Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΟΠ συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Μάριο Χαρτσιώτη στην παρουσία και των Προέδρων των ομάδων Α΄Κατηγορίας.

Με το πέρας της συνάντησης η ΚΟΠ προέβει στην πιο κάτω ανακοίνωση:

“Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Υπουργού, έγινε ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τα τελευταία γεγονότα οπαδικής βίας. Η Εκτελεστική Επιτροπή και οι Πρόεδροι των ομάδων άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή όσα κατέθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Συμφωνούμε απόλυτα με την ανησυχία και τον προβληματισμό που εκφράζεται από Κυβερνητικής πλευράς για τις εικόνες που όλοι  παρακολουθήσαμε τις προηγούμενες ημέρες. Αφουγκραζόμαστε και εμείς τα ίδια μηνύματα όπως και η Κυβέρνηση, ότι χρειάζεται αυτή η κατάσταση να αντιμετωπιστεί. Απώτερος στόχος μας η οπαδική βία να περιοριστεί και αν είναι δυνατό να εξαλειφθεί.

Ως διοργανώτρια αρχή, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και επιθυμούμε πρώτοι εμείς την απομόνωση και τον αποκλεισμό των κακών φιλάθλων από τους αγωνιστικούς χώρους.

Ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το δικαίωμα των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων να μπορούν να παρακολουθούν το αγαπημένο τους άθλημα. Είμαστε πρόθυμοι ως Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου να συνεργαστούμε με την Κυβέρνηση, τα Σωματεία, τους οργανωμένους φιλάθλους και όλους τους αρμόδιους φορείς για να πετύχουμε αυτό τον στόχο.

Διακηρυγμένη είναι η θέση μας πως η βία δεν έχει θέση στα γήπεδα και γενικότερα στον αθλητισμό. 

Από σήμερα αρχίζει η εφαρμογή ενός μέτρου για το οποίο η Ομοσπονδία έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις, ωστόσο η απόφαση για απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων θα ισχύσει με κάθε κόστος καθώς έχουμε την πεποίθηση πως μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στη μείωση των κρουσμάτων βίας.

Δείτε Επίσης  «Μνημόνιο Συνεργασίας Για Ανάπτυξη Αθλητικών, Επιστημονικών, Ερευνητικών και Εκπαιδευτικών Συνεργειών και Δράσεων»

Θα παρακολουθήσουμε την εφαρμογή αυτού του μέτρου, ευελπιστώντας πως θα φέρει τα επιθυμητά αποτέλεσμα. Θα επανέλθουμε αν τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ, έγινε σύσταση στον Αθλητικό Δικαστή για εξαντλητική εφαρμογή των αυστηρών ποινών που προνοούνται στους Πειθαρχικούς Κανονισμούς , οι οποίοι μεταξύ άλλων προνοούν για ομάδες των οποίων οι φίλαθλοι εμπλέκονται σε σοβαρά επεισόδια:

-Μηδενισμό από ένα ή περισσότερους αγώνες
-Ολικό ή μερικό κλείσιμο σταδίων ή απαγόρευση εισόδου στα στάδια συγκεκριμένων φιλάθλων
-Αφαίρεση βαθμών
-Πρόστιμο μέχρι μισό εκατομμύριο ευρώ
-Υποβιβασμό

Τις πιο πάνω ποινές ο Αθλητικός Δικαστής της Ομοσπονδίας δεν διστάσει να επιβάλει σε υπότροπα σωματεία.

Σε επόμενη συνεδρία του Δ.Σ. της ΚΟΠ, θα τεθεί θέμα κωδικοποίησης των πιο πάνω ποινών ούτως ώστε η επιβολή τους να μην είναι στη διακριτική ευχέρεια του Αθλητικού Δικαστή.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΟΠ έθεσε τις ομάδες προ των ευθυνών τους, τονίζοντας τους τη συλλογική ευθύνη για καταπολέμηση της βίας.

Όλα τα πιο πάνω μέτρα δεν είναι θεωρητικά και ούτε αποτελούν ευχολόγια. Επιβεβαιώνουν τη θέληση και την αποφασιστικότητα της ΚΟΠ για να διεξάγονται οι ποδοσφαιρικοί αγώνες σε συνθήκες ασφάλειας και αυτό αφορά όλους, τους ποδοσφαιριστές, τους προπονητές, τα μικρά παιδιά που βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο και όλους τους εργαζόμενους σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα αλλά κυρίως, τους σωστούς φιλάθλους.”