Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού διοργάνωσε το Συνέδριο «Start to Talk Cyprus-For better protection of Children in Sport», στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη Διευρυμένη Μερική Συμφωνία Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης (EPAS), την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024 στη Λευκωσία, στην παρουσία του Προέδρου, της Αντιπροέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ.

Το Συνέδριο πρόσφερε σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς τη δυνατότητα να ενημερωθούν για βέλτιστες πρακτικές που αφορούν στην  προστασία των νεαρών αθλητών και αθλητριών και να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις για τη διασφάλιση της  ευημερίας κάθε παιδιού στον αθλητισμό.

Η έναρξη του Συνεδρίου κηρύχθηκε από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, η οποία αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Start to Talk» ως «μια καίρια πρωτοβουλία που ευθυγραμμίζει τη χώρα μας με τις ευρύτερες ευρωπαϊκές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της βίας και της κακοποίησης κατά των παιδιών στον αθλητισμό». «Η εκστρατεία αυτή αποτελεί σημαντικό ορόσημο στη συλλογική μας ευθύνη για την προστασία των παιδιών μας, κατά τη διάρκεια της πιο υγιούς και θεραπευτικής τους ενασχόλησης: τον αθλητισμό», πρόσθεσε και κατέληξε: «Σήμερα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, γνωρίζοντας ότι δημιουργούμε ένα αθλητικό περιβάλλον όπου κάθε παιδί θα μπορεί να ευδοκιμήσει, να διασκεδάσει και να αναπτυχθεί χωρίς φόβο και κίνδυνο. Κανένα παιδί μόνο, κανένας αθλητής μόνος, καμία αθλήτρια μόνη».

Εκ μέρους της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνάς Μιχαηλίδου απηύθυνε χαιρετισμό η Γενική Διευθύντρια Μαρίνα Ιωάννου Χασάπη, η οποία μίλησε για «τη δέσμευσή μας για προώθηση της ευημερίας των παιδιών στον αθλητισμό», τονίζοντας πως «όλοι μαζί μπορούμε να εγγυηθούμε ότι ο αθλητισμός μπορεί να είναι ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά».

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Γιάννης Ιωάννου σημείωσε: «Ο ΚΟΑ, με μεγάλη υπευθυνότητα, έχει αναπτύξει πολιτικές και κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία των παιδιών από κάθε μορφή κακοποίησης ή εκμετάλλευσης στον αθλητισμό, ούτως ώστε όλοι οι αθλητικοί φορείς να ακολουθούν συγκεκριμένους κώδικες συμπεριφοράς, διασφαλίζοντας ότι οι νέοι αθλητές μας δραστηριοποιούνται σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον. Παράλληλα, δίνουμε μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων. Η παιδοκεντρική προσέγγιση ενισχύει το δικαίωμα των παιδιών να συμμετέχουν στον αθλητισμό με ασφάλεια, σε ένα περιβάλλον που προάγει την ολιστική ανάπτυξή τους».

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μπιορν Μπεργκ σημείωσε πως «το project Start to talk έχει μεγάλη απήχηση σε όλη την Ευρώπη» και συνεχάρη την Κύπρο «για την απόφαση να είναι μέρος αυτής της εκστρατείας, απόρροια της οποίας είναι αυτό το Συνέδριο του Συμβουλίου της Ευρώπης σε συνεργασία με τον ΚΟΑ».

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή» Κλέα Παπαέλληνα αναφέρθηκε στον «Εθνικό Κώδικα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας στον χώρο του αθλητισμού που δημιούργησαν ΚΟΑ και Κυπριακή Εθνική Επιτροπή Unesco το 2015» και στο «εγχειρίδιο ενημέρωσης, αναγνώρισης και διαχείρισης περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών στον αθλητισμό που δημιούργησε το 2023 ο ΚΟΑ σε συνεργασία με τη ΦΩΝΗ». Καταλήγοντας μίλησε για την πρόσφατη συνάντησή της με τον Πρόεδρο και την Αντιπρόεδρο του ΚΟΑ: «Εκεί κατάλαβα ότι μαζί, ΚΟΑ & ΦΩΝΗ, θα πάμε ακόμη πιο ψηλά. Ο Πρόεδρος ήταν σαφής. Και ένα παιδί να γλυτώσει από αυτό το κακό νιώθω ότι κερδίσαμε».

Βασική εισηγήτρια η Καρολίνα Πελενδρίτου

Δείτε Επίσης  Οι 10 πιο “ακριβές” Εθνικές ομάδες στους 16 του Euro 2024

Τον συντονισμό του Συνεδρίου είχε ο Δρ. Γιώργος Νικολαΐδης, με την τρις Χρυσή Παραολυμπιονίκη Καρολίνα Πελενδρίτου να αποτελεί τη βασική εισηγήτρια του Συνεδρίου. «Ο αθλητισμός είναι υγεία και δημιουργεί πρότυπα, δίνει εφόδια στα παιδιά να πορευτούν στη ζωή τους. Ένα παιδί είναι ευάλωτο και οφείλουμε να το προστατεύσουμε», είπε αρχικά η πρωταθλήτριά μας, η οποία συγκίνησε με τις προσωπικές εμπειρίες που ανέφερε. «Στην Κύπρο τη δεκαετία του ‘90 ήταν ταμπού και μόνο να αναφέρεις τη λέξη αναπηρία», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι για την ίδια «ήταν μία σανίδα σωτηρίας ο αθλητισμός, ήταν ένας χώρος όπου μπορούσα να κρύψω το πρόβλημά μου, αφού το σχολείο είχε γίνει ένας εφιάλτης. Περίμενα πότε θα φύγω για να ασχοληθώ με τον αθλητισμό, εκεί αισθανόμουν πιο ελεύθερη». «Κανένα παιδί δεν πρέπει να το βιώνει αυτό κι αυτός είναι ο στόχος μου πλέον», σημείωσε και ανέφερε τις δράσεις που έχει αρχίσει να υλοποιεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη Διευρυμένη Μερική Συμφωνία Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης (EPAS), με την Έλενα Κασέρο (υπεύθυνη του προγράμματος Start to talk του Συμβουλίου της Ευρώπης) και τον Πολ Περσέα (μέλος του Intenational Pool of Experts του Συμβουλίου της Ευρώπης) να μεταφέρουν τις δικές τους εισηγήσεις στους παρευρισκόμενους. Το Συνέδριο διανθίστηκε επίσης από τις ομιλίες εισηγητών από την Κύπρο και το εξωτερικό (Ματθίλδ Γκρενέτ, Στέφανη Γουήλερ, Παναγιώτα Τριφυλλή, Τάνια Μασιά).