Το κλείσιμο του γηπέδου στον πρώτο πυρσό ή κροτίδα που θα πέσει εντός αγωνιστικού χώρου ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, στο πλαίσιο της ενημέρωσής του για τα νέα μέτρα της αθλητικής βίας.

Η κυβέρνηση παρουσίασε τα νέα μέτρα της κατά της αθλητικής βίας με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση :

1. Από τις 13/2 το γήπεδο θα κλείνει αν πέσει πυρσός ή κροτίδα εντός αγωνιστικού χώρου

2. Από τις 6/3 κανένα γήπεδο Super League/Basket League δεν θα ανοίγει στον κόσμο χωρίς κάμερες

3. Από τις 9/4 οι φίλαθλοι θα έχουν πρόσβαση στα γήπεδα μέσω της εφαρμογής gov.gr wallet

«Πήγαμε ένα νομοθετικό πλαίσιο τελείως καινούριο μεταρρυθμιστικό στη Βουλή, επιδιώκοντας να αντιμετωπίσουμε την αθλητική βία. Ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο εκσυγχρονίζει, αναβαθμίζει, θωρακίζει ως ασπίδα τα γήπεδα κατεξοχήν του ποδοσφαίρου και πολύ σύντομα όλα τα γήπεδα της χώρας. Στη βάση αυτή είχαμε συμφωνήσει με όλους τους παράγοντες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αθλητισμού στη χώρα. Μαζέψαμε στο ΟΑΚΑ όλους τους παράγοντες των ΠΑΕ και κάναμε μια ευρεία συζήτηση πριν πάμε τον νόμο στη Βουλή. Κάναμε μια συμμαχία και μια συναίνεση των προσπαθειών μας και των ενεργειών μας από όλες τις ΠΑΕ», ανέφερε αρχικά ο κ. Βρούτσης και συνέχισε:

«Στη συνέχεια συναντηθήκαμε με τα θεσμικά όργανα της Super League 1, της Basket League και συνεννοηθήκαμε και με τους δυο αυτούς θεσμικούς φορείς. Διαμορφώσαμε πλαίσιο συμμαχίας και με την ΕΠΟ, αλλά και με κάθε άλλο θεσμικό εκπρόσωπο των αθλημάτων αυτών και έτσι προχωρήσαμε στη νομοθέτηση».

Ενώ για τη ΔΕΑΒ, ανέφερε: «Το πρώτο και βασικό είναι ότι Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, ανοίγουν σε νέο περιβάλλον, στο οποίο υπάρχει μια νέα Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπιση Βίας, η οποία επιβάλλει δρακόντειες κυρώσεις με κατεξοχήν κύρωση το κλείσιμο του γηπέδου από φιλάθλους. Εάν πέσει κροτίδα στο γήπεδο, εάν πέσει πυρσός, εάν πέσει στον αγωνιστικό χώρο επικίνδυνο αντικείμενο, χωρίς δεύτερη σκέψη κλείνει το γήπεδο από φιλάθλους στον επόμενο εντός έδρας αγώνα της ομάδας.

Στόχος μας είναι να μην επηρεάσουμε το πρωτάθλημα και δεν το επηρεάζουμε. Δεν παρεμβαίνουμε ούτε στη βαθμολογία, ούτε στην εξέλιξη του πρωταθλήματος. Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο του κάθε αθλήματος. Σεβόμαστε τους κανονισμούς και της UEFA και της FIFA. Δικαίωμα όμως της πολιτείας είναι να προασπίζει αυτό που είναι το πιο σημαντικό από όλα, την ασφάλεια του πολίτη, που μέσα στο γήπεδο είναι η ασφάλεια του φιλάθλου. Για αυτό ακριβώς όταν κρίνουμε ότι είναι ανασφαλείς η διαδικασία αυτή, θα κλείνουμε τα γήπεδα με βάση συγκεκριμένη, διαμέσου της ΔΕΑΒ.

Δεν υπάρχει υποκειμενική σκέψη υπό την έννοια εάν θα κλείσουν ή δεν θα κλείσουν τα γήπεδα. Η νομοθέτηση προβλέπει δέσμια αρμοδιότητα. Δηλαδή η ποινή είναι συγκεκριμένη. Έρχεται στη ΔΕΑΒ η πληροφορία, η έκθεση της αστυνομίας, το φύλλο ελέγχου του διαιτητή ή του παρατηρητή και τότε αμέσως αποφασίζεται το κλείσιμο ή όχι του γηπέδου.

Έχω ευχηθεί πάρα πολλές φορές να μην κλείσουν τα γήπεδα. Εμείς θέλουμε να είναι ανοιχτά τα γήπεδα στους φιλάθλους, να είναι η ομορφιά του γηπέδου και του ποδοσφαίρου, ένα άθλημα που το αγαπάει όλος ο κόσμος και του μπάσκετ φυσικά, να είναι ανοιχτές οι διαδικασίες. Εάν όμως δεν τηρηθούν τα συγκεκριμένα μέτρα που περιγράφονται μέσα στον νόμο, τότε η επόμενη αγωνιστική ή οι επόμενες αγωνιστικές θα γίνονται χωρίς φιλάθλους, διασφαλίζοντας και προασπίζοντας την ασφάλεια του πολίτη και του φιλάθλου, αλλά και των αθλητών.

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου ξεκινάει μια δεύτερη διαδικασία, συγκεκριμένη. Που εάν δεν τηρηθεί, κανένα γήπεδο που δεν θα τηρήσει τη διαδικασία εγκατάσταση των καμερών, δεν θα ανοίξει σε φιλάθλους. Δώσαμε αρκετό χρόνο στο πλαίσιο της συνεννόησης και της συμμαχίας που διαμορφώσαμε με όλες τις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες της Super League 1, τις 14 δηλαδή. Κλιμάκια και από τα τρία υπουργεία (προστασίας του Πολίτη, Ψηφιακής Πολιτικής και Αθλητισμού) με επικεφαλής τους τρεις γενικούς γραμματείς των υπουργείων επισκέφτηκαν και τα 14 γήπεδα. Είδαν την ιδιομορφία του κάθε γηπέδου και συνεννοήθηκαν με παράγοντες της κάθε ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρείας, έγιναν κοινές συζητήσεις και κοινά συμπεράσματα για το πώς θα εγκατασταθούν οι κάμερες και υπήρξαν και ειδικές εκθέσεις.

Δείτε Επίσης  Πετοσφαιρική Ομόνοια : Φιέστα Τίτλου

Από την Τετάρτη 6 Μαρτίου και μετά οι κάμερες που θα εγκατασταθούν υπάγονται σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν και διασφαλίζει βήμα-βήμα την εφαρμογή του και την υλοποίησή του, θα καθορίσει το εάν θα ανοίξουν τα συγκεκριμένα γήπεδα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας (7/2) θα έχει εκδοθεί το ΦΕΚ για τις κάμερες. Έτσι αύριο (8/2) σε προκαθορισμένο ραντεβού που θα γίνει στο γραφείο μου με τον πρόεδρο της Super League 1, Μηνά Λυσάνδρου, και με τον πρόεδρο της Basket League, Ευάγγελο Γαλατσόπουλο, θα δοθεί το ΦΕΚ, το οποίο θα μεταβιβασθεί σε κάθε ΠΑΕ και ΚΑΕ για να “τρέξουν” αμέσως μέσα στους χρόνους που προβλέπονται, να υλοποιήσουν τον νόμο, όπως αυτός έχει καθορισθεί.

Φιλοδοξούμε και θέλουμε η εφαρμογή του νόμου να βάλει το ποδόσφαιρο και όλα τα αθλήματα σε νέα εποχή. Η Ελλάδα αξίζει έναν καλύτερο αθλητισμό, είμαστε όλοι απέναντι στη βία. Είμαστε σύμμαχοι όλοι, παράγοντες, αθλητισμός και κόμματα απέναντι στη βία, για αυτό και η ευρεία συναίνεση, συμμετοχή και συνεννόηση που υπήρξε σε όλη αυτή τη διαδικασία μας κάνει αν αισθανόμαστε ότι είμαστε δυνατοί και θα φέρει αποτελέσματα αυτή η πρωτοβουλία.

Και τέλος την Τρίτη 9 Απριλίου, η μεγάλη θεσμική αλλαγή που λέγεται ταυτοπροσωπία, δηλαδή ποιος θα μπαίνει στο γήπεδο, γνωρίζοντας όνομα, επίθετο, διεύθυνση και τηλέφωνο, είναι κάτι που αναλυτικά θα σας περιγράψει ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, ο κύριος Παπαστεργίου.

Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση δείχνει τέτοια αποφασιστικότητα, έχει τέτοια συναίνεση από Βουλή και αθλητικούς παράγοντες και συμμετέχουν τρία υπουργεία σε αυτήν την προσπάθεια. Μεταρρυθμίζουμε τελείως τον χώρο του ποδοσφαίρου, προσπαθώντας να αναχαιτίσουμε την αθλητική βία που εκκολάπτεται στα γήπεδα, γνωρίζοντας ότι αναχαιτίζοντάς τη, θα φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα για τον αθλητισμό και θα αντιμετωπίσουμε αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο της οπαδικής βίας».

Από την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις των διοικητικών μέτρων και ποινών που θα επιβάλλονται από τη ΔΕΑΒ με χρονική αμεσότητα και κατά δέσμια αρμοδιότητα, όταν πρόκειται για τις συχνότερα απαντώμενες συμπεριφορές οπαδικής βίας όπως (ενδεικτικά) ρίψεις εύφλεκτων και γενικότερα επικίνδυνων αντικειμένων εντός των αγωνιστικών χώρων, είσοδο θεατών σε αυτούς, ανάρτηση πανό ή άλλων επιγραφών πολιτικού, θρησκευτικού ή ιδεολογικού χαρακτήρα, με περιεχόμενο υβριστικό, ρατσιστικό ή σεξιστικό κλπ.

Θυμίζουμε επίσης ότι από τις 6 Μαρτίου κανένα γήπεδο δεν θα λειτουργεί χωρίς κάμερες. Συγκεκριμένα, τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το νέο πλαίσιο ηλεκτρονικής εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων (υπερσύγχρονες κάμερες παντού, με συνεχή έλεγχό τους από την ΕΛ.ΑΣ) και καμία ΑΑΕ, που αγωνίζεται στη Super League και στην Basket League, δεν θα αγωνίζεται με θεατές στις εγχώριες διοργανώσεις εάν δεν έχει εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και εποπτείας της αθλητικής εγκατάστασης που χρησιμοποιεί ως έδρα της.

Από την Τρίτη 9 Απριλίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το σύγχρονο και πρωτοποριακό σύστημα ταυτοποίησης των κατόχων εισιτηρίων των ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ ομάδων της Super League, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες και το ΕΜΕπ (ταυτοποίηση μέσω κινητού τηλεφώνου και είσοδος στο γήπεδο μέσω αυτού), σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.