Ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας της ΑΕΛ Λεμεσού ανοίγει τα χαρτιά του στο χθες και το σήμερα του Ιστορικού Σωματείου της Λεμεσού.

Η ΑΕΛ είναι ένα Ιστορικό Σωματείο της Λεμεσού. Περιγράψτε μας την ίδρυση της.

Η ΑΕΛ ιδρύθηκε στις 04/10/1930,  από μια παρέα Λεμεσιανών φίλαθλων που είχαν την επιθυμία να δημιουργήσουν ένα Αθλητικό Σωματείο που να διαφέρει από τα υπόλοιπα. Αυτό που όλοι ήθελαν από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της AEΛ, ήταν όπως το σωματείο στηριχθεί και θεμελιωθεί πάνω σε υγιείς αθλητικές αρχές με αποκλειστικό σκοπό την προαγωγή και διάδοση του αθλητισμού.

Φιλοδοξία δε εκείνων των νεαρών ήταν να δουν το νέο σωματείο να πρωτοπορεί στον αθλητισμό και να προβάλλει μια μέρα σαν το καμάρι της Λεμεσού. Και 93 χρόνια μετά σίγουρα όλοι αισθάνονται περήφανοι.

Η AEΛ στη μακρόχρονη ιστορία της έδρεψε δάφνες στα γήπεδα, κέρδισε τίτλους και πρωταθλήματα, όμως περισσότερο αισθάνεται περήφανη για την συνέπεια της και την πιστή συμμόρφωση προς τις υγιείς αθλητικές αρχές πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε.

Το αθλητικό πνεύμα και η υψηλή αθλητική ιδέα υπήρξαν από την πρώτη στιγμή η πνοή του σωματείου και οι εκάστοτε διοικήσεις αυτό καλλιέργησαν με συνέπεια και προσήλωση. «Η ΑΕΛ είναι αθλητικό σωματείο. Όχι πολιτική στον αθλητισμό. Μη διαχωρίζετε τους αθλητές από τις πολιτικές τους αντιλήψεις. Οι αθλητές σε οποιαδήποτε φυλή, χώρα, θρήσκευμα ή πολιτική ιδεολογία και αν ανήκουν, είναι πάντα φίλοι και αδερφοί», ήταν το μήνυμα του Νίκου Σολομωνίδη, που παραμένει αναλλοίωτο από όλες τις Διοικήσεις της ΑΕΛ, στο πέρασμα των χρόνων.

Οι τίτλοι της ΑΕΛ στο Ποδόσφαιρο πολλοί. Έξι φορές Πρωταθλήτρια, Επτά φορές Κυπελλούχος, Τέσσερις φορές τροπαιούχα Ασπίδας ΚΟΠ. Ποιους θεωρείτε τους κυριότερους σταθμούς στη Ποδοσφαιρική της πορεία;

Η ίδρυση της ΑΕΛ, ήταν από μόνη της σταθμός στην Ιστορία της Αθλητισμού  της Λεμεσού και της πόλης γενικότερα. Ο κάθε τίτλος και η κάθε επιτυχία της ΑΕΛ αποτελεί σταθμό στην ιστορία του Σωματείου. Ωστόσο αυτό που μεγαλούργησε την ΑΕΛ ήταν  προσήλωση όλων των Διοικήσεων στις αρχές και τα ιδανικά του Σωματείου και η παθολογική αγάπη του κάθε ΑΕΛΙΣΤΑ για το σωματείο. Ο κάθε ΑΕΛΙΣΤΑΣ δεν νιώθει μόνο περήφανος για τις κατακτήσεις τίτλων και επιτυχιών αλλά για την ίδια την ιστορία του σωματείου και τις αρχές που το πρεσβεύουν.

Η ΑΕΛ έχει εξαιρετική πορεία εκτός από το Ποδόσφαιρο, στη Καλαθόσφαιρα Ανδρών, τη Καλαθόσφαιρα Γυναικών, τη Πετόσφαιρα Γυναικών αλλά και στο Φούτσαλ. Περιγράψτε μας τη πορεία αλλά και τους στόχους του κάθε ενός από αυτά τα Τμήματα του Σωματείου.

Δείτε Επίσης  Ερίκ Καντονά : 'Eτοιμος να επιστρέψει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Η ΑΕΛ είναι το μεγαλύτερο αθλητικό σωματείο της Κύπρου με τις περισσότερες κατακτήσεις τίτλων σε όλα τα αθλήματα. Η ΑΕΛ δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο. Το κάθε τμήμα για εμας είναι σημαντικό και θέλουμε να πρωταγωνιστούμε σε όλα τα αθλήματα. Πάντα για το Σωματείο της ΑΕΛ ήταν σημαντικά όλα τα αθλήματα και αυτό συνεχίζουμε να το καλλιεργούμε μέχρι και σήμερα.

Ποιοι είναι οι στόχοι της ΑΕΛ τόσο για το Ποδοσφαιρικό Τμήμα όσο και για τα υπόλοιπα Τμήματα;

Στόχοι της ΑΕΛ διαχρονικά είναι να πρωταγωνιστεί σε όλα τα τμήματα και όλα τα αθλήματα. Να δίνει χαρά στον κόσμο της και να κρατά τον κόσμο δίπλα στο Σωματείο και τα αθλήματα. Το γεγονός ότι από την πρώτη μέρα ίδρυσης του Σωματείου, καλλιεργήθηκαν οι αγνές αξίες του αθλητισμού, μεταλαμπαδεύτηκαν αυτές οι αξίες από γενιά σε γενιά, από διοίκηση σε διοίκηση και υποστηρίζονται μέχρι σήμερα. Θέλουμε ο κόσμος της ΑΕΛ να είναι περήφανος και στόχος είναι να έχουμε επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα.

Πέραν από το κόσμο της ΑΕΛ ποιους άλλους έχετε δίπλα σας σ΄αυτή τη πορεία του Σωματείου;

Ο κόσμος της ΑΕΛ είναι το στήριγμα του ΑΕΛ. Η ασπίδα και το δόρυ, ο διαχρονικός προστάτης του Σωματείου και αυτό θα είναι για πάντα. Η ΑΕΛ ανήκει στον κόσμο της και αυτός ο κόσμος είναι το καθημερινό στήριγμα. Όσο αφορά στο οικονομικό μέρος, για να αντέξει ένα σωματείο ζωντανό και να πρωταγωνιστεί σίγουρα χρειάζεται και τους χορηγούς.

Αξιοποιούμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό συμφωνίες για τα τηλεοπτικά μας δικαιώματα, το νέο μας στάδιο «Αλφαμεγα» και βεβαίως τους χορηγούς μας που αποτελούν μέρος της μεγάλης οικογένειας της ΑΕΛ.

Τι μήνυμα θα θέλατε να δώσετε στους νέους που θέλουν ν΄ασχοληθούν με τον αθλητισμό;

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί». Ο αθλητισμός είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της ζωής μας και ο κάθε νέος πρέπει να έχει τον αθλητισμό ως τρόπο ζωής. Την ίδια στιγμής εκτός από το να αθλούμαστε είναι σημαντικό να καλλιεργούμε και να αναπτύσσουμε στους νέους μας στις πραγματικές αξίες και τα ιδανικά του αθλητισμού όπως μας έμαθαν οι πρόγονοι μας.

Κάποτε σταματούσαν οι πόλεμοι κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων ενώ σήμερα βλέπουμε να αναβάλλονται αθλητικά γεγονότα για τους πολέμους. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να βάλουμε ψηλά τα αθλητικά ιδεώδη και να βοηθήσουμε τους νέους μας να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.