Μια ιστορική αναδρομή, από το ξεκίνημα μέχρι την καταξίωση! Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικέφαλου Γερίου Γιώργος Βασιλείου μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις και τα όνειρα του γύρω από την Ομάδα.

Πότε ιδρύθηκε η Γυναικεία Ομάδα Πετόσφαιρας του Δικέφαλου Γερίου και από ποιούς; Ποιοι ήταν οι αρχικοί στόχοι;

Το πετοσφαιρικό τμήμα του Δικέφαλου, ιδρύθηκε το 2011 σε επίπεδο ακαδημιών. Η ιδέα προέκυψε εντελώς τυχαία όταν μια προπονήτρια από το Γέρι, η οποία εργαζόταν στον Εθνικό Λατσιών, προσέγγισε τον πρόεδρο του Δ.Σ (Γ. Βασιλείου) αναφέροντας του ότι πολλά παιδάκια από το Γέρι, βρίσκονται στις ακαδημίες του Εθνικού, και ψάχνουν μια άλλη στέγη / χώρο, που να τα βολεύει καλύτερα. Έτσι ξεκινήσαμε με 10 παιδάκια, δημιουργώντας τις πρώτες αναπτυξιακές ομάδες παγκορασίδων (U14) και κορασίδων (U16) αρχικά και ακολούθως την ομάδα νεανίδων (U18). Το 2019 ήταν η χρονιά που δημιουργήθηκε η γυναικεία ομάδα του Δικέφαλου η οποία συμμετείχε για πρώτη φορά το παγκύπριο πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας. Το συγκεκριμένο πρωτάθλημα διακόπηκε άδοξα τον Μάρτη του 2020, λόγω της πανδημίας Covid.

Οι αρχικοί στόχοι της ομάδας ήταν η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού συνόλου που θα διακρινόταν στο πρωτάθλημα, αποτελώντας έτσι τον πόλο έλξης για μικρά παιδάκια, για να γνωρίσουν το άθλημα με απώτερο στόχο την ένταξη τους στα αναπτυξιακά κλιμάκια του Δικέφαλου. Η όλη ιδέα και φιλοσοφία του Σωματείου, ήταν μέσω του αθλητισμού, η παροχή δυνατοτήτων και ευκαιριών υγιούς ενασχόλησης της νεολαίας του Δήμου και ιδιαίτερα των κοριτσιών, αφού το Γέρι διαχρονικά ήταν μια περιοχή είχε σοβαρό πρόβλημα με θέματα νεανικής παραβατικότητας και ναρκωτικών.

Μιλήστε μας για την μέχρι σήμερα πορεία της Ομάδας και ιδιαίτερα για τα χρόνια που ανέβηκε στην Α κατηγορία.

Όπως ανάφερα και προηγουμένως, η χρονιά 2019 – 2020 τελείωσε άδοξα λόγω Covid. Την επόμενη χρονιά (2020-2021) θέσαμε ως στόχο την διάκριση στο παγκύπριο πρωτάθλημα, βάζοντας δειλά δειλά στο πίσω μέρος του μυαλού μας την κατάκτηση του πρωταθλήματος και τη διεκδίκηση της ανόδου μας στην Α’ Κατηγορία. Πράγματι, την συγκεκριμένη περίοδο, καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα πολύ δυνατό σύνολο βασισμένο σε μεγάλο βαθμό σε κύπριες παίχτριες και αρκετές μικρές από τις ακαδημίες μας.

Τελικά, το τέλος της χρονιάς μας βρήκε στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος, 1 βαθμό πίσω από τη Νέα Σαλαμίνα καθώς επίσης και στον τελικό του κυπέλου όπου και πάλι απέναντι στη Νέα Σαλαμίνα, χάσαμε με 3-2. Η κατάκτηση της δεύτερης θέσης, μας έδωσε το δικαίωμα να διεκδικήσουμε την άνοδο μας στην Α’ Κατηγορία σε διπλούς αγώνες μπαράζ, απέναντι στην τελευταία ομάδα της Α’ Κατηγορίας που ήταν το ΘΟΙ Αυγόρου. Στον πρώτο αγώνα που έγινε στο Γέρι, ο Δικέφαλος νίκησε σχετικά άνετα με 3-0 και μερικές μέρες μετά στον επαναληπτικό, επικρατήσαμε με 1-3, εξασφαλίζοντας πανηγυρικά την άνοδο μας στην Α’ Κατηγορία.

Έτσι η επόμενη χρονιά 2021-2022 ήταν μια ιστορική χρονιά για τον Δικέφαλο, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία μας και μόλις 2 χρόνια μετά τη δημιουργία της γυναικείας ομάδας, θα αγωνιζόμασταν στην Α’ Κατηγορία.

Οι στόχοι που θέσαμε τότε δεν ήταν τίποτε άλλο από την προσπάθεια για δημιουργία ενός ανταγωνιστικού συνόλου, που θα διεκδικούσε την παραμονή του στην μεγάλη κατηγορία. Έτσι και έγινε. Κλείσαμε για πρώτη φορά επαγγελματικά συμβόλαια σε 3 ξένες αθλήτριες οι οποίες σε συνδυασμό με νεαρές ταλαντούχες Κύπριες πετοσφαιρίστριες, όχι μόνο κατάφεραν να κρατήσουν τον Δικέφαλο στην Α’ Κατηγορία, αλλά τερμάτισαν στην 6η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Δυστυχώς, την επόμενη χρονιά (2022-2023) κάποια λάθη στον προγραμματισμό αλλά και η ενδυνάμωση των βασικών μας αντιπάλων, δεν μας επέτρεψαν να επαναλάβουμε το θαύμα της προηγούμενης χρονιάς και έτσι ο Δικέφαλος υποβιβάστηκε στην Β’ Κατηγορία, με ψηλά το κεφάλι, αφού πάλεψε μέχρι το τέλος.

Την Ομάδα απαρτίζουν παίκτριες οι οποίες βγαίνουν από τις Ακαδημίες του Δικέφαλου ή και από μεταγραφές από Κύπρο και εξωτερικό;

Τις δύο χρονιές που η ομάδα ήταν στην Ά Κατηγορία, απαρτιζόταν από 3 ξένες πετοσφαιρίστριες και αρκετές κύπριες που ήρθαν μεταγραφή. Προσπάθεια σε αυτά τα 2 χρόνια ήταν να παίρνουν ουσιαστικό χρόνο συμμετοχής και αθλήτριες των ακαδημιών μας έτσι ώστε να αποκτήσουν εμπειρίες που θα τις βοηθούσαν να βελτιωθούν, με απώτερο στόχο να καθιερωθούν ως βασικές στην γυναικεία ομάδα.

Ποιούς έχετε δίπλα σας σ αυτή τη δύσκολη πορεία? Τον Δήμο Γερίου; Τους δημότες; τους γονείς των παιδιών; Χορηγούς;

Οι κυριότεροι οικονομικοί αιμοδότες της ομάδας σε αυτή τη δύσκολη πορεία είναι οι χορηγοί μας και τους οποίους ευχαριστούμε, αφού χωρίς την δική τους συμβολή, θα ήταν αδύνατο να έχουμε τις πορείες που είχαμε. Οι χορηγοί αυτοί προέρχονται από το φιλικό και εργασιακό περιβάλλον των μελών των Δ.Σ. Προσπάθεια μας πάντοτε ήταν να ανταποδίδουμε αυτή τη βοήθεια που λαμβάνουμε από τους χορηγούς μας, είτε μέσω των διαφημίσεων στις στολές της ομάδας, στο γήπεδο, στα social media και στις live μεταδόσεις των αγώνων μας στο κανάλι μας στο youtube.

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι αρκετά εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας, είχαν και τηλεοπτική κάλυψη, από συνδρομητικό κανάλι, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους χορηγούς μας να διαφημιστούν.

Ο Δήμος Γερίου, διαχρονικά στηρίζει την ομάδα, στα μέτρα των δυνατοτήτων του. Σίγουρα τις 2 χρονιές που αγωνιζόμασταν στην Α’ Κατηγορία αναμέναμε ότι θα είχαμε λίγο πιο ενεργή υποστήριξη, κάτι που δεν έγινε, αλλά έστω και η βοήθεια που μας παρέχει το Δημαρχείο μέχρι σήμερα είναι σημαντική και τους ευχαριστούμε.

Δείτε Επίσης  Ο "ήρωας" της Ολυμπιάδας Νεάπολης

Μιλήστε μας λίγο για τις Ακαδημίες Πετόσφαιρας του Δικέφαλου. Υπάρχει συμμετοχή τόσο αγοριών όσο και κοριτσιών; Ειδικά στις αναπτυξιακές ηλικίες;

Οι ακαδημίες πετόσφαιρας του Δικέφαλου είναι το μεγαλύτερο asset του Σωματείου, αφού όπως σας έχω αναφέρει και προηγουμένως, η φιλοσοφία μας είναι η προώθηση όσο το δυνατό περισσότερων παιδιών στον αθλητισμό. Περισσότερα παιδιά στα γήπεδα, λιγότερα παιδιά στις εξαρτήσεις. Αυτή τη στιγμή οι ακαδημίες του Δικέφαλου, αριθμούν περίπου 100 κορίτσια (είχαμε ξεκινήσει με 10). Δυστυχώς, λόγω του γηπεδικού προβλήματος στο οποίο θα αναφερθώ στη συνέχεια, δεν υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας αντρικού τμήματος (για αγόρια).

Ως Σωματείο, επενδύουμε πάρα πολύ στις ακαδημίες μας, τόσο σε έμψυχο όσο και άψυχο υλικό.

Έχουμε ένα πολύ σπουδαίο προπονητικό τιμ, το οποίο αποτελείται από την κα Ελένη Σωτηρίου (υπεύθυνη αναπτυξιακού τμήματος), η οποία έχει επιδείξει μεγάλο έργο στον χώρο του αναπτυξιακού αθλητισμού, τον κ. Γιάννη Νικολάκη, ένας τεράστιος προπονητής με βαρύ βιογραφικό ο οποίος φέτος αναλαμβάνει χρέη συμβούλου για θέματα ανάπτυξης, τον κ. Γιώργο Γεωργίου head coach και προπονητή της γυναικείας ομάδας, ο οποίος επίσης έχει να επιδείξει σπουδαίες επιτυχίες στον χώρο, τον κ. Σωτήρη Κουπή, προπονητή φυσικής κατάστασης και την κα Αναστασία Παντελίδου βοηθό προπονήτρια αναπτυξιακού.

Παράλληλα, όπως σας είπα, επενδύουμε και σε εξοπλισμό, προσπαθώντας να παρέχουμε στις ακαδημίες μας όλα τα απαραίτητα μέσα για προπονούνται στις καταλληλότερες συνθήκες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις 3 μέχρι τις 10 Ιουλίου, διοργανώσαμε το πρώτο volleyball camp στο οποίο συμμετείχαν 39 κορίτσια και το οποίο έγινε στο Αίγιο στην Πελοπόννησο. Τα κορίτσια μας είχαν την δυνατότητα για μια βδομάδα να προπονηθούν δίπλα από καταξιωμένους προπονητές, μαζί με άλλες αθλήτριες από τον Ελλαδικό χώρο και το εξωτερικό, κερδίζοντας σημαντικές εμπειρίες και γνώσεις.

Πάμε σε ένα καυτό θέμα. Τις υποδομές. Ένα θέμα που αντιμετωπίσατε έντονα στο παρελθόν. Βρέθηκαν λύσεις? Που προπονείται τώρα η Ομάδα;

Το γηπεδικό είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Όπως γνωρίζετε όλα τα τμήματα του Δικέφαλου, προπονούνται και αγωνίζονται στο κλειστό του Γυμνασίου Γερίου. Ένα μικρό γήπεδο το οποίο αναγκαστικά μοιραζόμαστε με τον Απόλλωνα Γερίου (μπασκετ), δημιουργώντας ένα τεράστιο πρόβλημα, αφού οι διαθέσιμες ώρες δεν είναι αρκετές για όλα τα τμήματα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίσαμε την πρώτη χρονιά που η ομάδα αγωνίστηκε στην Α’ Κατηγορία, αφού αφενός το γήπεδο δεν ήταν αδειοδοτημένο και αφετέρου, έπρεπε να γίνουν μια σειρά από ενέργειες και εργασίες για να καταστεί κατάλληλο να φιλοξενεί αγώνες πρώτης κατηγορίας. Μετά από πολλές επίπονες προσπάθειες του Δ.Σ σε συνεργασία με τη σχολική εφορία, καταφέραμε τελικά να αδειοδοτήσουμε το γήπεδο και έτσι ο Δικέφαλος να αγωνιστεί στην έδρα του μπροστά στους φίλους του.

Παράλληλα, εδώ και 1,5 περίπου χρόνο, ξεκινήσαμε την προσπάθεια για αντικατάσταση του πατώματος του γηπέδου με σύγχρονο παρκέ. Δυστυχώς η προσπάθεια κολλά στις γραφειοκρατικές διαδικασίες του ΚΟΑ καθυστερώντας την όλη προσπάθεια. Ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε και αυτό τον στόχο, με την τοποθέτηση του παρκέ, έτσι ώστε το κλειστό του Γυμνασίου Γερίου να καταστεί ένα πραγματικό στολίδι.

Με διάφορες παραινέσεις και επαφές που είχαμε με το Δημαρχείο Γερίου, τέθηκε και το θέμα δημιουργίας ενός νέου Δημοτικού Γηπέδου, το οποίο θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των Σωματείων του Δήμου. Ελπίζουμε ο Δήμος να δει ζεστά το συγκεκριμένο θέμα, αφού οι ανάγκες σε κλειστούς χώρους άθλησης είναι τεράστιες.

Τι γίνεται με την φετινή χρονιά; Ξεκινήσατε προετοιμασία; Προχωρήσατε σε μεταγραφές;

Η προετοιμασία για τη φετινή χρονιά θα ξεκινήσει 28 Αυγούστου, αφού το παγκύπριο πρωτάθλημα αρχίζει γύρω στις 20 Οκτωβρίου. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε εν μέσω προγραμματισμού. Ήδη ανακοινώσαμε 3 μεταγραφές και 2 ανανεώσεις και μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες.

Ποιοι θα είναι οι στόχοι σας για φέτος? Άνοδος μήπως και πάλι στην Α κατηγορία;

Ο μοναδικός στόχος του Δικέφαλου φέτος είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλου και η επιστροφή της ομάδας στην πρώτη κατηγορία. Για αυτό και σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, ήδη έχουμε προχωρήσει σε σημαντική ενίσχυση του ρόστερ, αφού ήδη κλείσαμε μια αμερικανίδα πασαδόρο, επιστρέφει στην ομάδα η ακραία Ιωάννα Μπουζεά που πέρσι αγωνιζόταν στην ΑΕΚ και όπως είπα, συνεχίζουμε εντατικά την προσπάθεια ενίσχυσης του ρόστερ μας.

Τελειώνοντας θα ήθελα να μας δώσετε ένα μήνυμα για όλα τα παιδιά που επιθυμούν ν ασχοληθούν με το άθλημα της πετόσφαιρας.

Το μήνυμα που θέλω να δώσω σε όλα τα παιδία και ιδιαίτερα στα κορίτσια που θέλουν να ασχοληθούν με την πετόσφαιρα, είναι πως να μην διστάσουν και να δώσουν την ευκαιρία στον εαυτό να μπουν στο συγκεκριμένο χώρο. Η πετόσφαιρα θεωρείται ως το πιο ευγενές ομαδικό άθλημα, αφού είναι το μοναδικό που οι αθλητές δεν έχουν φυσική επαφή με τον αντίπαλο.

Είναι ένα άθλημα που πρώτα από όλα αναπτύσσει το μυαλό και ακολούθως το σώμα. Δεν είναι τυχαίο που η πλειοψηφία των αθλητριών των ακαδημιών μας είναι άριστες μαθήτριες. Μέσω της πετόσφαιρας, δίνεται η δυνατότητα κοινωνικοποίησης, απόκτησης εμπειριών ζωής καθώς επίσης και δεσμών και φιλίων που θα κρατήσουν μια ζωή.

Απευθύνω πρόσκληση σε όλα τα κορίτσια της περιοχής μας από 8 ετών και άνω, από τον προσεχή Σεπτέμβρη να κοπιάσουν στις προπονήσεις μας, να γνωρίσουν τους προπονητές μας και την οικογένεια του Δικέφαλου Γερίου και είμαι σίγουρος που δεν θα το μετανιώσουν.