Άγγελος Χαριστέας

Ο Άγγελος Χαριστέας είναι Έλληνας πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και νυν αντιπεριφερειάρχης ψηφιακής διακυβέρνησης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1980 στον Στρυμωνικό στις Σέρρες. Έχει ύψος 1.91 και έπαιξε στην θέση του κεντρικού επιθετικού

Ξεκίνησε τη καριέρα του από τη τοπική ομάδα του Στρυμωνικού, τον Πολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο «Στρυμών», από όπου μεταπήδησε στον Άρη Θεσσαλονίκης το 1997. Τον Ιανουάριο του 1998 δόθηκε δανεικός στον Αθηναϊκό για έξι μήνες. Με την επιστροφή του στην ομάδα της Θεσσαλονίκης την ίδια χρονιά, του δόθηκαν αρκετές ευκαιρίες και συνέχισε τη καριέρα του στον Άρη μέχρι και το 2002, με το ενδιαφέρον αρκετών ευρωπαϊκών ομάδων να εκδηλώνεται πολλαπλές φορές.

Αγωνίστηκε κατά σειρά στην Βέρντερ Βρέμης , στον Άγιαξ , στην Φέρενορντ , στην Νυρεμβέργη , στην Σάλκε , στον Παναιτωλικό και την Αλ Νασρ.

Το ντεμπούτο του με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2001 στη φιλική αναμέτρηση εναντίον της Ρωσίας που διεξήχθη στο Ηράκλειο Κρήτης (3-3), όπου σημείωσε τα δύο από τα τρία τέρματα της ελληνικής ομάδας, υπό την καθοδήγηση του Βασίλη Δανιήλ.

Υπήρξε βασικότατο στέλεχος της Ελλάδας στην προκριματική φάση του Euro 2004, σημειώνοντας το νικητήριο τέρμα στην εντός έδρας αναμέτρηση εναντίον της Ουκρανίας (1-0).

Στην τελική φάση της διοργάνωσης στην Πορτογαλία και τη θριαμβευτική πορεία που ακολούθησε, αγωνίστηκε και στους έξι αγώνες που έδωσε η ελληνική ομάδα. Τα τρία τέρματα που σημείωσε απέναντι σε ισχυρές ομάδες – φαβορί (στη φάση των ομίλων με την Ισπανία,[5] στα προημιτελικά με τη Γαλλία[6] και στον τελικό με την Πορτογαλία[7]) βοήθησαν την Ελλάδα να κατακτήσει τον τίτλο,[8] αλλά οδήγησαν και τον ίδιο να αποκτήσει φήμη και αναγνώριση ως ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.

Δείτε Επίσης  Γιαμάλ : Θα δείτε εάν είμαστε μικροί και αθώοι

Με το εθνόσημο αγωνίστηκε από το 2001 μέχρι το 2011 και ήταν σχεδόν πάντα στις βασικές επιλογές για την ενδεκάδα, επί θητείας Ότο Ρεχάγκελ. Αγωνίστηκε επίσης στο Euro 2008, όπου σημείωσε το μοναδικό τέρμα της Ελλάδας στη διοργάνωση απέναντι στη μετέπειτα τροπαιούχο Ισπανία, καθώς και στον εναρκτήριο αγώνα με τη Νότια Κορέα στο Μουντιάλ 2010 που διεξήχθη στη Νότια Αφρική.

Καθοριστικής σημασίας αποδείχθηκε και το τελευταίο του τέρμα με τη γαλανόλευκη φανέλα, στον εκτός έδρας αγώνα των προκριματικών του Euro 2012 απέναντι στη Γεωργία,[9] με το οποίο έδωσε τη νίκη στην Ελλάδα με 2-1 και “σφράγισε” την απευθείας πρόκριση της ομάδας στα τελικά της διοργάνωσης.

Μετά την απόσυρση του από το ενεργό ποδόσφαιρο ο Χαριστέας στηρίζει δραστηριότητες κατά της βίας και για τον αθλητισμό των νέων. Σημαντικός είναι ο ρόλος του και στον αθλητισμό των βετεράνων.

Από το 2005 είναι παντρεμένος με την Βαρβάρα Χαριστέα και έχουν δύο κόρες.

Μια καριέρα γεμάτη περγαμηνές και τίτλους , μερικοί από τους οποίους καταγράφονται πιο κάτω :

  • 2004 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με την Ελλάδα
  • 2004 Πρωτάθλημα Γερμανίας με τη Βέρντερ Βρέμης
  • 2004 Κύπελλο Γερμανίας με τη Βέρντερ Βρέμης
  • 2006 Κύπελλο Ολλανδίας με τον Άγιαξ
  • 2006 Σούπερ Καπ Ολλανδίας με τον Άγιαξ
  • 2011 Κύπελλο Γερμανίας με τη Σάλκε