Ξεκίνησε την ποδηλασία από το χωριό της τον Κόρνο και στα 17 της με πιο εντατικό ρυθμό. Σήμερα τρέχει με ομάδες στο εξωτερικό ψηλού επιπέδου (Worldtour) και είχε συμμετοχή σε δύο Ολυμπιάδες. Στόχος της πλέον ένα καλό αποτέλεσμα στην Ολυμπιάδα του 2024.
Σε ποιά ηλικία ξεκίνησες ν ασχολείσαι με το άθλημα της ποδηλασίας;
Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την ποδηλασία στις ακαδημίες του χωριού μου, στον Κόρνο, γυρω στα 12. Μετά έκανα ένα διάλειμμα, λόγω του σχολείου, και άρχισα να ασχολούμαι πιο σοβαρα στα 17 μου.
Ποιούς είχες δίπλα σου σε αυτό το ξεκίνημα;
Στην αρχή ειχα τους γονείς μου και τους προπονητές της Ακαδημίας, τον Σοφουλλη Αχιλλέως, Ιουλιανό Ιουλιανού και Μιχάλη Σάββα. Οι άνθρωποι αυτοί συνεχίζουν να ειναι δίπλα μου μεχρι και σήμερα και συνεχίζουν να διατηρούν την Ακαδημία στο χωριό! Αργότερα και για διαστημα πάνω απο 10 χρόνια, είχα παντα τη στηριξη του προπονητή μου Μιχαλη Χατζηιωάννου. Και φυσικά του συζύγου μου, Μαριου Αθανασιάδη, ο οποίος ηταν και το πρότυπο μου, αφου οταν εγω ξεκίνησα να ασχολούμαι πιο σοβαρα, ο Μαριος ηταν στην προετοιμασία του για τη συμμετοχή του στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου.
Πόσο δύσκολο ήταν για σένα να συνδιάζεις σχολείο, σπουδές και προπονήσεις;
Στο σχολείο ηταν πολύ δύσκολο γιατί είχα αρκετές ωρες προπονήσεις, φροντιστήριο και διάβασμα. Ηξερα πως για να μου επιτρέψουν οι γονεις μου να συνεχίσω τον πρωταθλητισμο έπρεπε να διατηρήσω τους άριστους βαθμούς που ειχα στο Λύκειο! Γι αυτό έκανα καλο προγραμματισμό και δεν έβγαινα ποτε εκτός, γιατί ηξερα οτι δεν ειχα την επιλογή! Το ίδιο εκανα και στο Πανεπιστήμιο, οταν σπούδαζα.
Μίλα μας λίγο για τη πορεία σου από το ξεκίνημα μέχρι σήμερα. Αγωνίζεσαι στο επίπεδο της παγκόσμιας ποδηλασίας…
Αρχικά ξεκίνησα να τρέχω με την Εθνική σε αγώνες ορεινής ποδηλασίας, mountain bike δηλαδή. Ο λόγος ηταν γιατί τότε είχαμε δυνατή ομαδα αντρών και ετσι η εθνική ομαδα λάμβανε μερος σε πολλους διεθνείς αγωνες. Επισης μπορούσα να τρέχω μονη μου, χωρις ομάδα γυναικών δηλαδη. Παντα ομως μου αρεσε η ποδηλασία δρόμου και έτσι οταν μου δόθηκε η ευκαιρία σε μια μικρη ομαδα στο εξωτερικό, το δοκίμασα και κατάλαβα οτι μου ταίριαζε πολυ περισσότερο. Απο το 2015 τρεχω με ομαδες στο εξωτερικό. Το 2022 πηρα μεταγραφη σε worldtour ομάδα, που ειναι το υψηλότερο επίπεδο για τη ποδηλασία, και ετσι είχα την ευκαιρία να τρέξω όλους τους μεγαλους αγώνες, με κορυφαίο τον γυρο Γαλλίας που επέστρεψε στο γυναικείο καλεντάρι το 2022.
Ποιοί είναι οι στόχοι σου για την συνέχεια;
Στόχος μου για το 2024 είναι ενα καλο αποτέλεσμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο Παρίσι θα ειναι η 3η μου Ολυμπιάδα και θα ήθελα να φερω ενα καλο αποτέλεσμα, κατι που δεν καταφερα τις προηγούμενες φορες.
Τι συμβουλή θα έδινες σε ένα κορίτσι το οποίο επιθυμεί να ασχοληθεί σε επίπεδο πρωταθλητισμού με τη ποδηλασία;
Αυτο που λεω σε ολους τους μικρούς αθλητές, αλλα και στους γονεις τους, είναι ότι θα πρέπει να τρέξουν αγωνες στο εξωτερικό στις ηλικίες 16 με 20. Είναι η περιοδος που πρέπει ενας αθλητής να μαθει να τρέχει, δηλαδή να μπορεί να επιβιώσει σε ενα μεγαλο γκρουπ με 150 ποδηλατες, κατι που δεν εχουμε στην κυπρο. Μονο μεσα απο τους πολλους αγώνες, ανεβαίνει το επίπεδο ενός αθλητή. Επίσης είναι ενας τροπος να κάνει και τις απαραίτητες γνωριμίες, που θα του ανοίξουν τστο μελλον πόρτες σε ομάδες.