O Διγενής Ακριτας  Μόρφου έχει γραφεί ιστορία στην Κυπριακή καλαθόσφαιρα και ήταν η πρώτη ομάδα που κέρδισε και πρωτάθλημα. Πως προεκτείνει η επαναλειτουργία της ομάδας?

Ξεκινώντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι κατά τη διάρκεια της 20ετούς υπηρεσίας μου στο ΔΑΜ, η καλαθόσφαιρα επανασυστάθηκε στη Λεμεσό περίπου το 2000, με εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο στην ομάδα ανδρών που επανήλθε στην πρώτη κατηγορία, όσο και στο χώρο των ακαδημιών. Κατά την περίοδο εκείνη, βρισκόμουν στη Λευκωσία και είχα πλησιάσει την καλαθόσφαιρα, σημειώνοντας σχεδόν άψογή παρουσία στους αγώνες. Δυστυχώς, λόγω οικονομικής στενότητας, αναγκαστήκαμε να αναστείλουμε τη λειτουργία της τότε.

Αυτό το γεγονός το κουβαλούσα κάπως ως βάρος, και τα τελευταία δύο χρόνια πριν αποχωρήσω από την Προεδρία του Σωματείου, αποφάσισα να την επανασυστήσω. Μάλιστα, από τον πρώτο χρόνο, η ομάδα στέφθηκε Δευτεραθλήτρια στην 3η κατηγορία, ανεβαίνοντας στην 2η κατηγορία. Κατά τη χρονιά 2021-2022, η ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο της Β κατηγορίας. Ωστόσο, αποφασίσαμε να παραμένομε  την Β κατηγορία λόγω της μεγάλης οικονομικής διαφοράς στη λειτουργία των δύο κατηγοριών..

Φεύγοντας από τη θέση του Προέδρου του σωματείου και αντιμετωπίζοντας ορισμένα πικρά γεγονότα, αποφάσισα, μετά από επίμονη σκέψη, να λειτουργήσει ανεξάρτητα η καλαθόσφαιρα από το ποδόσφαιρο, δημιουργώντας μια αξιόλογη ομάδα. Με βάση μια ιδιωτική αθλητική εταιρεία, ο μοναδικός σκοπός ήταν να διατηρηθεί το όνομα και οι μνήμες της Μόρφου και του τμήματος καλαθόσφαιρας ζωντανές και περήφανες.

Ποιοι είναι δίπλα σας σε αυτή την προσπάθεια; Υπάρχουν αρμόδιοι φορείς, μέλη του Σωματείου, Μορφίτες;

Θα πρέπει να αναφέρω ότι αρχικά σχηματίστηκε μια ομάδα από ανθρώπους που είχαν στενή σχέση μαζί μου, με αγάπη για τον Διγενή, τη Μόρφου και την καλαθόσφαιρα. Αυτή η ομάδα ανθρώπων ήταν εξαιρετικά ενεργή στη δημιουργία ενός υγιούς οικοδομήματος, προσελκύοντας πολύ κόσμο με τα επιτεύγματά της. Δυστυχώς, περισσότεροι από αυτούς δεν ήταν Μορφίτες, κάτι που προκάλεσε ένα είδος δυσκολίας. Σχετικά με τους αρμόδιους φορείς, θα πρέπει να αναφέρω ειδικά το Μορφίτη βουλευτή Χρίστο Χριστοφίδη, ο οποίος πάντα προσέφερε τη βοήθειά του και διαμεσολάβησε πολλές φορές για την λειτουργία της ομάδας, είτε αυτό αφορούσε την πρώτη ομάδα, τις ακαδημίες, την έδρα ή τις οικονομικές πτυχές.

Από πλευράς μελών του σωματείου, θα ήθελα να κάνω ειδική αναφορά στον αναπληρωτή πρόεδρο Μάριο Χαραλάμπους, στενότατο συνεργάτη κατά την προεδρία μου στο σωματείο, που μένει κοντά και στην καλαθοσφαίρα. Ευχαριστώ τον Άρη τον Τίρκα αλλά και τον Μάριο Σοφοκλίδη.

Όσον αφορά τους Μορφίτες και ειδικά εκείνους που ακολουθούν το ποδόσφαιρού, θα θέλαμε να είναι πιο κοντά στην καλαθοσφαιρική ομάδα. Δεν ζητάμε τίποτα άλλο εκτός από το να στηρίζουν την ομάδα στην κερκίδα και στα ματς τις Κυριακές. Ειδικά τα μέλη της διοίκησης, σας καλούμε ανοικτά μέσω αυτής της συνέντευξης, Θα ήθελα να τονίσω ότι ο απλός κόσμος της Μόρφου ξεκινάει και έρχεται, και αυτό το αισθανόμαστε στις κερκίδες, κάτι που μας χαροποιεί ιδιαιτέρως.

Δείτε Επίσης  Δικέφαλος Γερίου Volleyball: Μοίρασε δώρα και ευχές στους μικρούς μαχητές της ζωής

Ποιοί αποτελούν το προπονητικό team και ποιοί οι άμεσοι στόχοι τις ομάδας? Και πιο γήπεδο χρησιμοποιείτε  σαν έδρα?

Ο σημερινός μας προπονητής είναι ο Χρήστος Στυλιανίδης, για τον οποίο είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, αφού ένας άνθρωπος με τέτοια ιστορία στην Κυπριακή καλαθόσφαιρα μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Ο κ. Στυλιανίδης είναι υπεύθυνος επίσης των νεοσύστατων ακαδημιών μας που αγωνίζονται για πρώτη φορά φέτος, μετά από πολλά χρόνια. Αυτό έχει πολλαπλά οφέλη, αφού όχι μόνο δημιουργούμε νέους και νέες Διγεναίους, αλλά οι γονείς ακολουθούν τα παιδιά τους, αλλά και την ανδρική μας ομάδα στους επίσημους αγώνες της. Οι στόχοι της ομάδας στη Β κατηγορία είναι σίγουρα το πρωτάθλημα και το Κύπελλο, όπως αρμόζει στην ιστορία του σωματείου μας.

Προς το παρόν, το σωματείο μας δεν έχει δική του έδρα και είναι αναγκασμένο να ενοικιάζει τις εγκαταστάσεις του κλειστού γηπέδου Αγίου Δομετίου. Τα γήπεδα του ΚΟΑ Ελευθερία και Λευκοθεο  χρησιμοποιούνται από άλλα σωματεία, και αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα που θα πρέπει να επιλυθεί.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί στην Κύπρο έτσι ώστε να επιβιώνουν αλλά και να βελτιώνουν ομάδες καλαθόσφαιρας χαμηλών κατηγοριών ?

Σίγουρα, η ύπαρξη της Β και Γ κατηγορίας προσφέρει στα νεαρά ταλέντα τη δυνατότητα να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν σε εξαιρετικούς καλαθοσφαιριστές. Αυτό λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι λόγω των ξένων παικτών, η πρώτη κατηγορία είναι δύσκολη για αυτούς. Επομένως, παρατηρούμε ιστορικές ομάδες όπως η δική μας, η ΠΑΕΕΚ, η ΕΝΑΔ και ο Άγιος Νικόλαος να πρωταγωνιστούν και να δημιουργούν ένα δυνατό πρωτάθλημα που προσελκύει πολλούς φιλάθλους. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, είναι σημαντικό να υποστηρίζονται οικονομικά τα σωματεία των μικρότερων κατηγοριών, προκειμένου να δημιουργηθούν καλές βάσεις που θα ελκύουν νεαρά παιδιά να ενταχθούν στις ομάδες τους.

Αν και η ρεαλιστική οικονομική στήριξη είναι αναγκαία για τη λειτουργία και την ανάπτυξη των ομάδων, η πάθηση και ο ρομαντισμός των ανθρώπων στον χώρο του αθλητισμού παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση και την εξέλιξη των ομάδων, ανεξαρτήτως των δυσκολιών.

Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στα παιδιά Μορφιτων και Μη Μορφιτων για να έρθουν να συμμετέχουν στη ομάδα basket του Διγενή?

Θα ξεκινούσα λέγοντας ότι για όλους τους Μορφίτες είναι μια ηθική υποχρέωση να κρατήσουμε τις μνήμες της κατεχόμενης πόλης μας ζωντανές. Με χαρά βλέπουμε και μαθαίνουμε για άνδρες Μορφίτες ή που έχουν καταγωγή από τη Μόρφου να έρχονται στην ομάδα. Για τους μη Μορφίτες, είναι ευκαιρία να ενταχθούν σε μια ζεστή οικογένεια, να φορέσουν μια ιστορικότατη φανέλα και να έχουν ένα κομμάτι της Μόρφου, έστω και συμβολικό, στην καθημερινότητά τους, αφού είναι υποχρέωση για όλους τους Κυπρίους να ξέρουν και να θυμούνται την Μόρφου μέχρι την πολυπόθητη μέρα της επιστροφής.