Από τα 11 της χρόνια η Ειρήνη ασχολείται με το καράτε, έχοντας δίπλα της την οικογένεια της και ειδικά την μητέρα της, καθώς και η ίδια ήταν αθλήτρια του καράτε και μέλος της Εθνικής Κύπρου. Αυτό το ξεκίνημα έμελλε να χαράξει μια λαμπρή καριέρα, η οποία θα έχει σίγουρα και συνέχεια.

Μίλα μας για το ξεκίνημα σου. Πώς προέκυψε;

Το καράτε μπήκε στη ζωή μου όταν ήμουν  11 χρονών. Είχα κάνει μέχρι τότε πολλές απόπειρες με διάφορα αθλήματα. Ξεκίνησα με κολύμπι και χορό. Στην ηλικία των 11 οι γονείς μου αλλά κυρίως η μητέρα μου με προέτρεψε να ασχοληθώ με το καράτε , ένα άθλημα το οποίο υπέρ αγαπούσε αφού και η ίδια στο παρελθόν ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας της Κύπρου  Άρχισα δοκιμαστικές προπονήσεις  στην σχολή της μητέρας μου με τον κ. Μάριο Βατυλιώτη και τον γιο του Νικόλα Βατυλιώτη , οι οποίοι με προέτρεψαν να ξαναπάω. Έτσι κάπως ξεκίνησαν όλα από τότε μέχρι και σήμερα.

Η ενασχόληση ενός παιδιού με οποιοδήποτε άθλημα ξεκινάει με το πώς οι γονείς θα το κατευθύνουν προς αυτό που θα το ευχαριστήσει και πως στην συνέχεια θα το στηρίξουν στις δυσκολίες που αναπόφευκτα θα προκύψουν.

Ειρήνη, πόσες φορές την εβδομάδα κάνεις προπόνηση; Απομένει καθόλου ελεύθερος χρόνος για να ασχοληθείς με άλλα πράγματα που ενδεχομένως σού αρέσουν και ποιους έχεις δίπλα σου;

Ο πρωταθλητισμός είναι δύσκολος και απαιτεί πολλές θυσίες. Εκτός από το γυμναστήριο, προπονούμαι 1,5 ώρα καθημερινά. Κατά την περίοδο των διακοπών, όταν δεν έχω πανεπιστήμιο , κάνω διπλές προπονήσεις, πρωί και απόγευμα. Αυτά σίγουρα γίνονται εις βάρος της προσωπικής μου ζωής γιατί παράλληλα με το διάβασμα και τις υποχρεώσεις μου ως φοιτήτρια , δεν μου μένουν και πολλά περιθώρια και χρόνος για διασκέδαση και βόλτες. Αυτό όμως, δεν με ενοχλεί ιδιαίτερα γιατί αγαπώ αυτό που κάνω. Δεν το κάνω αναγκαστικά. Είναι επιλογή μου.

Είμαι ευγνώμων που έχω μεγαλώσει μέσα στον αθλητισμό, μαθαίνοντας από μικρή  να είμαι μαχήτρια εντός και εκτός ταταμι.

Στην Κύπρο θα ήταν αδύνατο να κάνει κανείς πρωταθλητισμό, αλλά και να επιτύχει στόχους χωρίς τους φορείς, αλλά πιο πολύ θα έλεγα αδύνατο χωρίς την ιδιωτική πρωτοβουλία, που είναι το καύσιμο και η οικογένεια στο μοναχικό αυτό ταξίδι.

Οι Κυπριοι αθλητές δεν έχουν εύκολο έργο απέναντι σε πολύ οργανωμένες χώρες και μόνο με την υποστήριξη από κάποια εταιρία μπορούμε να κοιτάμε στα ίσια τους αντιπάλους μας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω  πρώτα από όλους τον προπονητή μου Νικόλα Βατυλιώτη και τους χορηγούς μου:

CBS Collage of Business Studies Cyprus

https://www.cbscy.ac.cy

Sabbianco Properties Ltd

https://sabbiancoproperties.com

Cyview Developers Ltd

https://www.cyview-developers.com

IRON FX

https://www.ironfx.com/en/

Arawaza Cyprus

https://arawaza.cy

Arawaza international

Flora Georgalla Sports Nutritionist

https://mynutritionistshandbook.com

EASTPAK

https://eastpak.com.cy

REHAB 2 PERFORM

https://m.facebook.com/Rehab2Performa

Η πορεία σου από το ξεκίνημα μέχρι σήμερα. Ποιές ήταν οι μέχρι σήμερα καλύτερες σου στιγμές στο καράτε;

Δείτε Επίσης  ΚΟΠ : Το πρόγραμμα του Πρωταθλήματος Cyta μέχρι τις 14 Απριλίου

Το 2023 για μένα είναι από τις σημαντικότερες χρονιές κατακτώντας μέχρι στιγμής έξι μετάλλια

Τα πιο σημαντικά μετάλλια από αυτά τα 6 με ημερολογιακή σειρά ήταν η κατάκτηση της 3ης θέσης και του Χάλκινου μεταλλίου στο 50ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Cadets, Juniors & U21 που διοργανώθηκε από την Κυπριακή Ομοσπονδία Καράτε στη Λάρνακα, μεταξύ 3-5 Φεβρουαρίου 2023.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά για τα Κυπριακά δεδομένα του καράτε που κύπριος καρατέκα κατάφερε να κατακτήσει μετάλλιο στην κατηγορία των U21 σε Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Σημαντικό επίσης μετάλλιο η κατάκτηση του Χάλκινου μεταλλίου στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες που διεξήχθησαν στην Πολωνία και το οποίο επίσης θα γραφτεί στην Ιστορία ως το Πρώτο Μετάλλιο του Κυπριακού Καράτε σε τέτοιου ψηλού επιπέδου διοργάνωση.

Σημαντικό επίσης μετάλλιο το χάλκινο στα WORLD COMBAT GAMES που διεξήχθησαν  στη Σαουδική Αραβία 20-21/10/2023,αγώνες στους οποίους συμμετείχαν μόνο οι 8 καλύτεροι αθλητές του κόσμου.

Μια ακόμη σημαντική στιγμή για εμένα η οποία προέκυψε λόγο της ενασχόλησης μου με το καράτε ήταν όταν σε αγώνες που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη έγινα δεκτή με την οικογένεια μου και έλαβα την ευχή και την ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου

Το Χάλκινο μετάλλιο στους Ευρωπαϊκούς στην Πολωνία αλλά και η συμμετοχή σου στο Πρωτάθλημα με τις 8 επίλεκτες αθλήτριες καράτε όλου του κόσμου τιμά πολύ εσένα και την Κύπρο μας. Ποιοί είναι οι επόμενοι σου στόχοι;

Οι επόμενοι μου στόχοι μέχρι το τέλος της χρονιάς είναι να κατακτήσω ακόμη δύο μετάλλια στο Series A στην Πορτογαλία και στο Youth League στην Ιταλία . Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς θέλω να πιστεύω ότι θα πραγματοποιήσω το όνειρο μου να κατακτήσω ένα μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κάτω των 21 που θα διεξαχθεί τον Οκτώβρη του 2024 στην Ιταλία.

Τι θα συμβούλευες ένα νέο παιδί που θέλει ν ασχοληθεί με το καράτε σε επίπεδο πρωταθλητισμού;

Ο αθλητισμός αρχικά προσφέρει στην ζωή των παιδιών ένα ευχάριστο τρόπο να απασχολούνται στον ελεύθερο χρόνο τους και τα διατηρεί σε καλή σωματική κατάσταση.

Τα οφέλη μέσα από τον αθλητισμό και ιδιαίτερα μέσω του καράτε είναι πολλαπλά.

Τα παιδιά από την νεαρή τους κιόλας ηλικία μαθαίνουν να αυτοπειθαρχούν, αποκτούν αυτοπεποίθηση και αυτογνωσία.

Μαθαίνουν τι σημαίνει συνεργασία και επίτευξη στόχου. Μεγαλώνοντας γνωρίζουν ότι αν θέλουν να διακριθούν πρέπει να προσπαθήσουν ακόμα περισσότερο.

Ωστόσο μέσω του αθλητισμού το παιδί μαθαίνει να αγαπάει τον εαυτό του, το σώμα του και τη σωστή διατροφή ακολουθώντας και στην ενήλικη ζωή του ένα υγιές πρότυπο ζωής.

Φυσικά υπάρχει και η πρακτική πλευρά των μαθημάτων που προσφέρει ο αθλητισμός.

Για παράδειγμα με το καράτε το παιδί μαθαίνει τρόπους να προστατεύει τον εαυτό του αν βρεθεί σε κίνδυνο.