Ξεκινώντας από την ηλικία των 11 και έχοντας σαν μέντορα του τον κ. Φίλιππο Σοφοκλέους, χαράσει μια λαμπρή πορεία στο handball, με το ΑΠΟΕΛ, με την Εθνική Κύπρου αλλά και με ομάδες της Ελλάδας, ο Αντρέας Μαρκίδης ξεδιπλώνει τα χαρτιά του στον filathlos365.com.cy.

Πες μας για το ξεκίνημα σου στο άθλημα. Πώς προέκυψε η ένταξη σου στην Ομάδα handball του ΑΠΟΕΛ;

Ξεκίνησα το άθλημα της χειροσφαίρισης από την νεαρή ηλικία των 6-7 ετών λόγω των οικογενειακών μου σχέσεων με τον «ΠΑΤΕΡΑ» της Χειροσφαίρισης κ. Φίλιππο Σοφοκλέους. Συστηματική ενασχόληση και αγωνιστική δράση ξεκίνησα στην ηλικία των 11 ετών όταν με τις ενέργειες του κ. Σοφοκλέους δημιούργησε τμήματα ακαδημιών το CYPRUS COLLEGE το οποίο σήμερά έχει μετονομαστεί σε  Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η ένταξη μου στην ομάδα του ΑΠΟΕΛ προέκυψε μετά από συζήτηση με τον Γιώργο Κρασία ο οποίος είναι μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΑΠΟΕΛ, είναι λάτρης του αθλήματος αφού ο ίδιος ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία να ασχολείται με το άθλημα της Χειροσφαίρισης και κυρίως ο πατέρας του  Μιχάλης Κρασίας ήταν από τους πρωτεργάτες του αθλήματος, το οποίο υπηρέτησε από  όλα τα πόστα  (προπονητής, παράγοντας, γραμματέας Δ.Σ. ΚΟΧ).

Εδώ να αναφέρω ότι την περίοδο δημιουργίας τμήματος και ακαδημιών χειροσφαίρισης στο Cyprus College προπονητής και υπεύθυνος του Αθλητικού Γραφείου ήταν ο κ. Μιχάλης Κρασίας.

Η δημιουργία του Τμήματος Χειροσφαίρισης ΑΠΟΕΛ ξεκίνησε από τον τότε Πρόεδρο Χριστόφορο Ποταμίτη ο οποίος κατά την διάρκεια της θητείας του προσπάθησε να λειτουργήσει και άλλα αθλήματα αντιλαμβανόμενος την αγάπη του κόσμου για το ΑΠΟΕΛ και να δώσει ευκαιρίες σε όλους αυτούς που αγαπάνε το ΑΠΟΕΛ να το υποστηρίξουν και  / ή να γίνουν μέλη άλλων αθλημάτων.

Η συνέχεια του έργου του κύριου Ποταμίτη έτυχε στήριξής από τα επόμενα Δ.Σ. του Σωματείου και αρχικά με τον Γιώργο Κρασία, Ανδρέα Σοφοκλέους, Νικόλα Ιωαννίδη, Μάριο Ταλίωτη και Ισαβέλλα Τύμβιου ξεκινήσαμε ουσιαστικά από το 0 για να φτάσουμε τα τελευταία 4 χρονιά με μηδαμινό προϋπολογισμό  και κυρίως οικονομική υποστήριξη από φίλους να διεκδικούμε κάθε έξοδο στην Ευρώπη.

 Η πορεία σου από το ξεκίνημα μέχρι σήμερα…

Δεν θα επεκταθώ στην δική μου καριέρα και διακρίσεις. Συνοπτικά όπως ανάφερα ξεκίνησα από την ηλικία των 11  ετών στο Cyprus College, στα 20 όταν πήγα στην Ελλάδα για σπουδές όπου και αγωνιστικά στην Α1 Εθνική Κατηγορία σε δυο ομάδες τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας και τον Γ.Σ. Ηλιούπολής. Με την ολοκλήρωση των σπουδών μου επέστρεψα στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου όπου και ολοκλήρωσα την καριέρα μου στην ίδια ομάδα στην ηλικία των 38 ετών.

Δείτε Επίσης  Ανόρθωση : "Ηθικός αυτουργός θα είναι η Ομοσπονδία "

Κατά την διάρκεια της αθλητικής μου σταδιοδρομίας αγωνιστικά σε όλες τις Εθνικές Ομάδες χειροσφαίρισής και παράκτιας Χειροσφαίρισης μέχρι τα 38 έτη.

Ποιό είναι το ίνδαλμα σου από το χώρο της Παγκόσμιας χειροσφαίρισης;

Υπήρχαν και υπάρχουν «τεράστιοι» Αθλητές και Αθλήτριες χειροσφαίρισης οι οποίοι κατά καιρούς μου έδιναν το κίνητρό να προσπαθώ να βελτιώνομαι και να αγωνίζομαι.

Τα πραγματικά ινδάλματα όμως για μένα είναι όλοι οι αθλητές/τριες, προπονητές/τιες, εθελοντές και εφόροι οι οποίοι αφιλοκερδώς και αρκετές φορές από τα δικά τους έσοδα και χρόνο αγωνίζονται για την ανάπτυξη του αθλήματος.

Όλα τα χρόνια που ευρίσκομαι στο άθλημα της χειροσφαίρισης θεωρούσα πραγματικά άθλο τον κόπο και τον ιδρώτα των αντιπάλων αθλητών που αγωνίζονταν σε μικρότερες ομάδες και δεν είχαν ποτέ την ανάλογή στήριξη από το Σωματείο τους ή τους αρμόδιους.

Μέχρι σήμερα οι πραγματικοί «ήρωες» και «ινδάλματα» είναι οι αθλητές του προοδευτικού, των Αγίων Τριμιθίας και άλλων ομάδων και κυρίως οι αθλητές του ΑΠΟΕΛ που εδώ και 4 χρονιά που βρίσκομαι στο ΑΠΟΕΛ αγωνίζονται αφιλοκερδώς, αγωνίζονται πραγματικά για την φανέλα, χωρίς γηπεδικές εγκαταστάσεις, χωρίς καθορισμένο πρόγραμμα προπονήσεων, με πάρα πολλά οργανωτικά και αγωνιστικά προβλήματα.

Ειλικρινά εγώ δεν θα μπορούσα να αγωνιστώ και να βελτιωθώ κάτω από τις ίδιες συνθήκες.

Τι συμβουλή θα έδινες σε ένα παιδί και τους γονείς του, το οποίο θέλει ν ασχοληθεί με το άθλημα της χειροσφαίρισης;

 Πέραν από τα οφέλη που προσφέρει γενικά η γυμναστική και η ενασχόληση με τον αθλητισμό το άθλημα της χειροσφαίρισης είναι ένα εντυπωσιακό ομαδικό άθλημα το οποίο περιλαμβάνει όλες τις μορφές και ιδιότητες της ανθρώπινης κίνησης, τρέξιμό, άλμα ρίψη.

Στις αναπτυξιακές ηλικίες είναι αρκετά διασκεδαστικό και αναπτύσσει την ομαδικότητα και την συνεργασίας μεταξύ των αθλητών στην άμυνα και στην επίθεση.

Είναι γρήγορο άθλημα και αναπτύσσει όλες τις ιδιότητες της φυσικής κατάστασης, αερόβια ικανότητά, αναερόβια, δύναμη , ευκινησία & ευλυγισία

Για την συμμετοχή των αθλητών/τριων σε υψηλό επίπεδο απαιτεί την ανάπτυξη ειδικών τεχνικοτακτικών δεξιοτήτων και επίσης χρειάζεται οι αθλητές να αναπτύξουν την δημιουργικότητα τους για την επίτευξη της νίκης.

Είναι ολυμπιακό άθλημα και είναι πάρα πολύ ανεπτυγμένο στα Ευρωπαϊκά Κράτη και κυρίως στις Σκανδιναβικές χώρες.