H Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ), η οργάνωση των δημοσιογράφων του αθλητικού ρεπορτάζ την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024, σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσίασε το λεύκωμα των 50άχρονων της Οργάνωσης και απέδωσε τιμές στα ιδρυτικά μέλη και σε συναδέλφους με πέραν των 40 χρόνων προσφοράς, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο  τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων ύπαρξής της.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, τον οποίο εκπροσώπησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κ. Μάριος Χαρτσιώτης. Από πολιτικής πλευράς, παρευρέθηκε επίσης ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Αντωνίου.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα παραδώσει τη σκυτάλη στον Γιάννη Ιωάννου, που επίσης δήλωσε παρών. Από πλευράς ΚΟΑ παρευρέθηκαν η γενική διευθύντρια Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη και τα μέλη του Δ.Σ. Κάλλη Χατζηιωσήφ, Μιχάλης Ιωάννου, Ανδρόνικος Ανδρονίκου. Ο γενικός διευθυντής του ΡΙΚ Θανάσης Τσώκος, ο αντιπρόεδρος της ΚΟΕ Γιώτης Ιωαννίδης και ο γενικός γραμματέας της ΚΟΕ Ανδρέας Γεωργίου. Παρευρέθηκε επίσης ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Γιώργος Φράγκος και οι πρώην πρόεδροι του ΚΟΑ, Νίκος Καρτακούλλης και Πάμπος Στυλιανού.

Την Παγκόσμια Ένωση Αθλητικογράφων (AIPS) εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δάρας, ενώ προσκεκλημένοι από το εξωτερικό ήταν επίσης ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ και τέως πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Σωτήρης Τριανταφύλλου, ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ο πρόεδρος ΕΤΑΣ ΕΣΗΘΣΤΕΕ Αντώνης Κέλλας και ο γενικός γραμματέας ΤΕΑΣ ΕΣΗΕΠΗΝ Κώστας Θεοδωρόπουλος. Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης αντιπροσωπεία των τουρκοκυπρίων αθλητικογράφων υπό τον Νετζατί Όσζοϊ.

Ο ερευνητής και συγγραφέας Δρ. Χρύσανθος Χρυσάνθου, στον οποίο δόθηκε η ευθύνη της ετοιμασίας του βιβλίου των 50χρονων της ΕΑΚ, έκανε την παρουσίαση του επετειακού αυτού λευκώματος. Ένα εξαιρετικό βιβλίο, που αποτυπώνει την κάθε ιστορική στιγμή από την γέννηση της ΕΑΚ μέχρι σήμερα, αλλά και την ιστορία της δημοσιογραφίας στην Κύπρο, από τον 19ο αιώνα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν επίσης οι χορηγοί που βρίσκονται στο πλευρό της ΕΑΚ για πέραν των 15 ετών. Ο συνοδοιπόρος της Οργάνωσης από τον καιρό της ίδρυσης της, Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ). Ο μέγας χορηγός ΟΠΑΠ Κύπρου, που είναι πυλώνας του κυπριακού αθλητισμού. Η Cyta και το ΡΙΚ, δυο ημικρατικοί Οργανισμοί που είναι πάντοτε στο πλευρό των αθλητικογράφων. Και η Hercules που έχει συνδέσει το όνομά της με την Γιορτή των Αρίστων.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΑΚ, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε άτομα που με τη δράση τους φρόντισαν η ΕΑΚ να έχει ισχυρή παρουσία και εκτός Κύπρου και να λαμβάνει θέσεις σε διεθνή σώματα, όπως και ο ίδιος έχει εκλεγεί ως ταμίας της AIPS Europe. «Ο Λάκης Αβρααμίδης, τον οποίον οι ξένοι συνάδελφοι όταν πάμε στο εξωτερικό ακόμα τον θυμούνται και ρωτάνε γι’ αυτόν. Η συμβολή του δεν μπορεί να περιοριστεί σε λίγες γραμμές και θα εισηγηθώ στο Δ.Σ. όπως η ΕΑΚ τον τιμήσει ξεχωριστά στα επόμενα Δημοσιογραφικά Βραβεία. Τον Μιχάλη Γαβριηλίδη, που υπηρέτησε δύο θητείες στην AIPS Europe και τον Νεόφυτο Γεωργίου, ο οποίος διετέλεσε μέλος επιτροπών της ΑIPS τη δεκαετία του ’70. Οφείλω, επίσης, να αναφερθώ στην αδελφική στήριξη του ΠΣΑΤ. Χάρη στον ελληνικό σύνδεσμο η ΕΑΚ έχει τη δυνατότητα να έχει δυνατή φωνή διεθνώς».

Δείτε Επίσης  Κλοπ : Ένα βήμα πριν την έξοδο έφτασε τις 200 νίκες

Ο πρόεδρος της ΕΑΚ ευχαρίστησε τους προκατόχους του Παναγιώτη Φελλούκα, Σάββα Κοσιάρη, Ζαχαρία Κυριάκου, Ντίνο Θεοδώρου και τον αείμνηστο Ντίνο Κωνσταντινίδη, ενώ αναφέρθηκε στην συνεισφορά των μελών της ΕΑΚ και στους χώρους της πολιτικής, της παιδείας, του αθλητισμού, με μέλη της οργάνωσης να έχουν υπηρετήσει ως διευθυντές γραφείου Προέδρου της Δημοκρατίας, κυβερνητικοί εκπρόσωποι, δήμαρχοι, μέλη ημικρατικών οργανισμών και άλλες θέσεις ευθύνης.

Έστειλε και τις ευχαριστίες του στους νυν χορηγούς της ΕΑΚ για το 2024. Το Μέγα Χορηγό ΟΠΑΠ Κύπρου, τους χρυσούς χορηγούς και υποστηρικτές Cyta, Unicars, Τράπεζα Κύπρου, και τους χορηγούς και υποστηρικτές CNP Cyprialife, Hercules, Psaltis Auto Parts, Alphamega, Carlsberg.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, δήλωσε: «Ήταν πριν 50 χρόνια, για την ακρίβεια στις 25 Σεπτεμβρίου 1973, όταν η Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου είχε ιδρυθεί στα τότε γραφεία του ΚΟΑ. Είναι πάρα πολύ σημαντική ημερομηνία. Με την ευκαιρία αυτής της εκδήλωσης θα ήθελα να σας συγχαρώ για το έργο που επιτελείτε και να σας ευχαριστήσω για την εξαιρετική συνεργασία αυτή την πενταετία». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι νιώθει ιδιαίτερα συγκινημένος που είδε μαζεμένες τις παλιές δόξες της Αθλητικογραφίας.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης, αφού έκανε λόγο στην ενοποίηση των δυο οργανώσεων και την γέννηση της ΕΑΚ, ανάφερε: «οι αθλητικοί συντάκτες της εποχής υιοθέτησαν όπως έπρεπε το αθλητικό ιδεώδες και έδειξαν ότι όχι μόνο μπορούν να συνυπάρξουν, αλλά να δουλέψουν όλοι μαζί για τη βελτίωση των συνθηκών του επαγγέλματος και για το καλό του αθλητισμού».

Την εκδήλωση, την οποία παρουσίασε άψογα ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΚ, Σάββας Κοσιάρης, ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμών προς τα ιδρυτικά και παλαιά μέλη της οργάνωσης. Συγκεκριμένα, τιμήθηκαν:

Ιδρυτικά μέλη (1973) : Λάκης Aβρααμίδης, Γιώργος Aναστασίου, Tάκης Aντωνιάδης, Kώστας Aραβής, Mίκης Γεωργίου, Ντίνος Θεοδώρου, Άθως Kαραγιάννης, Γιώργος Kουμίδης, Zαχαρίας Kυριάκου, Bάσος Kωνσταντίνου, Kώστας Πραξιτέλους, Πάμπος Pουσής, Λουκής Tερεζόπουλος, Πανίκος Tίτας, Φοίβος Xρίστου, ενώ αναγνωρίστηκαν τα ιδρυτικά μέλη που έφυγαν από τη ζωή: Aνδρέας Γεωργιάδης, Eυάγγελος Eυαγγελίδης, Παναγιώτης Eυριπίδου, Aνδρέας Kαμπανελλάρης, Nτίνος Kωνσταντινίδης, Mπογός Mαχτεσιάν, Mιχαήλ Mίτας, Iάσων Nικολάου, Aνδρέας Παφίτης, Xρίστος Σάββα, Kώστας Σολωμονίδης, Aγησίλαος Tσιαλής, Άκης Φάντης, Γεώργιος Xατζηνικολάου.

Μέλη που ενεγράφησαν από το 1973 μέχρι το 1984 : Οι θανόντες: Θέμης Θεμιστοκλέους, Μιχάλης Κυρμίτσης, Τάκης Τσαμαδός, Άντρος Γονατάς, Νίκος Τσιαλής, Σπύρος Τσαγγαρίδης, Άντρος Κωνσταντινίδης, Ανδρέας Κωνσταντίνου. Και οι Ανδρέας Παύλου, Χρίστος Αυλωνίτης, Άκης Χατζήκυριακος, Λάκης Φυτίδης, Ανδρέας Καουρής, Κωστάκης Πούλλος, Βάσος Γεωργίου, Δώρος Νικολάου, Γιώργος Κόγιας, Λουκής Χατζηφυλακτής, Πάμπος Πογιατζής, Άκης Κυριάκου, Πανίκος Πέτσας, Λουκάς Οδυσσέως, Γιάννος Μυλωνάς, Σάββας Κοσιάρης, Νεόφυτος Γεωργίου, Μιχάλης Σωτηρίου, Μιχάλης Πάντης, Γιώργος Παπαμωϋσέως, Πέτρος Χατζηχριστοδούλου, Πάμπος Σαββίδης, Δημήτρης Δημητρίου, Κυριάκος Γιωργαλλής, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Χριστόφορος Παπαστυλιανού, Άγγελος Αγαθαγγέλου, Γιώργος Γεωργίου, Χρυσόστομος Κυλίλης, Μιχάλης Γαβριηλίδης, Γιαννάκης Κούρας, Φώτος Λιασίδης, Κυριάκος Κτωρίδης.