Αθλητικός σύλλογος της επαρχίας Λάρνακας ο οποίος ιδρύθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1933. Είναι από τα αρχαιότερα σωματεία της Κύπρου.

Ιδρυτές του σωματείου μια ομάδα νεαρών με πρωτεργάτη τον Αντώνη Κοιλιάρη.

Για την ονομασία του σωματείου της Λάρνακας υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη αναφέρει ότι το όνομα προήλθε από τον πύργο του Οθέλλου της Αμμοχώστου και ότι εκεί βρίσκονταν οι ιδρυτές του σωματείου την ώρα που εμπνεύστηκαν την ίδρυση του.

Η δεύτερη άποψη για την ονομασία είναι ότι οι ιδρυτές έδωσαν το όνομα του Οθέλου από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Σαίξπηρ αφού σκοποί του σωματείου δεν θα ήταν μόνο αθλητισμός αλλά και πολιτισμός συμπεριλαμβανομένου του θεάτρου.

Η δεύτερη άποψη όμως φαίνεται επικρατέστερη αφού στο έμβλημα του Οθέλλου απεικονίζεται ένας Πύργος με πολλές πιθανότητες να πρόκειται για την Πύργο της Αμμοχώστου.

Χρώματα των στολών της ποδοσφαιρικής ομάδας είναι το πράσινο και το άσπρο ενώ διατηρεί ιδιόκτητο γήπεδο στην Αθηαίνου.

Το 1968 η ποδοσφαιρική ομάδα συμμετείχε στο αγροτικό πρωτάθλημα της ΕΠΟΠΛ, δηλαδή της Εθνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Περιοχής Λευκωσίας και όχι της Λάρνακας όπου ανήκει η Αθηαίνου. Το 1968 κατατάχθηκε στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ)  και ξεκίνησε από την Β΄ Κατηγορία.

Στα πρώτα χρόνια ίδρυσης του ο Οθέλλος διατηρούσε τμήματα κλασικού αθλητισμού, πετοσφαίρισης και επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Μάλιστα γνωστοί ήταν και οι τοπικοί αγώνες στίβου που διοργάνωνε με μεγάλη συμμετοχή αθλητών και φιλάθλων.

Η ποδοσφαιρική ομάδα του Οθέλλου κατέκτησε το 1963 το Πρωτάθλημα της ΕΠΟΠΛ, το 1991 και 1994 το Πρωτάθλημα της Γ΄ Κατηγορίας. Το 2004 το Πρωτάθλημα Δ΄ Κατηγορίας ενώ το 2023 κατέκτησε το πρωτάθλημα Β΄ Κατηγορίας και ανέβηκε στην Α΄ Κατηγορία του Κυπριακού πρωταθλήματος,

Δείτε Επίσης  Όταν το Γέρι γιορτάζει τις Εθνικές επετείους