Τους κορυφαίους αθλητές και αθλήτριες στις ρίψεις για το 2023, παρουσιάζει η ΚΟΕΑΣ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, τα αγωνίσματα των ρίψεων αποτελούν τα τελευταία χρόνια, την πιο περήφανη κυπριακή ομάδα αγωνισμάτων, αφού οι διακρίσεις είναι αρκετές σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Ιδιαίτερα εντυπωσιακοί είναι οι δύο 18χρονοι σφυροβόλοι, Βαλεντίνα Σάββα και Ιωσήφ Κεσίδης, οι οποίοι είναι οι κορυφαίοι στην ηλικιακή κατηγορία κάτω των 20 ετών σε όλο τον κόσμο.

Φυσικά, όπως σημειώνει η ΚΟΕΑΣ, εδώ και αρκετά χρόνια στην κατηγορία των ρίψεων ξεχωρίζει ο Απόστολος Παρέλλης, με διακρίσεις σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις και με ρεκόρ συμμετοχών σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, ενώ σε ανοδική πορεία βρίσκεται ο Αλέξανδρος Πουρσανίδης.

Στο 2023, στην κατηγορία των γυναικών, η Παρασκευή Θρασυβούλου κατάφερε να βελτιώσει τις επιδόσεις της και στη σφαιροβολία (15,44μ.) και στη δισκοβολία (53,20μ.), ούσα η πιο «δυνατή» με την τετράκιλη σφαίρα. Στη δισκοβολία, παρά το ότι δεν έφτασε στα γνωστά της υψηλά επίπεδα, η Ανδρονίκη Λαδά κατέγραψε και πάλι την καλύτερη βολή με 54,33μ. Αξιοσημείωτη η βελτίωση της 14χρονης Μαρίνας Χατζηκώστα, με ρεκόρ κάτω των 18 ετών και κορυφαίες επιδόσεις όλων των εποχών στην ηλικιακή κατηγορία κάτω των 16 ετών! Η κορυφαία στον κόσμο στη σφυροβολία στο 2023, στην ηλικιακή κατηγορία κάτω των 20 ετών, Βαλεντίνα Σάββα, ήταν και η κορυφαία στην Κύπρο στη γυναικεία κατηγορία, με βολή στα 67,73μ. Για άλλη μία χρονιά η Χριστιάνα Έλληνα είχε την καλύτερη βολή στον ακοντισμό με 48,66μ.

Στους άνδρες, ο Πέτρος Μιχαηλίδης μπήκε ενθαρρυντικά στο Χειμερινό Πρωτάθλημα Ρίψεων στη σφαιροβολία, με βολή στα 17,50μ., όμως δεν μπόρεσε να βελτιωθεί στη συνέχεια, στοχεύοντας στο 2024 βολές και σταθερότητα πάνω από τα 18 μέτρα. Στη δισκοβολία, ο κορυφαίος όλων των εποχών ρίπτης μας, ο Απόστολος Παρέλλης, παρά τα προβλήματα στους ραχιαίους μυς και στα πλευρά, κατάφερε να κλείσει τη χρονιά με καλύτερη βολή στα 62,10μ.

Δείτε Επίσης  Μελανή Χρίστου : Η άψογη τεχνική της δεν είναι τυχαία

Ο Αλέξανδρος Πουρσανίδης ήταν και πάλι ο κορυφαίος στη σφυροβολία με 73,73μ., με τον 18χρονο Ιωσήφ Κεσίδη να βελτιώνεται συνεχώς φτάνοντας στα 71,43μ., που είναι η κορυφαία βολή στον κόσμο με τη βαριά σφύρα, στην ηλικιακή κατηγορία κάτω των 20 ετών. Στον ακοντισμό, ο Σπύρος Σάββα συνέχισε επίσης τη βελτίωσή του, ρίχνοντας στα 73,86μ. Αξιοσημείωτη η απουσία, εξαιτίας τραυματισμών σε ολόκληρο το 2023, του Χριστόφορου Γενεθλή (δισκοβολία) και του Λευτέρη Κοντονικόλα (ακοντισμός), για τους οποίους η επιστροφή στο 2024 είναι πολύ σημαντική.