Η Λευκοθέα , η γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα των Λατσιών με τις γαλανόλευκες στολές συμμτέχει στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου γυναικών κατακτώντας δύο φορές το Πρωτάθλημα και μία φορά το Κύπελλο. Με μεγάλα επιτεύγματα προσφοράς στα κοινά και στην νεολαία της περιοχής έβαλε στόχο την προστασία των κοριτσιών της Ομάδας και γενικότερα της νεολαίας της περιοχής απ΄όλους τους κινδύνους της σύγχρονης εποχής.

Πότε ιδρύθηκε η γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα “Λευκοθέα Λατσιών”; Ποιοι είχαν τη πρωτοβουλία της ίδρυσης;

Το σωματείο ιδρύθηκε το 1983 και έχει γράψει την δική του ιστορία στο χώρο του Γυναικείου ποδοσφαίρου. Πρωτεργάτες της ίδρυσης της “Λευκοθέας” ήταν ο κ. Νίκος Γιατρού μαζί με την κα Χρυσούλα Λαμπασκή και τον κ. Ερμή Ρέϊρες.

Περιγράψτε μας την πορεία της Ομάδας από την ίδρυση της μέχρι σήμερα και τις κατακτήσεις της.

Αφού έγιναν να πρώτα βήματα, την πρωτοβουλία των προπονήσεων την ανέλαβε ο κ. Ρέϊρες και ο κ Γιατρού. Όπως ήταν φυσικό τα πρώτα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα με πολλά εμπόδια, όμως με επιμονή και υπομονή, οι προπονητές μαζί με τα κορίτσια κατάφεραν και έστησαν την ομάδα με το όνομα “Λευκοθέα”.

Τα πρώτα παιχνίδια της ομάδας είχαν γίνει με ομάδες που έρχονταν από το εξωτερικό στην Κύπρο για προετοιμασία, με ομάδες παιδιών και παλαίμαχων ποδοσφαιριστών.

Το 1984 έγινε ένα ανεπίσημο τουρνουά γυναικείου ποδοσφαίρου στο οποίο συμμετείχαν 4 ομάδες, η Λευκοθέα από Λευκωσία, η Λα Μπέλλα Λεμεσού, η Παφιάνα Πάφου και η Αφροδίτη Λάρνακας. Το τέλος του τουρνουά βρήκε την Λευκοθέα νικήτρια, να κατακτά το τρόπαιο.

Το 1997-98 έγινε ανεπίσημο πρωτάθλημα υπό την αιγίδα της ΚΟΠ το οποίο κατέκτησε η Λευκοθέα.

Με μεγάλη προσπάθεια η Λευκοθέα κατάφερε να κρατηθεί ενεργή και στο πρώτο επίσημο πρωτάθλημα γυναικείου ποδοσφαίρου που προκήρυξε η ΚΟΠ το 1998-99 με συμμετοχή έξι γυναικείων ομάδων η Λευκοθέα κατακτά το πρώτο της Παγκύπριο πρωτάθλημα.

Τη χρονιά 1999-2000, η Λευκοθέα κατάκτησε την πρώτη διοργάνωση κυπέλλου και κατετάγη δεύτερη στο πρωτάθλημα.

Το 2000-01 η Λευκοθέα κατετάγη και πάλι δεύτερη ενώ το 2001-02 κατάφερε και πάλι να κόψει πρώτη το νήμα του πρωταθλήματος.

Ήταν αλήθεια πολύ γλυκός τίτλος αφού μια ουσιαστικά καινούρια ομάδα με πολλές νεαρές ποδοσφαιρίστριες πέτυχε ένα άθλο.

Την σεζόν 2022-2023, η ομάδα μας έκανε μια εξαιρετική πορεία όντως η καλύτερη στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα των τελευταίων χρόνων, τερματίζοντας στην 2η θέση πίσω από την Πρωταθλήτρια ομάδα, τις Apollon Ladies και έφτασε μέχρι την ημιτελική φάση του κυπέλλου.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει η Ομάδα και γενικά το γυναικείο ποδόσφαιρο;

Όπως όλες οι γυναικείες ομάδες έτσι και η Λευκοθέα το οικονομικό.

Η ομάδα μας καθ΄ όλη την πορεία της αποτελείτο από ταλαντούχες ερασιτέχνες Κύπριες ποδοσφαιρίστριες. Για αυτό άλλωστε και η ομάδα μας δεν θεωρείται επαγγελματική. Έχουμε ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια με 2-3 ξένες επαγγελματίες ποδοσφαιρίστριες αλλά αυτό λόγω της οικονομικής στενότητας είναι αρκετά δύσκολο.

Δυστυχώς αυτό το πρόβλημα ταλανίζει όλες τις ομάδες του γυναικείου ποδοσφαίρου, αφού μόνο ο αριθμός συμμετοχών γυναικείων ομάδων στο Πρωτάθλημα Κύπρου, οι οποίες είναι 6, δείχνει το αβέβαιο μέλλον του Κυπριακού ποδοσφαίρου. Απλά συγκριτικά να αναφέρω ότι υπήρχαν εποχές που η συμμετοχή των γυναικείων ομάδων στο πρωτάθλημα έφτανε τις 14.

Δείτε Επίσης  Μπατίστα : Ο Γκούλιτ των φτωχών

Αυτό είναι πολύ λυπηρό αφού εντάσσονται συνέχεια και περισσότερα κορίτσια στο άθλημα του ποδοσφαίρου τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό και εάν παρακολουθήσετε αγώνες θα προσέξετε το αστείρευτο ταλέντο που υπάρχει. Έχουν δημιουργηθεί πολλές γυναικείες ακαδημίες ποδοσφαίρου σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Οπότε ο συσχετισμός αυτός είναι άκρως ανησυχητικός. Αύξηση ακαδημιών και μείωση Ομάδων στο Πρωτάθλημα για καθαρά οικονομικούς λόγους.

Σαν Λευκοθέα θέλουμε να τονίσουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν τρόποι ώστε να κρατηθούν ενεργές τουλάχιστον αυτές οι έξι ομάδες, αλλά και να ενταχθούν και άλλα σωματεία ούτως ώστε το Γυναικείο ποδόσφαιρο να συνεχίσει να υπάρχει. Πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι η FIFA και η UEFA στέλνουν εκατομμύρια ευρώ σε όλες τις Ομοσπονδίες ποδοσφαίρου ειδικά για το γυναικείο ποδόσφαιρο για να επιβιώσει και να βελτιωθεί.

Ποια η σύσταση της Ομάδας? Απαρτίζεται από κοπέλες της ευρύτερης περιοχής Λευκωσίας ή όχι απαραίτητα;

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η Λευκοθέα απαρτίζεται από Κύπριες ταλαντούχες, μη επαγγελματίες παίκτριες, από όλες τις επαρχίες του νησιού μας. Σημαντικό γεγονός είναι ότι παίκτριες της Λευκοθέα είναι βασικά στελέχη της Εθνικής μας Ομάδας τόσο στις Γυναίκες όσο και στις Νεάνιδες.

Ποιοι είναι οι στόχοι της φετινής ποδοσφαιρικής χρονιάς και γενικότερα οι στόχοι για το μέλλον και την πορεία της Ομάδας;

Πάντοτε οι στόχοι της Λευκοθέας ήταν και είναι πρωταγωνιστικοί. Με την πολύ καλή μας περσινή πορεία, είμαστε και φέτος έτοιμες να διατηρήσουμε την ομάδα στα ψηλά σκαλοπάτια του πρωταθλήματος αλλά και να κατακτήσουμε το τρόπαιο.

Ως η ομάδα με την πιο μακρόχρονη ιστορία στο Κυπριακό γυναικείο ποδόσφαιρο πρωτίστως επιθυμούμε να παραμείνουμε ενεργοί, αλλά και να μεγαλώσουμε τις ακαδημίες κοριτσιών μέσα από τις οποίες θα βγαίνουν τα ταλέντα τα οποία θα στελεχώνουν και την Γυναικεία Ομάδα.

Σίγουρα στόχος παραμένει και η μετάβαση από το ερασιτεχνικό στο επαγγελματικό επίπεδο γυναικείου ποδοσφαίρου.

Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε σε νεαρά κορίτσια τα οποία επιθυμούν να ασχοληθούν με το γυναικείο ποδόσφαιρο;

Είναι ξεκάθαρο το μήνυμα, εάν το επιθυμεί να το πράξει!

Τα όνειρα και τα θέλω δεν χωράνε σε φύλα ούτε σε ηλικίες. Τα στερεότυπα πλέον έχουν σπάσει, τα ταμπού αποτελούν παρελθόν και το γυναικείο φύλο αξίζει να βρίσκεται παντού ακόμη και στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Αυτό έχει αποδειχθεί παγκοσμίως, οπότε πρέπει όλοι να το αποδεχτούμε.

Το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει μέλλον και οι γυναίκες έχουν την δύναμη και το σθένος να το αποδείξουν. Παράδειγμα οι Κύπριες που αγωνίζονται στο εξωτερικό ή εκείνες που κάνουν λαμπρή καριέρα στο νησί μας. Τόσο το ταλέντο, όσο και η ποδοσφαιρική και τεχνική κατάρτιση είναι τεράστια!