέσα σου ξέρεις τι θέλεις και ξέρεις τι είναι αυτό που σε αντιπροσωπεύει οτιδήποτε και να είναι αυτό, τότε κανείς δεν μπορεί να σε σταματήσει. Φτάνει να πιστεύεις στον εαυτό σου και στις ικανότητες σου. Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ Καλή Χρονιά σε όλο το κόσμο, με υγεία και προσωπική ευτυχία.