Σε εξαιρετικό κλίμα και σε απόλυτη σύμπνοια και ομοψυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, 16 Δεκεμβρίου 2023, στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΓΣΠ, η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΚΟΕΑΣ. Στην παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου και του προσωπικού της Ομοσπονδίας, οι 30 εκπρόσωποι των έξι (6) Γυμναστικών Συλλόγων άκουσαν με προσοχή την έκθεση πεπραγμένων της χρονιάς από τον πρόεδρο Περικλή Μάρκαρη, τον αγωνιστικό απολογισμό του 2023 από τον πρόεδρο της Τεχνικής Επιτροπής Αντώνη Γεωργαλλίδη και τον οικονομικό απολογισμό για το 2022 από τον ταμία Κωστάκη Μιτσίδη, εγκρίνοντας στη συνέχεια τον προϋπολογισμό και τον αγωνιστικό προγραμματισμό του 2024 και τον διορισμό νέου Ελεγκτικού Οίκου. Από τις κοινές αναφορές των κ.κ. Μάρκαρη και Γεωργαλλίδη ήταν η ανάθεση από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ρίψεων, για την τριετία 2025 – 2027, επισημαίνοντας τη σημαντικότητα φιλοξενίας αυτής της διοργάνωσης και τα πολλαπλά οφέλη που θα φέρει στον άθλημά μας και στον τόπο μας.

Στον απολογισμό του 2023 ο πρόεδρος Περικλής Μάρκαρης, έκανε αναφορά στις επιτυχίες που είχαν οι αθλητές και αθλήτριές μας στις διεθνείς διοργανώσεις, μίλησε για τις εγχώριες διοργανώσεις που στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, με τα αρκετά ρεκόρ που σημειώθηκαν σε κάθε ηλικιακή κατηγορία, αναφέρθηκε στο διεθνές μίτινγκ μας Cyprus International Athletics Meeting, το οποίο έτυχε εξαιρετικής αξιολόγησης από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου, τόνισε την επιτυχή πρώτη διοργάνωση από την ΚΟΕΑΣ των πέντε (5) αγώνων σε δημόσιο δρόμο τα Cyprus Road Races Grand Prix, μίλησε για τα έργα υποδομής και την ανακατασκευή των ταρτάν στο ΓΣΖ και στο «Στέλιος Κυριακίδης» και επισήμανε την αναγκαιότητα οικονομικής ενίσχυσης από την Πολιτεία, καθώς οι απαιτήσεις είναι πλέον πολύ αυξημένες.

Από τον απολογισμό τού κ. Μάρκαρη παραθέτουμε τα ακόλουθα: «Χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με όραμα, στοχοπροσήλωση και πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας, εργαστήκαμε σκληρά και πορευθήκαμε σταθερά, σοβαρά και ενωμένα, διατηρώντας ψηλά τη σημαία, το φρόνημα και το αίσθημα προοπτικής του κυπριακού αθλητισμού. Το διεθνές καλεντάρι του αθλήματος περιελάβανε πολυαρίθμους σημαντικούς αγώνες εντός του 2023. Συνεπώς, βασικός στόχος στην αρχή του έτους ήταν ο βέλτιστος προγραμματισμός και η δημιουργία των καλύτερων συνθηκών προετοιμασίας για μια σημαντική προ-ολυμπιακή χρονιά. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, ο προγραμματισμός και η πολιτική μας απέδωσαν τα μέγιστα, αφού τα  αγωνιστικά αποτελέσματα της χρονιάς ήταν κατά γενική ομολογία εξαιρετικά. Οι επιτυχίες του κυπριακού στίβου ήταν φέτος διαδοχικές, ξεπέρασαν τα γεωγραφικά όρια και μεγέθη του τόπου μας και έτυχαν διεθνούς αναγνώρισης και επαινετικής αναφοράς από παράγοντες, αναλυτές και σχολιαστές μεγάλων διοργανώσεων στίβου στο εξωτερικό. Τιμώντας τα χρώματα και τη σημαία της Κύπρου, οι πρωταθλητές και πρωταθλήτριές μας, έγραψαν φέτος ιστορία στα αθλητικά δρώμενα τόπου μας, σκορπώντας περηφάνια και αισιοδοξία στην Ομοσπονδία, τους Γυμναστικούς τους Συλλόγους και τις οικογένειές τους».

Τριάντα χρόνια στην προεδρία της Τεχνικής Επιτροπής της ΚΟΕΑΣ συμπληρώνει φέτος ο Αντώνης Γεωργαλλίδης, ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι τα πάντα που αφορούν την Ομοσπονδία και τις απαιτήσεις που έχει ο κυπριακός στίβος για να διακρίνεται διεθνώς και σταθερά. «Το άθλημα που υπηρετούμε στέκεται σε γερές βάσεις και εμείς όλοι που το υπηρετούμε, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, πρέπει να νοιώθει περήφανος. Διανύσαμε μεγάλο χρονικό διάστημα και καταφέραμε μέσα από πολλές αντιξοότητες, αντιθέσεις, αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες, να πείσουμε για τα την πραγματική αξία του αθλήματός μας. Άξιοι συμπαραστάτες στο Τεχνικό μέρος το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΕΑΣ, οι Γυμναστικοί Σύλλογοι και τα εκάστοτε Μέλη της Τεχνικής Επιτροπής. Τους ευχαριστώ όλους για την πλήρη εμπιστοσύνη και την κατανόηση που μας έδειξαν. Το έργο μας δεν είναι εύκολο και από τη στιγμή που οι επιδόσεις συνεχίζουν να έχουν ανοδική πορεία, γίνεται ακόμη πιο δύσκολο. Βρισκόμαστε σε οριακά επίπεδα και η ανάγκη περαιτέρω στήριξης είναι δεδομένη. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους και να μην διστάσουν να προχωρήσουν στη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων», ήταν κάποια από τα πρώτα λόγια του κ. Γεωργαλλίδη στη Γενική Συνέλευση.

Δείτε Επίσης  Άλκμααρ : Δεν σταματά ο Παυλίδης

Ακολούθως ο γενικός διευθυντής της ΚΟΕΑΣ και πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής έκανε ανάλυση για τις αρκετές επιτυχίες που είχε ο κυπριακός στίβος στις διεθνείς διοργανώσεις το 2023, με μετάλλια στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Ανδρών / Γυναικών, στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα κάτω των 23 και κάτω των 20 ετών, στην Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα, στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες Νεότητας, στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα κάτω των 15 ετών, στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα, στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης, στην άξια εκπροσώπηση που είχαμε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών / Γυναικών και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου. Ο κ. Γεωργαλλίδης έδωσε τα συγχαρητήριά του για άλλη μία φορά σε όλους τους αθλητές και αθλήτριές μας που συνέθεσαν την Εθνική μας Ομάδα και κατάφεραν με τα αποτελέσματά τους και τις εξαιρετικές παρουσίες τους στην Πολωνία, να κρατήσουν την Εθνική μας στη Β΄ Κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων.

Η επόμενη χρονιά, το 2024, θα είναι Ολυμπιακή Χρονιά, με τον μεγάλο στόχο αρκετών αθλητών και αθλητριών μας να είναι η παρουσία τους στην κορυφαία αυτή αθλητική διοργάνωση. «Είναι χρέος μας και ευθύνη μας να στηρίζουμε τις προσπάθειες των αθλητών μας, παρόλο που το 2023 φεύγει και κανένας σχεδιασμός από μέρους της Πολιτείας και της ΚΟΕ δεν φαίνεται στο ορίζοντα», επισήμανε ο κ. Γεωργαλλίδης.

* Στη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΚΟΕΑΣ υιοθετήθηκαν οι εισηγήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για εγγραφή νέων μελών Σωματείων στο Μητρώο της Ομοσπονδίας. Υιοθετήθηκε, επίσης, ο Κώδικας Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, σύμφωνα με την κείμενη Κυπριακή Νομοθεσία και την εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Ομοσπονδία, για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Να επισημάνουμε ότι αυτούσιοι οι απολογισμοί του προέδρου Περικλή Μάρκαρη και του προέδρου της Τεχνικής Επιτροπής Αντώνη Γεωργαλλίδη, θα κοινοποιηθούν στην ιστοσελίδα της ΚΟΕΑΣ.

Η Καταστατική Γενική Συνέλευση

Της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΚΟΕΑΣ προηγήθηκε Καταστατική Συνέλευση, στη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκαν όλες οι καταστατικές αλλαγές τις οποίες πρότεινε το Διοικητικό Συμβούλιο και οι οποίες περιλαμβάνονται στο πρότυπο Καταστατικό του ΚΟΑ και άλλες που έκρινε αναγκαίο να γίνουν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.