Οι ιδρυτές του  Σωματείου της Ακριτικής Αθηένου, αφουγκράστηκαν ένα όραμα και το έκαναν πραγματικότητα. Με κύριο στόχο την δραστηριοποίηση των νέων κοριτσιών στον αθλητισμό της χειροσφαίρισης, που ήδη έδειχναν να έχουν ταλέντο και με κύριους υποστηρικτές τον Δήμο Αθηένου, τους γονείς και τους επιχειρηματίες/χορηγούς της Αθηένου έκαναν το όνειρο… πράξη!

Η συνέντευξη δόθηκε από την γραμματέα του Σωματείου κα Σταυρούλα Πεδουλίδου και τον κ. Κωνσταντίνο Κωμοδρόμο μέλος του ΔΣ.

Σας παίρνω πίσω στο χρόνο και ζητώ όπως μου μιλήσετε για την ίδρυση της Ομάδας Χειροσφαίρισης της Ένωσης Νεολαίας Αθηαίνου. Πώς προέκυψε;

Το Σωματείο Ε.Ν.ΑΘΗΑΙΝΟΥ ιδρύθηκε πριν 25 χρόνια ,το 1998 με πρωτοβουλία του καθηγητή Φυσικής Αγωγής κ. Κωνσταντίνου Μαυραγάνη και ομάδας δημοτών και τέθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηένου, επί Δημαρχίας Παναγιώτη Κουμή. Στόχος ήταν η δημιουργία ενός  ακομμάτιστου  Σωματείου που θα συγκέντρωνε όλα τα αθλήματα που θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν οι νέοι και οι νέες της Αθηένου. Ο Κ. Μαυραγάνης με την πρωτοβουλία του αυτή και την στήριξη δημοτών που αφουγκράστηκαν το όραμα του ήθελαν να δώσουν κίνητρο στις νεάνιδες τότε μαθήτριες του Γυμνασίου που διακρίνονταν στο άθλημα της χειροσφαίρισης να έχουν την ευκαιρία να αθλούνται και να διακρίνονται αναδεικνύοντας το ταλέντο τους. Σύμφωνα με το βιβλίο του κ. Γιάννη Λάμπρου «Κεφάλαια από την ιστορία και την κοινωνία της ΑΘΗΑΙΝΟΥ», το Σωματείο διατηρούσε εκτός από το τμήμα της χειροσφαίρισης για τις Γυναίκες και τμήμα FUTSAL (Ποδόσφαιρο Σάλας) για τα αγόρια. Από την αρχή της ιδρύσεως του το Σωματείο είχε πολλές διακρίσεις και στα δύο αθλήματα τόσο σε εγχώριες διοργανώσεις όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Υπάρχει συμμετοχή από κοπέλες της περιοχής;  Ποιοι αποτελούν το προπονητικό σας team;

Το Σωματείο μας αποτελείται στην ολότητα του από αθλήτριες που κατάγονται και διαμένουν στο Δήμο μας . Διατηρούμε τμήματα Ακαδημιών στις ηλικιακές κατηγορίες U13, U15, U18 και η ομάδα Γυναικών που συμμετέχουν στις εγχώριες διοργανώσεις της Κυπριακής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης. Λόγω της ιδιαιτερότητας μας ως ακριτικός Δήμος και απομωνομένος από τις αστικές περιοχές είναι δύσκολο να προσελκύσουμε αθλήτριες από άλλες κοινότητες. Η προπονητική μας ομάδα αποτελείται από τους κ. Απόστολο Μιχαήλ και Κώστα Κασπαρή, προπονητή τερματοφυλάκων. Η κ. Μάγδα Παπά στις κατηγορίες U15-U18, επίσης και στο νέο τμήμα που δημιουργήθηκε την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο 23-24 με παιδάκια ηλικίας 5-9. Τέλος στην κατηγορία U13 προπονητής ο κ. Κυριάκος Κυριάκου.

Ποιους είχατε και ποιους έχετε δίπλα σας σε αυτή σας την προσπάθεια;

Δίπλα στο Σωματείο βρίσκεται από της ιδρύσεως του ο Δήμος Αθηένου που στηρίζει την προσπάθεια μας με την παραχώρηση της Δημοτικής Αίθουσας Αθλοπαιδιών αλλά και με πολλές άλλες δράσεις. Οι γονείς των αθλητριών μας που εμπιστεύονται και στηρίζουν τις Ακαδημίες μας. Τέλος, οι διαχρονικοί χορηγοί μας οι οποίοι ως επί το πλείστον είναι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας και μας παρέχουν κάθε είδους στήριξη στο έργο που επιτελεί το Σωματείο.

Δείτε Επίσης  ΑΤΕ-ΠΕΚ Εργατών : Κυπελλούχος στην Γ΄Επιλεκτη και Αγροτικό

Μιλήστε μου λίγο για την αθλητική πορεία της ομάδας αλλά και τους μελλοντικούς της στόχους.

Η ομάδα Handball Γυναικών του Σωματείου μας από ιδρύσεως της είχε σημαντικές διακρίσεις ως ομάδα Νεανίδων και μετέπειτα Γυναικών συμμετέχοντας στο Πρωτάθλημα Γυναικών και στο θεσμό του Κυπέλλου. Το 2013-14 κατέκτησε το πρώτο νταμπλ στην ιστορία της ,ενώ ακολούθησαν δύο διαδοχικές κατακτήσεις κυπέλλου. Το 2018 κατάκτησε το  2ο  Πρωτάθλημα, ενώ το 2020 στέφθηκε Κυπελλούχος για 4η φορά στην ιστορία της.  Το 2021-22 ήταν χρονιά σταθμός με την κατάκτηση του πρώτου Triple( Super Cup, Πρωτάθλημα και Κύπελλο) και ακολούθησε το 2022-23 όπου κατέκτησε το 2ο συνεχόμενο νταμπλ . Η τρέχουσα αγωνιστική χρονιά άρχισε ιδανικά με την κατάκτηση του Super Cup κερδίζοντας την περσινή φιναλίστ κυπέλλου ομάδα Πανελλήνιου Λευκωσίας. Στο Αναπτυξιακό πρωτάθλημα την αγωνιστική περίοδο 2022-23 στην κατηγορία Κορασίδων U17 τα κορίτσια στέφθηκαν Πρωταθλήτριες .Οι  στόχοι της ομάδας είναι να διακρίνεται και να πρωταγωνιστεί δίνοντας κίνητρο στα νεαρά κορίτσια να ασχοληθούν με το άθλημα και να αναδείξουν το τολέντο τους.

Τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να γίνει ή να βελτιωθεί στην Κύπρο για να ανέβει επίπεδο το άθλημα του handball έτσι ώστε να έχουν την ευκαιρία περισσότερα παιδιά αλλά και ενήλικες να ασχολούνται με το συγκεκριμένο άθλημα;

Για να μπορέσει το άθλημα της χειροσφαίρισης να βελτιωθεί και να ανέβει το επίπεδο του αθλήματος πρέπει να τύχει της δέουσας προβολής από τους αρμόδιους φορείς και να γίνουν δράσεις σε συνεργασία με όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους με στόχο τις αναπτυξιακές ηλικίες. Έχουν γίνει βήματα όμως χρειάζεται να στραφεί η προσπάθεια στην προβολή του αθλήματος και να δοθούν κίνητρα για να ασχοληθούν με το άθλημα. Στην Κύπρο δίνεται έμφασση κυρίως στο ποδόσφαιρο που διατηρεί την πίττα του λέοντος ενώ τα άλλα αθλήματα δεν έχουν την προβολή και στήριξη που πρέπει να έχουν για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των νέων για να ασχοληθούν με την χειροσφαίριση.  Η κατάρτιση και διατήριση κλιμακίου Εθνικής Γυναικών και η συμμετοχή σε διοργανώσεις θα δώσει σημαντικό κίνητρο στις αθλήτριες για συμμετοχή και εκπροσώπηση της Κύπρου.

Τι μήνυμα θέλετε να δώσετε σε παιδιά και τους γονείς τους που επιθυμούν να ασχοληθούν με το άθλημα γενικότερα αλλά και ειδικότερα να ενταχθούν στο δυναμικό της ΕΝΑ Αθηαίνου;

Το άθλημα της χειροσφαίρισης ως ομαδικό άθλημα προσφέρει την ευκαιρία στα κορίτσια του Δήμου μας να αναδείξουν το ταλέντο τους στον αθλητισμό με πολλαπλά οφέλη όπως το να δουλεύουν ως ομάδα, η μεταξύ τους συνεργασία, το οικογενειακό κλίμα βοηθά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους. Η αγαστή συνεργασία Σωματείου και γονέων και η στήριξη του Δ.Σ αλλά και με τις αθλήτριες και τους προπονητές μας δημιουργεί ένα οικογενειακό κλίμα μακριά από πειρασμούς και εξαρτήσεις. Η προσπάθεια που γίνεται έχει ως αποτέλεσμα μιας ομάδας με προοπτική να πετυχαίνει τους στόχους της, να καλλιεργεί την αθλητοπρέπεια και το ευ αγωνίζεσθαι.