Πριν καλά – καλά ανακοινωθεί το «διαζύγιο» ΑΕΛ-Τόνι Κόσκελα ο Φινλανδός προπονητής έκανε καυτές δηλώσεις στην πατρίδα του. Έκανε λόγο για εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εργασίας και καθυστερημένους μισθούς. Ούτε λίγο, ούτε πολύ είπε πως με τα όσα έζησε έγινε καλύτερος προπονητής σε σχέση με προηγουμένως. Πάντως, ο Φιναλνδός τεχνικός επεσήμανε πως το κυπριακό πρωτάθλημα είναι καλύτερο από το φινλανδικό.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κόσκελα :

«Σε αυτές τις χώρες το μόνο που έχει σημασία είναι η νίκη. Στο τέλος της ημέρας, δεν ήμασταν αρκετά κερδισμένοι σύμφωνα με τις προσδοκίες του συλλόγου, ακόμα κι αν οι στόχοι δεν ήταν ρεαλιστικοί λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση του συλλόγου»

Προσωπικά μας είδα να αποδίδουμε στο αναμενόμενο επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τα πάντα εντός και εκτός γηπέδου. Κερδίσαμε τις κατώτερες ομάδες από εμάς, αλλά δεν μπορέσαμε να κάνουμε το ίδιο απέναντι στις έξι πρώτες ομάδες. Ήμασταν, επίσης άτυχοι σε μερικά παιχνίδια, και σε μερικά άλλα παίξαμε άσχημα, όπως συμβαίνει μερικές φορές».

Τα εσωτερικά προβλήματα του συλλόγου ως πρόκληση

Ο Κοσκέλα ήξερε όταν έφυγε για την Κύπρο ότι για να κρατήσει τη δουλειά πρέπει τα αποτελέσματα να είναι σταθερά σε υψηλό επίπεδο. Από τους 13 αγώνες που έκανε είχε, κέρδισε τους τέσσερις.

«Ακόμα και από την αρχή, όταν δέχθηκα αυτή τη θέση, ήξερα ότι αυτά ήταν μέρη με… αέρα. Βασικ,ά είδα ότι υπάρχουν ακόμα περισσότερα να κερδίσουμε εδώ. Σκέφτηκα ότι αν όλα πήγαιναν καλά, θα ήταν μια προσθήκη στο βιογραφικό σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες».

Μεταξύ άλλων, τα προβλήματα με την καταβολή των μισθών της ομάδας όμως έφεραν τις δικές τους προκλήσεις σε αυτό που έκαναν ο Κοσκέλα και οι συνεργάτες του.

Δείτε Επίσης  Ιμπραχίμοβιτς : Θα τιμηθεί από την χώρα του

«Από την άλλη, όταν τα πράγματα πάνε “κανονικά”, όλοι γνωρίζουν ακόμα τη δυσκολία του περιβάλλοντος. Σε αυτούς τους τρεις μήνες, υπήρχαν τόσα γεγονότα και εμπειρίες όσο ένα μπεστ σέλερ. Λειτουργούσαμε στο σύλλογο σε μια εποχή που άρχισαν να αποκαλύπτονται οι μεγαλύτερες δυσκολίες.

Ως προπονητής, πρέπει να σκέφτεσαι τα πράγματα από πολλές οπτικές γωνίες όταν υπάρχουν παίκτες στην ομάδα των οποίων οι μισθοί έμειναν πολύ πίσω, όπως συνέβη εδώ. Πιστεύω ότι αυτές οι εμπειρίες θα είναι χρήσιμες και στο μέλλον, και σίγουρα είμαι καλύτερος προπονητής σήμερα από όταν ξεκίνησα εδώ τον Οκτώβριο»

Το κυπριακό πρωτάθλημα είναι ακόμα αρκετά άγνωστο σε πολλούς Φινλανδούς. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρώην πρωταθλητή της HJK, είναι καλύτερο από το φινλανδικό.

«Περάσαμε υπέροχα στην πόλη. Το πρωτάθλημα είναι υποτιμημένο. Υπάρχουν πολλοί εξαιρετικοί παίκτες και ως προπονητές υπάρχουν αρκετοί προπονητές με καλό βιογραφικό, οι οποίοι έχουν ένα υπόβαθρο μέχρι την ισπανική La Liga. Οι κορυφαίες έξι ομάδες έχουν μεγάλη ικανότητα με την μπάλα και ποιότητα στην επιθετική κατεύθυνση. Φυσικά, η επιρροή των προφίλ των παικτών μπορεί να θεωρηθεί και ως απειθαρχία – ειδικά στην αμυντική κατεύθυνση. Κάθε ομάδα έχει σχεδόν τα ίδια προβλήματα. Αυτό επηρεάζεται επίσης από την ταχεία αποχώρηση τόσο στους παίκτες όσο και στους προπονητές.

Είναι πάντα δύσκολο να συγκρίνουμε πρωταθλήματα, αλλά θα έβλεπα ότι το κυπριακό πρωτάθλημα προηγείται της Veikkausliiga. Φυσικά, υπάρχουν και πολύ περισσότερα χρήματα σε χρήση. Αν έπρεπε να γίνει μια αξιολόγηση, θα υπέθεσα ότι θα ήταν επίσης δύσκολο για την HJK Ελσίνκι σε μια μεγάλη σειρά να φτάσει στις έξι πρώτες θέσεις του κυπριακού πρωταθλήματος», καταλήγει ο Κόσκελα.